Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bouřková sklenička

Od: 72mona3* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den. Dnes jsem na tento pojem narazila na netu a celkem mě to zaujalo. Máte s tím někdo zkušenost? Díky, Mona.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

3x

Článek o bouřkové skleničce s popisem i s úplným návodem na výrobu, včetně přepočítání objemových a hmotnostních množství z původních anglických jednotek na metrické, vyšel asi před čtyřiceti lety v časopisu Věda a technika mládeži.

Princip je záhadný. Jakýkoliv teploměr, vlhkoměr nebo tlakoměr je otevřený přímo do atmosféry a měří hodnoty které na měřicí systém přímo působí. Ale bouřková sklenička, STROMGLASS je zcela uzavřená, nepodléhá tedy změnám atmosférického tlaku, na změny teploty nereaguje. Takže tu je několik teoií o působení elektromagnetických polí při blížící se bouřce a změnách počasí. Jenomže v dnešní době je celé okolí zeměkoule prozářené elektromagntickými vlnami od nejdelších vln až po mikrovlny, včetně vysílání mobilních telefonů, satelitů, rozhlasových a televizních vysílačů, nejrůznějších příístrojů, atd.

Nejjednoduší asi je koupit si ji a dívat se a sledovat, co se děje. Výroba po domácku je prakticky nemožná, chce to dobře vybavenou chemickou laboratoř, včetně nákupu všech složek a nakonec zatavení skla.

Pokud vás to zajímá, podívejte se na heslo "stormglass", najdete možnost nákupu již hotových , nebo i videa na youtube.

doplněno 12.12.19 10:44:

No jo, díky z inspiraci, Dobrý typ na dárek.

72mona3*
hodnocení

Díky za další info. M.

hodnocení

1x

hm, tuhle píčovinku jsem neznal... - podle mě by u coby dárku bylo nejvtipnější to dát bez jakýhokoli vysvětlení s tím, že obdarovaný má na smysl, funkci přijít sám... (pochopitelně, i kdyby u dotyčného bylo jisté, že věc nezná, pokud bude na dnešní průměrné uživatelské elektronické výši, může si baňku vyfotit, dát na net, a hned zjistí, oč kráčí);
na wiki, český i anglický, se víceméně tváří, že to moc velká záhada není (ale to by chtělo si nastudovat příslušné odborné články)

schválně jsem se kouknul na Aliexpress, a pochopitelně - k dostání doslova za pár dolarů... ( aliexpress.com/...; kupodivu nejlacinějc asi baňka a podložka zvlášť ( aliexpress.com/... + aliexpress.com/...); a nejrychlejc z Polska (to by možná dokonce třeba přišlo do vánoc) aliexpress.com/...)

hodnocení

0x
72mona3*
hodnocení

Vřelé díky, to jsem četla. Ptám se na zkušenost, nic víc;)

berger*

Zkušenost nemám,ale dík za tip na dárek. Asi to bude strašná kravina,ale líbí se mi to. Objednáno,prý 17,12 to bude doma,potom Vám budu moct napsat,jak to vypadá v reálu...:)

72mona3*
hodnocení

Berger - no právě přesně to si myslím - strašná kravina*smich*

Taky bych ji chtěla koupit jako dárek, tak sonduju. M.

vilik*
Prosím, kde jste ji objednal? Děkuji.
berger*

Tady - eshop-yachtmeni.cz/... . Není to nejlevnější,ale ani nejdražší. Obhlídnu to a když se mi to opravdu bude líbit,koupím tady další,lepší - habrgold.cz/... Tam už je cena někde jinde,ale i provedení...

vilik*
12.12.19 21:25
Děkuji.
berger*

Hm,mám maila od prodejce - všechny bouřkové skleničky rozbila přepravní služba,nové dodají po vánocích... Jediné,co nerozbili,jsou ty nehezké válce...*zmateny**zed**smich2*

72mona
A tomu budeme věřit *hledam*
berger*

No jistě. Stránka pořád slibuje dodání do vánoc,lidi je třeba nalákat. Udělal jsem screen,zopáknu to párkrát,potom jim to v odpovědi na mail pošlu a poptám slevičku,uvidíme. :-D

Uf,tak nic,teď jsem koukl,už tam mají po novém roce...

berger*

Takže překvapení - sklenice je doma,nevím,jak to prodejce dokázal... Tak jsem to obhlídl. Zabaleno tak,že aby se to rozbilo,musel by jít kamion třikrát přes střechu. Jako dárek,vzhledem k datu doručení,nevhodné. Baňka je fajn,ale podstavec děsběs. Kapky stékající barvy,zbytky lepidla ve spojích. Chce to rozebrat,očistit,namořit. Mám to pokusně na okně,krystaly na dně,prý bude tedy mráz...*sok*. Až to pospravuji,bude to hezké...Za ty prachy nelituji.

72mona
*palec2*
Díky za info:) M.

bomba*
hodnocení

0x

My měli ve sklenici žabku.

72mona3*
hodnocení

Já pouze pulce:)

O počasí nevěděli nic.. M.

72mona3*
hodnocení

Sakra, vy mě štvete. Já chci poradit a zatím radím já vám z dárkama*smich2*

jabraka*

Já jsem jako malý kluk zjistil,že fotografie ve stojánku na nočním stolku se prohýbala podle počasí.Když bylo slunečno a sucho,tak na stranu obrázku,když pršelo,tak obráceně.Vyrobil jsem ze dřeva stupnici,přiložil k fotografii a získal ukazatel počasí.Ve škole jsem i získal cenu.A dobrou známku z fyziky.Takže myšlením se ve vědě dá uspět.

Později jsem se vědě věnoval profesionálně.

JABRAKA

lidus*
hodnocení

0x

Neznala jsem, hledala a našla krásnou kouli ve dřevě, zaujalo mě to do té doby než jsem našla cenu. Bude to k ničemu ale je to krááásné.

alena*
hodnocení

0x

Máme doma několik roků . Když je pošmourno a bouřlivo , nadělají se v tekutině krystaly , někdy jako peříčko jindy hodně husté . Pokud nemrzne a je hezky je kapalina čirá .Je to hezké zajímavé . Jen se ze zatavené skleničky časem ztrácí kapalina . Alena

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]