Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozemek a katastr

Od: galileo297® odpovědí: 3 změna:

Dorý den.

Chtěl bych Vás poprosit o radu. Před rokem jsem koupil byt ke kterému náleží společný pozemek.

Jedná se mi o toto. Na oploceném pozemku mám zahrádku a starou dřevěnou garáž ( nebyla v katastru ). Garáž jsem musel rozebrat , protože byla už v havarijním stavu. Ale chtěl bych si na stejjném místě postavit jednoduchý přístřešek na auto.

Jenomže jak na schvál pás pozemku kde je zahrádka a garáž je podle nového zaměření geodetů zrovna na státním pozemku. Původní oplocení však nasvědčuje o tom , že tento pozemek by po staru náležel k ytovce ( mému bytu ).

Určitě se podobný stav objevil v ČR víckrát , tak by mne zajimalo , jak se tahle situace řeší? Jedná se se o pozemek asi 5m na 12m.

Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vydržení? §§1089-1098 zák. č. 82/2012Sb. Nový občanský zákoník.

jirib
hodnocení

0x
Nevěřím,že by staré zaměření bylo tak nepřesné...5mx12m...?
Spíše jste užívali(asi neprávem,kde není žalobce,není soudce) cizí(státní) část pozemku.Když si zažádáte,třeba ho můžete odkoupit...?
Je vůbec možné na tomto pozemku oficiálně něco stavět?Zajděte na pozemkový úřad a oni vám to vysvětlí...

jabraka*
hodnocení

0x

Hodně bytových domů bylo v 70 letech postaveno na státních pozemcích.Družstva tyto pozemky užívala s různou benevolencí úřadů.Při převedení bytů se měly realizovat zápisy do KN i u pozemků.Tedy nejprve smlouvy,pak zápis.Pokud je pozemek registrován na město,nemůže jít o vydržení,pokud nedošlo ke smluvnímu užívání.Když se někde vyšlape cestička přes les,nelze tvrdit,že ta cesta je vydržena.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]