Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uprava sklepnich prostor

Od: ren® odpovědí: 16 změna:

Zdravim, dneska bych se potreboval poucit v nejake zakladni zednicine. Stare sklepni prostory obytneho domu budou vyuzivany ruznym zpusobem, jako sklady, dilny, klubovny. Ted jsou tam aktualne bud neomitnute cihly, nebo cihly s otlucenou omitkou. Rad bych nektere mistnosti nechal neomitnute, ale na dotyk se z nich opravdu hodne prasi, nekde i trochu droli. Staci zdi proste vyluxovat stavebnim vysavacem, nebo se z toho bude prasit dal a dal? V mistnostech pro skladovani bych zas rad zdi natrel takovou tou bilou barvou, ktera je nekdy videt primo na cihlovem zdivu. Co je to zac? Ma hladky povrch a drzi zdivo soudruzne a bezprasne. No a nakonec jsou okna/otvory puvodne na uhli, tesne u stropu na urovni ulice. Ted jsou plne otevrene, zakryte jen hustou mrizi kvuli zlodejum dvounohym i ctyrnohym. Rad bych je nejak jednoduse zakryl ale tak, abych dosahl kompromisu: Nemelo by byt videt dovnitr, kdyz tam bude treba telocvicna, melo by to jit i trochu vytapet, ale soucasne by to melo porad vetrat, at se zbytecne nezvysuje sklepni vlhkost, ktera je ted s otevrenymi otvory dobra. Mozna nejakou vatou s vetracimi otvory treba..?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sklep
hodnocení

3x

A projektant na to řekl a hlavně udělal co? Nový přípoj elektřiny / vody / možná plynu atd... Nechcete to sklepení snad napojit přímo na stávající vedení všech ostatních bydlících.To jste dostal povolení obsadit volné sklepní prostory bez souhlasů majitelů? Sklady-dílny-klubovny...nebo třeba taky černá herna,,bambejz...hospoda...atd.

ren®
hodnocení

Clovece, bezte obtezovat nekoho jineho, ano? Diky za nic.

hodnocení

3x
Sklady, dílny, klubovny, tělocvična...
Máte vyjádření, povolení od hasičů, hygieniků, energetiků a pod?
Požární bezpečnost, únikové cesty, větrání, sociální zázemí a další...
@sklep může mít pravdu...

figurek*
hodnocení

2x

především vám radím : Zachovejte klid. Někteří poradci sem chodí exhibovat.

Ale k věci. Taková ta bílá barva, která je někdy vidět přimo na cihlovém zdivu, bude pravděpodobně Ethernal. Ten na cihle vytvoří pevnou skořápku. Zvětrávání, drolení cihel a prášení se tím úplně zastaví. Trochu problém ale můžete očekávat v případě pozdější dodělávky štuku. Na takovém nátěru špatně drží malta.

ren®
hodnocení

Dekuji.

Obycejny Ethernal? To by bylo fajn, ten sezenu vsude i v ruznych barvach, navic se dobre strika, nejak jsem cekal, ze to bude neco specialniho. Nevedel byste, jak to ma s paropropustnosti? Nerad bych tu zed uplne zavrel, preci jen je to pod urovni terenu.

Spíše nejpravděpodobněji vápno!

ren®
hodnocení

No to je takova ta smutna diskuterska klasika, co si nekdo vezme do hlavy svoji pomylenou "pravdu" a rovnou za ni zacne bojovat, na to si zalozte svoje vlakno nebo bezte na iDnes. Co kdyz jsou ty sklepy moje? Co kdyz je cely ten dum muj? Co kdyz jsme si to odhlasovali na schuzi a ja to delam pro cele SVJ? Co mi sem motate energie, kdyz se ptam na upravu zdi? Co kdyz je to jenom teoreticka otazka? Co kdyz mam vsechno ostatni davno vyrizeny?
Nasel by se tu prosim nekdo, kdo by dokazal zodpovedet na prosty otazky, aniz by hned zacal fabulovat nejaky nesmysly?

krtek*

jestli máš s těma radama problém, tak jdi jinde...ti co ti odpovídají, tak odpovídají dobře a správně...kdyby se tě na to nezeptali, protože jsi to nenapsal, tak za chvíli tu bude dotaz typu "udělal jsem něco a nefunguje to, co mám dělat" a toho se chtějí ostatní vyvarovat...pokud to bylo primárně na uhlí tak z toho asi těžko uděláš něco jiného...normy ti to nepovolí...a pokud ano, bude to finančně neekonomické...

