Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nainstalovat vypínač a zásuvku do fasády

Od: tomash odpovědí: 22 změna:

Dobrý den.

Řeším menší nešvar. Stavím dřevěný RD ve tvaru L, vykousnutá část je terasa. Na jedné zdi terasy mám dřevěný obklad, na druhé zdi je tažená 2mm fasáda. Pod touto fasádou je perlinka, dále 8 cm fasádní zateplovací vata a vše to sedí OSB desce, která je součástí panelu stavby. Bohužel jsem v místě, kde je tažená fasáda, vyvedl kabely na zásuvku a vypínač, ale zároveň zapomněl nainstalovat elektroinstalační krabici do zateplení.

Otázka zní, lze nainstalovat zásuvku a vypínač na tuto zeď, aniž bych musel vydlabat díru pro el. instal. krabici?

Díky

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ano lze, ale musí mít odpovídající krytí pro dané prostředí. Teoreticky stačí IP44, ale ze zkušenosti vím, že je lepší používat IP64. Pokud je to technicky a esteticky možné, je dobré zásuvku i vypínač zakrýt malou stříškou.

doplněno 13.12.19 15:02:

Ještě doplním, že je vždy lepší použít přístroje, u kterých je možné otočit těleso (krabičku) tak, aby bylo možné připojit přívod spodem. Vrchní kryty zásuvky i vypínače však zůstanou po připojení ve správné poloze. Ne všechny zásuvky a vypínače toto umožňují.

Otázka znela ,či je to technický možné to namontovať na fasádu,aby to pevne držalo. A,ak už chcete silou mocou odpovedať tak navrhnite postup a jednotlivé komponenty a nie odkazovať,že také niečo si nájdite,pravidlo Z4.

slavco31 - OK, stačí použít dřevěnou "krabici", která bude tak velká, aby se do ní vešla zásuvka s vypínačem a pak vyříznout přesný obdélník ve fasádě, do krabice vyvrtat otvory pro kabely, upevnit do otvoru a utěsnit např polymerovým tmelem. Hloubku udělat tak, aby krabice zůstala v rovině s fasádou.

Leže on nechce robiť inštalačnú dieru do fasady.

On se ptá na možnosti a to jsem učinil. Je na něm, jak estetickou metodu zvolí. Zabudovat dřevěnou krabičku není žádný problém, když si člověk "umí pohrát".

hop®
hodnocení

2x

Pokud si s otvorem ve fasádě a perlince pohrajete, aby byl opravdu na míru instalační krabice, rámeček zásuvky pak vše skryje. A zásuvka ve fasádě ukotvená až do OSB podle mne bude mechanicky odolnější než cokoli jen přidělané zvrchu na fasádu.
Klidně bych použil obyčejnou hlubší krabici, mezi krabici bych vložil nějakou nehořlavou podložku (která by dorovnala hloubku krabice do tloušťky fasády), a krabici s podložkou bych prošrouboval do OSB desky. Mezery mezi krabicí a vatou bych vypěnil montážní pěnou, která krabici ještě zafixuje. Osadil bych nějakou zásuvkou s vyšším IP.

Ještě tuto možnost zvažte...

hodnocení

1x

Ano, jde to, ale proč tak nehezky?

111®
hodnocení

1x

myslím že jinou možnost nemáte, jedině opatrně vykroužit palystyren, nebo co tam máte a krabici řádně přivrtat k cihle, nebo co je tam za stěnu, krabici si vyberte třeba na: sleviste.cz/...

kourak*
hodnocení

1x

Pokud je hotová i barva, pak to chápu. Pak zbývá jen jedna věc. Kombi šrouby o správné délce. Vrut zasrouvat tak, aby zůstala z fasády koukat koukat správná délka M závitu. Na to pak přichytit klasickou zásuvku s montáží na zeď.

tomash
hodnocení

0x

Díky, ale asi jsme se nepochopili. Jde mi o to, aby zásuvka a vypínač pevně držely na fasádě složený z omítky, perlinky a vaty.

tomash - a to si vážně myslíte, že to bude vypadat dobře? Nějaký přílepek na fasádě?

ingjirimares*
hodnocení

0x

A co brání dodatečně nainstalovat el. instalační krabici? To bude držet nejlépe oproti krabici na zeteplení a použití hmoždinek ( lze asi nejlépe použít ty do SDK na el. instakační lišty ale v kovovém provedení, předvrtávají se normálně 10 mm vrtákem). Je to taková ta hmoždinka co má kolem dokola závit s velkým stoupáním a je do špičky. To lze použít také, ale nedrží to tolik - určitě podlepit mamutem.

