Nejste přihlášen/a.
Pokles tlaku je povolený.
Byl jsem u pár zkoušek potrubí na hale. Při zkoušce těsnosti vzduchem při 15 bar některé spoje viditejně profoukávaly (kontola spojů mydlinkama), po natlakování vodou na 20 bar 24 hodin absolutně bez poklesu
Tím nechci říct že uvedený pokles tlaku je v pořádku,záleží na víc okolnostech - stlačovaný vzduch se při foukání zahřívá a po srovnání teplot může být dost velký rozdíl proto se po srovnání teplot dofoukává,u velkých rozvodů i víckrát
Zkouška vzduchem? nevím ale u nás vodáci tlakují vodou nikdy vzduchem.Natlakují na 24 hodin a pak zkontrolují případný pokles tlaku.Pokud je závada je to vidět i bez bublinek!
Pozvi si Revizního technika pro tlakové zkoušky s kulatým razítkem, udělá ti oficiální tlakovou zkoušku podle ČSN a tak jak se má, napíše ti: Protokol o prohlídce potrubí, Protokol o tlakové zkoušce potrubí vodou a nakonec Protokol o konečné tlakové zkoušce vnitřního vodovodu, dá razítko, podepíše se a máš po starostech.
Tlaková zkouška se zásadně dělá vodou, vzduchem jedině pokud není na stavbě k dispozici voda a nebo pokud při provádění zkoušky hrozí zamrznutí.
Navic maximální tlak vzduchu smí být z důvodu bezpečnosti pouze 300 kPa.
nunici® Máš pravdu, za 30 let mi nic zatim neteklo, dodržuju technologický postupy, nedělám prasárny jako hupcuk nebo dvouma svařečkama jeden svár nebo dvakrát ohřívat jednu tvarovku nebo provrtanou trubku jenom tak zažehlit svářečkou nebo nedat izolaci na zazděnou trubku, možná že to jsou ty důvody a nebo mám třeba taky jenom kliku.
Jak už jsem psal výš, tlaková zkouška se dělá zásadně vodou, už jenom i z toho důvodu, že vzduchem nemůžeš dosáhnout správného zkušebního tlaku, protože z bezpečnostních důvodů ani nesmíš.
Když je provozní tlak třeba 0,6 MPa, tak tlakuješ na 1,5 násobek, což je 0,9 MPa, ale vzduch smíš natlakovat při zkoušení jenom na 250 kPa, max. 300 kPa a na potrubí nesmějí být žádné plastové závity.
To není o důvěře, to říká Technický předpis pro tlakové zkoušky, moje rozvody si taky tlakuju klidně na 2 MPa, ale u rozvodů od někoho jiného se bojím, tak se musím držet normy.
Vodou,vodou,vodou,ne vzduchem-na tlakovou zkušku stačí pár litrů-možná plastový kbelík .Tlak nesmí poklesnout.Do Ppr potrubí dávám běžně 1.6 Mpa.pokud je něco špatně,ukáže se to.
Samozřejmě studená voda ochladí potrubí a tlak lehce poklesne,po vyrovnání teplot v okolí se potrubí dotlakuje znovu na požadovaný tlak.Voda je nestlačitelná a ukáže případný ůnik,tak proč běhat s mydlinkami.
Chápu že jsou tu samí odborníci kterým nikdy nic neteče. Ale pokud si věřím,nemám problém udělat tlakovku např. na letovaném Cu rozvodu napřed vzduchem,v případě problémů se to pak líp opravuje - nemusím z potrubí dostávat vodu
Měd tedy pokud se letuje tak je to stejné jako voda v plastu,svářená, méně bych věřil lisované mědi. ale co staveb jsme takto udělali a na žádné to neteklo . jedině rekonstrukce jedné haly ČSAD- po tlakové zkoušce vzduchového portrubí vše ok, zabetomnovali se podlahy a v jedné na několika místech pří spárování teracové dlažby bublinky-rozkopalo se to nějakej blbec tam nechal v betonu chlupatou lať (v ní asi deset hřebíků-které propíchali potrubí! to jediné co bylo špatné co pamatuji za celou dobu co dělaám na stavbách
Sice trochu od tématu - ale u letované mědi se může sejít špatná kombinace pasty a cínu, kolega jednou donesl nějakou "superpastu" na odzkoušení - - a pak se muselo všechno předělávat ...
nunici Máš pravdu, za 30 let mi nic zatim neteklo, dodržuju technologický postupy, nedělám prasárny jako hupcuk nebo dvouma svařečkama jeden svár nebo dvakrát ohřívat jednu tvarovku nebo provrtanou trubku jenom tak zažehlit svářečkou nebo nedat izolaci na zazděnou trubku, možná že to jsou ty důvody a nebo mám třeba taky jenom kliku.
Jak už jsem psal výš, tlaková zkouška se dělá zásadně vodou, už jenom i z toho důvodu, že vzduchem nemůžeš dosáhnout správného zkušebního tlaku, protože z bezpečnostních důvodů ani nesmíš.
Když je provozní tlak třeba 0,6 MPa, tak tlakuješ na 1,5 násobek, což je 0,9 MPa, ale vzduch smíš natlakovat při zkoušení jenom na 250 kPa, max. 300 kPa a na potrubí nesmějí být žádné plastové závity.
To není o důvěře, to říká Technický předpis pro tlakové zkoušky, moje rozvody si taky tlakuju klidně na 2 MPa, ale u rozvodů od někoho jiného se bojím, tak se musím držet normy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.