Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí poplatky za rozhlas po prodeji nemo

Od: veruna* odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

v srpnu 2016 jsem prodala nemovitost a převedla platby SIPO na novou majitelku. Teď (prosinec 2019) mi přišlo od České pošty, že mám nedoplatek na rozhlasových poplatcích. Spojila jsem se s novou majitelkou, ta mi řekla, že byt pronajímá a svůj rozhlasový poplatek si platí jinde, takže tento nedoplatek je můj. Mně to připadá dost nelogické, jestliže byt pronajimá, tak by podle mě měla platit poplatek buď ona nebo nájemník - rozhodně ne já. (Volala na Českou poštu a zaplatila to, ale chce ode mě peníze zpátky.)

Jak to je? Máte někdo zkušenost? Koukala jsem na zákon a nejsem z toho moudrá - pořád se mi zdá, že poplatek platí ten, co žije v nemovitosti.

Díky

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Veruno, neplatí se dle nemovitosti, ale dle toho, zdali máte zařízení na příjem rozhlasu. Ani nemovitost mít nemusíte a platit poplatek musíte. Musíte lépe přečíst zákon, na který jste koukala.

hodnocení

2x

Ty poplatky nejsou nijak vázány na nemovitost, ani na jejího majitele, či pronajímatele a nemají nic společného ani s místem Vašeho trvalého pobytu. Platí se za přijímač ve Vaší domácnosti a je naprosto jedno, kde tu domácnost máte. To znamená, že když prodáte barák a odstěhujete se (odstěhujete svou domácnost) kamkoliv jinam, poplatky zůstávají na této přestěhované domácnosti, tedy na Vás. Nový majitel domu (nájemce, uživatel...) s nimi nemá nic společného. Pokud se chcete poplatků zbavit a máte k tomu důvod (například jste nechala přijímač v domě a žádný jiný nevlastníte), musíte poplatky zrušit, a to buď u SIPO, nebo přímo u Českého rozhlasu a České televize. Jinak Vás povinných plateb nikdo nezbaví.

hodnocení

1x

Rozhlasový a televizní poplatek se platí u soukromých osob za domácnost. Pokud jste převedla SIPO se vším všudy na novou majitelku, měla si to ohlídat a je to její problém. Vy byste měla platit ve své domácnosti, pokud vlastníte příslušný přijímač. Jediné, co si ohlídejte, jestli náhodou nevznikla nějaká pohledávka vaší osoby vůči rozhlasu či televizi. Nic dalšího neřešte.

hodnocení

0x

Vy nemáte rádio? Resp. přístroj, který umožnuje příjem rozhlasového vysílání? Stačí chytrý telefon a poplatky musíte platit. Pokud je platíte, pak by mělo být vše v pořádku.

doplněno 06.12.19 13:12:

@veruna: Takže je neplatíte. Jelikož, jak již napsal Milan, to nesouvisí s nemovitostí, budete je muset zaplatit, ale ne nové majitelce nemovitosti, nýbrž doplatit poplatky přes SIPO u České pošty. Nové majitelce řekněte, že vám do toho již bohužel nic není. Pokud to ona zaplatila, je to její chyba a musí si to dát do pořádku s Inkasním střediskem sama.

veruna*
hodnocení

No dobre - ale KDO je plati?

Ja v te nemovitosti ani nebydlim, ani ji nevlastnim.

hodnocení

0x

Asi chápu, co má tazatelka na mysli - nemá na té adrese trvalé bydliště, nemovitost nevlastní, tak proč by na té adrese měla platit nějaký koncesionářský poplatek. Je to tak? Nemá s tou adresou už nic společného...

Já bych ho tedy rozhodně, pokud je to tak, jak jsem napsal výše, neplatil.

...tak proč by na té adrese měla platit nějaký koncesionářský poplatek...

Poplatek se neplatí dle adresy a majetku nemovitosti.