----

a pokud ta zeď ve sklepě není omítnutá tak to má asi důvod...předpokládám, že je tam vlhkost, takže to musíš sanovat nějakou izolací a pak teprv můžeš dělat dál...buď sanační omítkou nebo uzavíracím nátěrem...

ren®
hodnocení

Vis, uplne by stacil ten druhy odstavec pod carou. Ta zed totiz neni omitnuta proste proto,ze jsem ji omitnout nenechal, vime? Najednou je to uplne jiny pribeh, ze? Tady nejakej @sklep me urazi cernyma hernama a "bambejzem", jak si zrejme mysli, ze se pise hampejz, a jeste se najdou takovi, co mu tleskaji. Neodpovidaji dobre, protoze odpovidaji na neco uplne, ale naprosto odlisneho, nez o cem je otazka.

Tak, a ted prosim, at resime skutecne tema a ne blbiny kolem. Sanacni omitka se mi nehodi, v kumbale, kde bude par krabic me zajimal prave jen ten nater, ktery bych mohl nejspis udelat snadno a rychle sam, proto se na nej ptam. Co je to tedy uzaviraci nater?

@ren, zbytečně se rozčiluješ. Kdyby ses občas sem podíval, divil by ses, jak se zde tazatelé ptají. Neumí vysvětlit problém, nebo napíší půl věcí, které je potřeba vědět k odpovědi. A pak se rozčilují. Přitom stačí vše do detailu popsat.

krtek*

i penetrace je uzavírací nátěr...můžeš to i napatlat asfaltem...

ren®
hodnocení

Trochu jsem pohledal uzaviraci natery, vidim, ze se delaji prave i na zpevneni betonu a zdiva, klidne i bezbarve a matne, teoreticky to, co hledam treba na zed, ktera je pekna a chtel bych tam nechat videt prirozenou cihlu. Ale z toho, jak se jmenuji :), a take ze jsou napr. silikonoveho zakladu tusim, ze uzavrou vlhkost v cihle, coz neni prilis zadouci, ne? Bude se pak tlacit nahoru do zdi nad zemi, mimo sklep. Na par mistech sla stara omitka pred lety dokonce dolu, prave kvuli vlhkosti. Od te doby zdi vyschly, vetraji a problem neni, ale zase je znovu uzavrit neni uplne zadouci, proto jsem shanel neco, co zlepsi soudruznost zdiva, ale soucasne umozni dal prirozenou vlhkost odvetravat.

Myslím že se zbytečně rozčilujete-úprava sklepa na posilvonu tělocvičnu z původního určení jak byl kolaudován asi není zrovna to OK-měla by být změna užívání a úprava povolena stavebním úřadem a nově kolaudována dle nových podmínek.

Ale to je jedno na to jsem nechtěl až tak reagovat. Někde výše někdo radí sanační a Vy že ji nechcete-naopak sanační omítky mají velkou difúzní schopnost takže sanačkou se vlhkost ve zdivu neuzavře.-pokud ale pod ni penetrace pak opět speciální penetrace pod sanační omítky! Nebo potom čistě vápenná omítka ,do ní ani krapet cementu-může pak být nacucaná jako houba což poznáte dotykem, ale málokdy tím že bude tvořit půchýře či opadávat, naopak cemnetová to uzavře a vlhkost vyleze nad ní.Jinak nátěr bych opět volil jen klasiku-vápenný nátěrPokud bude z dobře vyhašeného vápna.-ani nebude pouštět jako některé hlinky!

ren®
hodnocení

diesel> Omitat se teprve musim naucit, nekde si to zkusim a budu trenovat, ted ale hledam pro tech par metru nater, protoze vim, ze to existuje a pouziva se to. Zrejme tedy ten vapenny nater.

jabraka*
hodnocení

0x

Zřejmě jde o soukromý dům,kde si vlastník chce vybudovat místnosti s obytným užitím.Asi na první renovaci bych po očištění povrchu a odstranění nesoudržných částí zdiva použil sanační omítku>Pokud se v prostorách vyskytují stěny s evidentní vlhkostí,pak je utno zjistit a odstranit původ vlhkosti.

JABRAKA

ren®
hodnocení

Diky JABRAKO, konecne mi nekdo nedoporucuje kolaudaci telocvicny ve vlakne, kde se ptam na upravu cihel. Sanacni omitku nakonec mozna nekde pouziju, s tim pocitam (jsou tam mista, kde byvala betonova omitka a cihly jsou opravdu skarede otlucene), vlhkost jsem zminil uz vyse, ze se snad vyresila pred par lety, ted me fakt jde o ten nater tam, kde je zed pekna, ale bude se o ni treba neco opirat a podobne. Co bych na to mel pouzit? Premyslim spravne, ze by to kvuli hromadeni vlhkosti prave nemelo byt neco, co material uzavre? A co se stenou, ktera je neomitnuta, pekna, ale prasna? Kdyz ji jen ometu a ocistim vysavacem, nebude se dal prasit z omitky? Nebo ji mam taky natrit nejakym tim matnym transparentnim naterem? Casto to vidam i v obytnych interierech, ale nevim, jak se to realizuje, aby to bylo ok (samozrejme tam, kde to neni jen nejaky obklad cihlu imitujici).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]