Co myslíte tím instalační krabici, pokud máte na mysli KP 68, to nejsou krabice pro venkovní použití.

zakus*
hodnocení

0x

Pokud nechcete dlabat použijte kombinaci od ABB praktik v IP 44 (v různých barvách) na hmoždinky Fischer FID 50.

Ze zkušenost mohu říci, že krytí IP44, je sice dle regulí dostačující, ale po praktické stránce nevhodné, protože přístroje nemají ochrannou gumu (membránu) a sráží se v nich voda a časem značně oxidují. Takže se nevyhnete výměně za kvalitnější (IP 64, IP65 a pod.). Tohle člověk udělá jednou a pak už si to vždy rozmyslí.

kourak*
hodnocení

0x

Samozřejmě že to jde. Použijte elektroinstalační krabici do zateplení. Tzv.fasadni.

ebc.elima.cz/...

ale on nechce zadlabat, ale napovrch.

V odkazu je správně uvedeno, že je potřeba použít přístroje s odpovídajícím krytím, ale v přiloženém videu je použita zásuvka pro vnitřní použití.

sinatra75d
hodnocení

0x

Jde to.. Já to udělal tak, že fasádníci mi nechali cca 30x 30cm díru ve fasádě. Já si změřil potřebno sílu, a krabičky přichytil na nějaký kousek ytongu a ten pak přilepil na zeď a kolem vypěnil. Vše je třeba spočítat na cca 0,5 cm. Nakonec vše bylo hezky zároveň s fasádou. Firma pak vše dala do perlinky a dodělala fasádu..Nic není poznat a drží pevně.

hodnocení

0x

Jak už tu bylo řečetno, tak to lze, ale máte dřevostavbu a tudíž hořlavý podklad. Pak existují vzdálenosti od hořlavého podkladu a parametry použitých materiálů. Jasně to řeší norma a tady si netroufnu poradit, aniž bych uvedené místo instalace viděl. Znalý elektrikář je vám schopný ušít řešení na míru a ještě esteticky, což určitě ocení manželka. S tím IP to nepřehánějte, vše má klady a zápory.

tomash
hodnocení

0x

Díky za tipy, ale znovu doplním fakta. Fasáda je hotová, v místě, kde má být zásuvka a vypínač, pouze trčí kabely bez jakékoli další přípravy. Elektroinstalační krabici do zateplení jsem zapomněl dát. Jedno řešení, kterému se chci vyhnout, je vydlabat do hotové fasády díru, vložit el.instal. krabici, pak zadělat a fasádu dotáhnout. Bojím se ale, že bude vidět flek nehomogenní vrstvy kolem rámečku. Potřebuji, aby zásuvka pevně držela, protože do ní zapojím třeba sekačku, nebo bude muset odolávat mým dětem.

Myslím, že s tím vyříznutím by to neměl být problém. Podle mě to je jediný způsob, jak to bude opravdu pevné a nebude to nijak vyčnívat. Použil bych krabici (skříňku, truhlíček, nevím jak to jinak nazvat) z tvrdého dřeva, velikost tak, aby se tam pohodlně vešel vypínač i se zásuvkou. V onom místě bych opatrně vyřízl fasádu přesně na tu skříňku. Hloubku bych udělal tak, aby po vložení lícovala s fasádou. Skříňku bych provrtal tak, aby bylo možné protáhnout kabely pro připojení zásuvky s vypínačem a pak bych tu skříňku upevnil do stěny (buď pomocí vrutů, pokud tam je zdivo, tak hmoždinky a vruty. Po připojení bych okraj skříňky propojil (utěsnil) k fasádě vhodným pružným tmelem v barvě fasády. Když bude otvor vyříznut přesně, ani ten tmel nebude moc vidět. Tu skříňku můžete předem natřít podle potřeby (v barvě fasády, nebo třeba nějak zvýraznit, aby byla vidět). To už je podle vás a vašich potřeb. Něco podobného jsem dělal, nevypadá to špatně, nezatéká tam a slouží to v pohodě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]