Milane uvidíme, co odpoví tazatelka. Já to vím, ale podle mě se opravdu na toto ptala, takže mi ty odpovědi tady přišly trochu mimo.

ajvn - "...tak proč by na té adrese měla platit nějaký koncesionářský poplatek"
Asi proto, že ho zapomněla odhlásit a když nějaké rádio (TV) má tak ho přihlásit jinde. Poplatky se neplatí za "adresu", ale za "domácnost" a je zcela jedno, kde je trvale hlášená. Prostě má rádio, tak za něj musí platit, ať je kde je.

A pokud byste se rozhodl jen tak neplatit, exekutor by vám už vysvětlil, že to prostě nejde.

Napsal jsem jen svůjh názor, nikdo, ani Vy, nevíte, jak to doopravdy bylo. A toho exekutora si nechte na někoho , kdo Vám to zbaští. Nikdy! nic nezačíná rovnou exekucí. Jsem už dost velký na to, aby jste tady na mě pouštěl hrůzu.

ajvn - Já Vám Váš názor neberu, jen jsem Vás upozornil, že není správný. Jestli to uznáte, nebo ne, je Vaše věc. Nepouštím hrůzu, jen jsem napsal možný důsledek neplacení. Taky netvrdím, že by ten exekutor přišel bez předchozích právních kroků.

ajvn - hájil jsem ženu s "Rozsudkem jménem republiky", která byla po celý život řádně přihlášena k přechodným i trvalým pobytům (obé 2x za život), řádně pracovala (dokonce jako zaměstnanec státní organizace). Byla odsouzena v nepřítomnosti, nedostala ani jednu obsílku, když soudce vynášel rozsudek, nebyla zastupována ani opatrovníkem. A ničeho se nedopustila. Což uznal i soud. Třetí soudce. Po čtyřech letech.

ra252 - jasně, věřím tomu, že se něco takového může stát ( zažil jsem bohužel něco podobného na vlastní kůži), ale prostě nesnáším, když se tu dělá bububu, nezaplatíš, přijde ten zlej exekutor a pak uvidíš ( exekutory fakt nemusím). Oba víme, že ta exekuce ( většinou ) je až důsledkem ignorování předchozích rozhodnutí a upozornění. Takže asi tak.

lipanek
hodnocení

0x

Při prodeji nemovitosti se žádné SIPO, ani poplatky nepřevádí. Původní majitel vše ukončuje a nový majitel si zřizuje a přihlašuje všechno sám u vybraných dodavatelů. U R+TV je samozřejmě jen jeden poskytovatel.

Takže záleží, co jste přesně po prodeji domu udělala a jaké k tomu máte doklady. Odběr elektřiny, plynu, odpadů, vody , pojištění nemovitosti atd. jste asi ukončila k určitému datu, takže i u poplatku za R by tomu mělo také tak být. Platby za televizi jsou v pořádku /od nové majitelky?/

lidus*
hodnocení

0x

Byt jste prodala a i kdyby tam bylo rádio, vy to neplatíte. Nová majitelka, pokud platí tam kde bydlí, také ne ale pokud pronajímá (a ne na černo) platí ona a může to požadovat po těch co jim pronajímá. Když zemřel tchán ptala jsem se na to, a doufám, že jsem to pochopila, TV i rádio platím v trvalém bydlišti a dům-chalupu kde trvale již nikdo nežije neplatím. NIC JSTE PLATIT NEMĚLA! Odvolala bych se k soudu aby to hradil ten co je vlastník domu, jen nevím, zda by soud nebyl víc jak nedoplatek.

hodnocení

0x

A po prodeji nemovitosti jste rozhlas odhlásila? denik.cz/... pokud ne, budete muset doplatit a odhlásit

hodnocení

0x

Tady je odkaz na stránku českého trozhlasu, kde jsou odpovědi na dotazy ohledně platby rozhlasového poplatku.

rozhlas.cz/...

