Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dakon DOR F 16 - jak nahradit poklop čištění

Od: vlad* odpovědí: 8 změna:

Po vyčištění kotel někdy špatně spaluje a obtížně se reguluje, aby nekouřil z komína. Vypadá to pravděpodobně na přisávání falešného vzduchu buď netěsností izolace dna pop. komory, nebo ještě spíš není dobře usazený poklop čištění. Po jeho dostatečném zanešení popílkem přestane přisávat a spalování se zlepší. Po každém čištění se ho pokouším co nejlépe usadit, ale daří se to jenom za cenu opakovaných pokusů o znovuusazení a natápění kotle. Když se zadaří, kotel funguje do dalšího čištění bez problémů. Prosím o pokud možno odzkoušené funkční řešení , jak trvale nahradit poklop úplným zablokováním přístupu vzduchu čistícím otvorem i za cenu následného čištění vysavačem.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Netuším, jak je u tohoto kotle řešeno těsnění. Zkuste poklop vyfotit zespodu.
Pravděpodobně ale kamnářskou šňůrou.
Nemáte ji vymačkanou? Dá se koupit nová různých průžezů (čtverec, obdélník, kulatá) měla by být o kousíček větší než štěrbina, kam se natlačí či přilepí.

vlad*
hodnocení

Poklop ( nebo taky poklička ) čištění je volně položený na plechovém dnu popelové komory. Těsnění nemá, měl by těsnit vlastní vahou po "správném" usazení. Ani po důkladném očištění dna okolo čistícího otvoru se ale ne vždy podaří usadit pokličku tak, aby se nekolébala.

priklad1*
hodnocení

0x

Odpověď sice není na dotaz. Stojí to za to se s tím babrat. Jakou má třídu tento kotel. Co nevidět má skončit třída dva.

09.12.19 12:17
priklad1*

Trojka ještě chvíli vydrží. Ovšem nelichotiva recenze.

Dal jsem na Českou značku a jsem zcela zdrcen. Made in China by snad byla lepší. Na oko se zdá kotel líbivý a v pohodě, ovšem v normálním pravidelném provozu to je noční můra.

Roztápěcí klapka : ovládání nemožné, neúčelné, funkční na 50%, po pár nezdařených pokusech máte 100chuti do kotle kopnout.

Kouřovod : pokud nečistíte ze strany do kotle, máte smůlu nevyčistíte jak by jste chtěli.

Zanášení pod 80° : asi každý uzná, že při momentálním počasí venku - v noci cca -1° přes den 10-15° nepotřebuji kotel hnát na doporučovaných 85° ale stačí míň. To je pak dílo, zatopím takto cca 5x a kotel je na vyčištění, střední komora ještě jde, ale zadní totál, takže kotel začne dýmit, čoudit ze všech horních míst z pod horní desky takže to vzdáte a jdete ho rozebrat a nevyhaslý vyčistit.

A dostanete se k další noční můře, vyčistit poslední komoru. To je boj s nervy. Originál dodané nářadí rovnou hoďte do koše a vymyslete si nové. Or. příslušenstvím to vyčistíte tak na 50% takže po 4 dnech topení na 60° jdete čistit znovu. Takže koupit oc.štětku malého průměru pevně přidělat na tyčku a drhnout, drhnout a drhnout ! a mezi tím bojovat s roztápěcí klapkou která vám tam senzačně překáží.

Popelník : jako by nemohl být o 5mm menší, takhle se vám ve spodní popelové komoře příčí a bojujete s jeho vytažením.

Rozteč spodního roštu : na husto a malé rozteče, takže jeden kamínek, nespálený uhlík a můžete spodek čistit každou chvíli.

Čištění : pokud chcete nějak přijatelně topit, musíte kotel vyčistit takřka do stavu nového, ale rozhodně né dodaným příslušenstvím.

Dělící šamoty: byl jsem celkem v šoku, když po 3 měsících provozu po rozbalení, jsem zjistil prasklý spodní dělící šamot (a to jsem při manipulaci opatrný). A to nebyla letos žádná zima, že by jel kotel alespoň na 70% výkonu denně. Jestliže při tomhle "přitápění" praskne cihla po 3 měsících co praskne po 3 letech topení při zimě -20°?!

Tahle značka mě určitě zklamala na plné čáře,takže rozhodně se v budoucnu pro další nerozhodnu. Tenhle výrobek u mě rozhodně nepatří mezi kvalitní.

Ale jsou tam i kladné recenze, většina...abychom nebyli jen v "záporu"...

hodnocení

0x

S kotlem z řady DOR F jsem si také užil svoje, dost záleží na kvalitě paliva, rozhodně nemá rád teploty pod 60 st., kvalitě těsnících šňůr... Ale s tím otvorem na čištění jsem nikdy problém neměl. Jinak tady si můžete přečíst rady a zkušenosti dum-zahrada.okhelp.cz/...

asd1
hodnocení

0x

Myslíš tu spodní č1 na obrázku? Nejspíš bude prohlá = doladit zabroušením nebo tam dát kamnářský silikon jako těsnění...

Dakon DOR je nepovedený už z principu, výměník takhle nastojato má snad kromě velikosti kotle jen nevýhody (náročnost na tah komína, debilní čištění...)

dum-zahrada.okhelp.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]