Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím topit v dilne

Od: ludekb odpovědí: 4 změna:
Dobrý den. mám truhlářskou dílnu komplet zalepenou ,plast okna. Osadil jsem v ní stará školní kamna jenže když topím kouř letí k sousedovi ... Můžu zvednout komín... Otázka zní jestli to má vůbec cenu.napadlo mě topit v dílně nějakým elektrickým topidlem máte někdo zkušenosti? Odpadové dřevo s dilny stopim doma v krbu!děkuji za rady

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

To je dost široké téma. Já jezdím po truhlárnách denně, servisuji dřevoobráběcí stroje, tak vím, že prakticky se vyskytují všechny možné druhy vytápění.

Především - pokud do kamen dáváte jen dřevo, neměly by vůbec kouřit. Pokud tam hrnete i dřevotřísku a lamino, tak to je fakt ,,vylepšení sousedských vztahů ´´ jaksepatří.

Ale k věci - Elektrické topení bývá často k vidění - třeba tyto ventilátory vidím celkem často

super-naradi.cz/...

topí to slušně, má to i termostat. Ovšem pokud řešíte nákladovost, tohle samozřejmě bere 5kW stále, i mimo topnou sazbu. Tím se dostáváme k akumulačkám - nedaleko nás je poměrně velká fabrika (cca 70 zaměstnanců) kde jim loni vyhořela kotelna, tak celý objekt vytápějí akumulačkami - no prvně mi to přišlo jako zoufalý nápad, ale celkem to funguje.

Poněrně často jsou vidět i topidla Robur - ovšem tam je potřeba mít přímo až k němu natažený přívod plynu

robur.cz/...

No a pak se často vidí klasické teplovodní vytápění s radiátory, nebo i ,,saharami´´ - tam už pak může být jakýkoliv kotel, dokonce jiná firma takhle vytápí rozsáhlé haly s tím, že jelikož nemají připojení k zemnímu plynu, mají za barákem 3 cisterny na propan-butan, který jim tam zaváží 2x do měsíce kamionem. Prostě řečeno - je to o Vašich možnostech a preferencích

hodnocení

0x
Z hlediska ekonomiky topení by bylo ideální topit klimatizací jako tč. Pak asi už jen přímotop ale vzhledem k ceně elektřiny bych se k tomu nepřikláněl.
Jaký výkon je potřeba k vytopení dílny?

hodnocení

0x

Na internete som našiel tento typ priemyselného kúrenia,no cena sa mi vidí privysoká.

mobilnitopeni.cz/...

jendad
hodnocení

0x

Tuhle otázku smogu z topeništ už řešily amíci už v 80 letech minulého století. Zavedly tam testy na smog z krbovek , kdy testují plné topeniště na ruzné rychlosti hoření . A z komína se pak nic nečoudí. Topeniště musí být dobře zateplené , aby to hořelo na vysokou teplotu při nízkých výkonech a pod defelektorem mají takové topeniště řadu buď trubek ze sekundárním vzduchem nebo celý nerezový deflektor kde vychází předehřátý vzduch .

U nás je prodávají morso a jotul . Ti hodně prodávají v americe a tudíž upravily si topeniště. Ale třeba jotul f3td co se zde prodává už tam prodat nemužete(nesplnil by ty testy)

Nejlevnější kamna co se zde prodávají s tímto atestem (EPA test)jsou asi true north . Ty mají dost velké topeniště a nevíme jak velké kamna potřebujete . Předpokládám že školní kamna jsou dost výkoná a tedy možná by vám vyhovovala . Výkon také záleží jak nacpete topeniště dřevem , zda jih sever nebo východ západ . To blokuje pak přísum vzduchu a ohen se musí prokousat dřevem skrz (odhořívají )

doplněno 15.12.19 19:48:

Ještě doplním , že ty true north jsou kanadské plecháče . Určitě už jste o nich slyšel . e-teplo.cz/...

Podobný systém třeba v čechách dělají ls-teplovzdusnakamna.cz/...

Ale nevím proč za to chtějí tolik peněz a za další se mě nelíbí ovládání vzduchu . Tam mají kratký čudlík (krátký chod) což je dost na h... Ovládání by mělo být vždy jemné (delší chod)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]