Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, před dvěma hodinami jsem delala na kuchynské lince záviny a na zdi mam trojzásuvku, v které začlo praskat. Může mi tu nějaký odborník poradit co tohle lupání může způsobit.? Mám hrůzu , ze mi může vyhořet byt. Děkuji za radu
v roce 2013 nova elekrika v mědi , zásuvky kupovane v elektro prodejne
Děkuji všem za rady, jističe jsem pro kuchyň shodila a nechám zkontrolovat,
Nejsem sice odborník, ale taky jsem se s tím setkal. Dokonce mi i jedna zásuvka vyhořela a kdybych to včas nezjistil, mohl být požár. U starších bytů, kde byly používány v rozvodech elektřiny hliníkové vodiče místo měděných, docházelo k otlačení vodičů a následnému jiskření. Prevence měla spočívat v občasnému dotažení kontaktů v zásuvce. Dnes už jsou normy přísnější. Jak to máte doma nevím, ale měl by se na to podívat elektrikář nebo revizní technik.
Vyhořet klidně můžete, pokud se to nechá. Většinou je povolený šroubek a pod ním prská pod zátěží spotřebičů (pod proudem co teče z vodiče do zásuvky a nejčastěji dál do dalších) vodič a opaluje se mu měď.
Vlivem toho vzniká tzv. přechodový odpor a pouhé dotažení šroubku už nepomůže, protože špinavý oprskaný spoj vlivem špatného kontaktu (přechodu drát,šroubek) má díky oprskání větší odpor než nulový a ten se projevý úbytkem napětí, které roste s protékajícím proudem. To ztracené napětí se pochopitelně přemění v teplo a ohýnek je na světě . Nestraším, jen říkám realitu jako elektrikář.
Nutné je spoj prohlédnout, osmirkovat či oškrabat oprskání na povrchu vodiče a případně vyměnit zásuvku, či jí jen očistit a dobře dotáhnout všechny spoje (očistit nemyslím ten plastový kryt i když samosebou ano, pokud je špinavý, ale spíše a hlavně očistit ta oprskaná místa, aby nebyl ten odpor a byl kvalitní dotek).
Shodit jističe, sundat kryt zásuvky, prohlédnout šroubky, očistit oprskání, znovu dotáhnout šroubky, vrátit kryt,nahodit jističe a otestovat, zda to stále prská.
Gumidku, jako elektrukář bys měl vědět, že napětí se nemůže měnit v teplo. Teplo vzniká průchodem proudu.
Satame: Jako elektrikář vím, že pokud je v obvodu odpor, tak při průchodu proudu na takovém odporu vzniká úbytek napětí. Napětí se nemůže jen tak ztratit, takže se mění v teplo na tom daném odporu.
Jak myslíš, že fungují odporové děliče? Tady se bavíme o přechodovém odporu na kontaktu a to je taky odpor.
Průchodem proudu a čím? Právě že třeba i vodič je odpor. Proud musí něčím projít.
Gumídku, tvůj výklad pro mě není nic nového a je správný. Já jen reagoval na ten nesmysl, že "napětí se přemění v teplo". Pokud jsi odborník, měl by ses odborně správně i vyjadřovat.
Pokud je praskání trvalé,stačí na chvíli vypnout proud,tedy jističe v přívodu do bytu.Pokud praskání pokračuje,není to v zásuvce.Hledám závadu jinde.
JABRAKA
Co to zase plácáš za hloupost, pokud se ozývají podobné zvuky ze zásuvky (předpokládám, že je tam zapojen nějaký spotřebič), Je nutno spotřebič vypnout a zásuvku zkontrolovat. Může být uvolněný spoj (zvětší se přechodový odpor a místo se zahřívá) a při větším odběru ono místo jiskří. Pokud by se to neopravilo, mohlo by případně dojít i požáru. Není to nic nového, statistiky hovoří. Při pravidelných proškolováních z vyhl. 50, jsme takové problémy často probírali.
A nemusí tam být ani nic zapojené, pokud je zásuvka průchozí a vodiče pokračují dál do další zásuvky.
Nemůžu psát, že to tak je, když jsem to neviděl, ani v dotazu to není. Proto píšu, že to je možné. Nevíme, zda vedení pokračuje.
Já Vás chápu,jen se snažím upřesnit dotaz. Víme,jak to tam je,já ten byt dělal. Pamatuji si,co jsem tam dával...
Jak píši níže,jsou tam ABB,bezšroubové,je to nasmyčkované,bez wagosvorek,před tím visí ještě asi dvě zásuvky na kávovar a mixer,ze tím zásuvka na digestoř. Nejsem si jistý,ale je možné,že na tom okruhu je ještě MW...
Tak toto je taky sranda. Kdyby hned,když to začlo praskat,vypla proud,ještě chvíli by praskání pokračovalo a bylo by jasné,že to není elektřinou,ale "jinde". Jabraka to trefil.
Je tam nová elektrika v mědi,v trojrámečku tango strojky ABB,má to za chráničem. Pokud si pamatuji,je to za obkladačkama,zařezané v panelu,žádná deska.Ty strojky by neměly mít šroubky... Netuším,co tam může praskat,ty zásuvky jsou nasmyčkované,žádné zbytečné spoje,ani waga... A mmchdm,zdravím V.V.
Jo tak toto je hezký komentář . Kdož ví, co to praskalo. Paní už se neozvala, tak už je to zřejmě v pořádku. Nemá tam náhodou pod linkou LED pásek v hliníkovém profilu? Zažil jsem už, jak ten profil při zahřívání "praská".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.