Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezávislý dozor na předání díla?

Od: terrinek odpovědí: 5 změna:

Dobrý den. Jsem ajťák, spíš introvert a stavební firma toho docela využívá..nerozumím stavařině a neumím se hádat. Říkal jsem si, jestli není možné někde si zajistit nějakého odborníka, který by místo mě přebral dům, který mi staví, protože já tam prostě nic nenajdu nebo se nechám přesvědčit nějakým vysvětlením, které nejspíš ani nebude pravdivé. Stavební dozor bohužel nebyl štastná volba, jak jsem později zjistil, s majitelem firmy se velmi dobře znají...

Je tedy možné někde najmout si kontrolu-dozor na právě na to předání? Pokud ano, jakou službu a kde mám poptávat?

Omlouvám se za asi stupidní dotaz..

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ingjirimares*
hodnocení

3x

Ano, na předání stavebního díla bude již odborníka pozdě. Pozvěte si TDI - technického dozora ivestora, nebo i nějakého nejlépe autorizovaného inženýra v oboru projektování pozemních staveb , který vám udělá soupis závad před předáním. Když z toho vznikne elaborát a ještě lépe opatřený autorizačním kulatým razítkem , bude to mít váhu. Sám jsem takto pomohl několika lidem se závadami před převzetím bytu. Samotné převzetí bytu by pak už byla formalita.

hodnocení

2x
To už je skoro pozdě, 80% nepovedených věcí může být schováno v konstrukcích, pod podlahou atd. Ale ano, teoreticky se můžete domluvit s jiným člověkem z oboru, ať již jiným TDI, projektantem a tak podobně. Neměl jste to ale nechat dojít až do předání, moc lidí se do toho nepohrne, pokud vůbec někdo.

hodnocení

2x

Navážu na předchozího rádce:

Nehledejte v blízkém okolí, kde se všichni znají a jdou si často na ruku. Je třeba se poohlédnout po nějakém šikovném "stavaři" někde dost daleko a nehledět moc na vynaložené peníze. Jen tak máte alespoň částečnou záruku, že vás zase někdo nepodfoukne.

Nejlepší by bylo oslovit nějakou projekční kancelář v oboru výstavby RD, kde byste mohl najít odborníka, jakého hledáte.

mak*
hodnocení

2x

Tohle je povinnost stavebního dozoru, který je dokonce povinný. Problém je, že stavební firmy si obvykle seženou svůj dozor. Na začátku to berete jako plus, že nemusíte nikoho shánět a pak zjistíte, že vás vodí za nos. Při samotném předání už může být mnoho vad schovaných a nezjistitelných, dozor by měl probíhat celou dobu stavby. Zajišťují ho obvykle stavební firmy, stavební projektanti nebo firmy zabývající se inženýrskou činností. Je ale možné, že nebudou příliš nadšeni začít dělat dozor v polovině stavby.

hodnocení

0x

Vše je o penězích. Pokud dáte více peněz, můžeze si sehnat i dva odborníky. Třeba i soudního znalce. Ale ti lidé měli na stavbu docházet od začátku, páč pozlátko zabalí i humus vespod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]