Je tam uvedeno, že rozhlasový poplatek se platí za držení rozhlasového přijímače. Pokud bydlíte v bytě s někým jiným, kdo rozhlasový poplatek platí, tak by asi bylo potřeba to nějak doložit, aby Vám zaplacené poplatky vrátili (popř. je vrátily na účet té nové majitelky bytu). Předtím jste byla u českého rozhlasu zaevidovaná jako plátce poplatku. Pokud jste placení poplatku nezrušila, tak Vás evidovali dál, nezávisle na tom, jestli jste se přestěhovala. Pracovníci českého rozhlasu nemůžou sami zjišťovat, kdo se kam přestěhoval neno kdo má snížený příjem atd. Změny je potřeba nahlásit do českého rozhlasu. Např. když umřel jeden můj příbuzný, tak jsem do českého rozhlasu nahlásil jeho úmrtí a zažádal o zrušení placení poplatku. Pracovník českého rozhlasu chtěl úmrtí doložit úmrtním listem. Poslal jem na email českého rozhlasu ofocený úmrtní list a na základě tohoto doložení bylo placení poplatku zrušeno.

Přidám příklad. Někdo prodá byt a odstěhuje se do podnájmu. Televizi a rádio si ale ponechal. Takže je dál povinen platit koncesionářské poplatky.

Tady je odkaz na článek o placení poplatků

penize.cz/...

Je tam uvedeno, že dodavatelé elektřiny mají podle zákona povinnost poskytovat České televizi a Českému rozhlasu údaje o všech svých zákaznících. Takže pokud má někdo smlouvu na odběr elektřiny, tak je automaticky předpokládáno, že má televizi a rádio. Pokud nevlastní rádio nebo televizi, tak to musí sám nahlásit.

jenda2*
hodnocení

0x

Zásada je zrušit v evidenci ČT a ČR vaše přihlášení k placení poplatků z důvodu prodeje nemovitosti. Své poplatky platíte na své nové adrese a tím je řečeno vše. Jste soukromá osoba a tak neplatíte za kus ale jednotně za vše. Také jsem řešil zrušení a v kanceláři ČT jsou v pohodě. Nemusíte platit za někoho jiného. To je nesmysl. SIPO nelze zrušit z vaší pozice. To řeší pouze příjemce plateb - ČT a ČR. I po zrušení se m§ůže stát, že vám pošta bude posílat výzvu k zaplacení SIPo. S příjemci poplatků komunikujte zásadně E-mailem a pak je vše v pohodě.

Zásada je zrušit v evidenci ČT a ČR vaše přihlášení k placení poplatků z důvodu prodeje nemovitosti
Hloupost, nebo nepochopení situace.

Já prodával nemovitost minulý měsíc a nerušil jsem žádné přihlášení.

jenda2*

Ale jděte. Přesně takto jsem to udělal a komunikace s oddělením ČT bylo naprosto v pohodě. Ty vaše výmysly jsou až patologické. Děláte to schválně nebo co?

Zrušit jste to na uvedenou adresu měl. Děláte v tom vědomě bordel? Nový majitel si to vše vyřídí a není co řešit. Jako havarijko auta. Tak jednoduché a pro vás opět problém?

jenda2*

A zde ještě citace:

Za poplatníka se dokonce považuje i každý, kdo je napojen na odběr elektřiny, pokud neprokáže, že nevlastní televizor.

ct24.ceskatelevize.cz/...

Proto se v zájmu pravdivých údajů odhlašuje bývalý vlastník nemovitosti. ČT si pro kontrolu projíždí majitele nemovitostí a porovnávají s přihláškami. A přesně toto mi řekla i pracovnice ČT Karla Nováková-referentka evidence České televize.

Jendo2, ale já Vám sděluji, že to tak není. Páč když prodáte barák, tak třeba bydlíte jinde a tam platíte za vlastnictví přístroje, nebo se odstěhujete do domova důchodců a tam platíte za svůj rozhlas, či televizi.

Jen sděluji, že poplatek není vázán k nemovitosti, ale k přijímači.

Z jakého důvodu bych měl rušit poplatek, když přístroj stále používám?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]