Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění peří doma

Od: ivosu odpovědí: 10 změna:

dobry den, jak mám vyčistit peří v domácích podmínkách?

Jak to dělali dříve kdy nebyly čistírny?

diky za každou radu

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dřív se chovala zvířata, takže bylo peří dostatek.

O peřiny se musíte starat! Nesmí zvlhnout, zatuchnout, takže po vyspání ideálně odstranit vlhkost vyvětráním ven na klepač či šňůru a nechat nadechnout. Dále pravielně v zimě, když je mráz nechat peřiny vymrznout, aby se zahubili roztoči. Stačí půl hodina až hodina na mrazu.

lidus*
hodnocení

1x

Nijak, výsledek bude ten, že peřinu vyhodíte a neušetříte nic. Dřív oškubali husy a udělali novou peřinu, nikdo je neplašil roztoči a tak měli peřiny mnoho let.

ivosu
hodnocení

právě dnes budu škubat, tak nevím jestli vyčistit nebo rovnou do polštáře...

cesmina*

Co si pamatuji ,tak babička to nijak nečistila.Oškubala ,sedrala a bylo hotovo.

lidus*

Nejen oškubat husu ale peří sedrat, dát do dírkovanéh pytle vyvětrat, peří páchne. Tak to dělávala babička.

kepler*
hodnocení

0x

Já jsem jednou experimentálně vypral péřový polštář v pračce. Už byl takový splihlý a sypovina flekatá, tak jsem normálně vypral na 40 + aviváž. No, výsledek nebyl jako z čistírny peří, ale trochu to pomohlo. Polštář trochu nabyl na objemu a voněl. Akorát to sušení trvalo 3 dny - přes okenní parapet a na sluníčku. Často jsem natřásal a obracel.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Pokud chcete vyčistit malé množství (1 polštář), vyberte peří ze sypky - tu hodně dobře vyklepejte od zbytku peří a hoďte do pračky. A peří pak vyperte v ruce v kyblíku s trochou šamponu na vlasy. Pokud máte peří víc (peřina), po vybrání peří ze sypky ho vložte (a zavažte či zašijte) do 2 - 3 vaků ze řidší látky (silonová stará noční košile...), nebo vzít starou záclonu (ale té tak 3 vrstvy, aby peří neprolézalo skrz) a do pračky na 30°C. Hlavně bez aviváže, ta k peří nepustí vzduch a peří bude "hutné" a "chuchvalcovaté" - slepené. Pak sušit v těch vacích, a stále natřásat, aby se mezi peří dostalo co nejvíc vzduchu. Ne na slunku nebo na radiátoru => peří má v sobě přirozenou mastnotu, ta by se vám rozehřála, a peří by se promastilo, ztuhlo a zatuchlo by. Ale počítejte s tím, že vám zbytky peří zůstanou v pračce a zachytí se na dalším praném prádle. Ida

Nejsou náhodou peřiny prošívané na sekce?

To si k vůli tomu rozpáře celou sypovinu a pak bude znovu prošívat?

Kolego Gumídku jsou peřiny a jsou prošívané ,u nás se nazývají prošívaná péřová deka,někde paplon, kapna...

08.12.19 14:08

aha

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]