Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se mám bránit proti vystěhování majitelem

Od: petr123* odpovědí: 42 změna:
Bydlím v garsonce a po dobu cca 2 měsíců u me bydlela žena s dítětem. Majitel se to dozvěděl a nyní mě chce do měsíce vystěhovat á ještě chce 2000 navíc za zálohy na služby za ženu a dítě. Nemá mi to jak dokázat ani a snad mám že zákona nárok na 3 měsíční lhutu ne? Nemůže mě jen tak vyhodit snad. Děkuji za odpověď

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Zdá se že jediný co múžeš udělat je zajít za majitelem pokusit se mu vysvětlit situaci omluvit se že si porušil smluvní podmínku pronájmu a požádat ho zda by si tu výpověd nerozmyslel
Popřípadě se ho zeptej za jakých podmínek by byl ochoten tu výpověd stáhnout
Jednak v klidu bez emocí
Pokud si nedá říct nezbyde nic jinýho než si hledat jiný bydlení
leps

... a k omluvě přidat ještě bonbonieru nebo lahvinku.

hodnocení

3x

Bez podrobnosí ve smlouvě nemůžete dostat správnou radu.

Co máte ve smlouvě o počtu osob v bytě? Do kdy musíte nahlásit změnu?

Ano, máte tříměsíční výpověďní lhůtu, která začíná běžet následujícím měsícem.

petr123*
hodnocení

Smlouvu mám na rok klasický a být se pronajímá 1 osobě. V nájmu jsou zahrnuty veškeré poplatky. Zkusím ho poprosit o výpovědní lhůtu na 3 měsíce š tím že se s ním nějak budu kompenzovat za to krátké období kdy byla spotřeba lehce větší ale nevím jak když preplatky a nedoplatky jsou záležitost majitele takže nemám ani původní stavy. A 2000 je částka kterou si majitel vymyslel z hlavy a chtěl ji po mě.

Petře, ale jen z části smlouvy nemůžu reagovat, ale jen na to co napíšete:

...na rok klasický a být se pronajímá 1 osobě... co se ale píše ve smlouvě, pokud tam bude bydlet další osoba? Nebo jak to je tam upraveno, že bez souhlasu nesmí nikdo bydlet?

Určiě nemůžou stoupnout zálohy na náklady za bydlení o 2000Kč. Já počítám na dalšího nájemníka 400-600, dle druhu bytu a vytápění a teplé vody.

Určitě musí být 3 měsíce výpovědní lhůta, která běží od dalšího měsíce.

petr123*
hodnocení

Dobře díky za rady ohledně dalších lidí nijak to upravené ve smlouvě není je to smlouva od majitele psaná tak nějak na koleně. Dobře požádán o výpovědní lhůtu a kdyz přijde vyúčtování za dobu po kterou jsem být užíval tak se vyrovnané.jenze ve smlouvě je taky dane že veškeré preplatky á nedoplatky si hradí majitel.takze já ani nevím jak ma zálohy ani nemám původní stav vody teplá atd.

hodnocení

2x

@petr123 - snad mám že zákona nárok na 3 měsíční lhutu ne?
Ne vždycky - ale pořád nevíme, co přesně máte ve smlouvě a zda pronajímatel postupoval dle zákona (viz dále uvedený odst. 3). Jak radí ostatní - omluvit se a zkusit se dohodnout na oboustranně přijatelném řešení.

NOZ § 2291

(1) Poruší-li nájemce svou povinnost zvlášť závažným způsobem, má pronajímatel právo vypovědět nájem bez výpovědní doby a požadovat, aby mu nájemce bez zbytečného odkladu byt odevzdal, nejpozději však do jednoho měsíce od skončení nájmu.

(2) Nájemce porušuje svou povinnost zvlášť závažným způsobem, zejména nezaplatil-li nájemné a náklady na služby za dobu alespoň tří měsíců, poškozuje-li byt nebo dům závažným nebo nenapravitelným způsobem, způsobuje-li jinak závažné škody nebo obtíže pronajímateli nebo osobám, které v domě bydlí nebo užívá-li neoprávněně byt jiným způsobem nebo k jinému účelu, než bylo ujednáno.

(3) Neuvede-li pronajímatel ve výpovědi, v čem spatřuje zvlášť závažné porušení nájemcovy povinnosti, nebo nevyzve-li před doručením výpovědi nájemce, aby v přiměřené době odstranil své závadné chování, popřípadě odstranil protiprávní stav, k výpovědi se nepřihlíží.

hodnocení

2x

Jen malé doplnění-když jste Vy porušil smlouvu-to je OK ale když nynáí Vás již domácí nechce ubytovat -pak to je špatné? Z vašeho popisu vyplývá-já můžu porušovat ale druhý ne?!

re4zon
Jenze "porusil smlouvu" v tom ze tam nekdo bydlel chvili navic a skoda vznikla maximalne ve vyssi spotrebe neni totez co smlouvu nezakonne ukoncit. Navic to dle vyjadreni tazatele neni ve smlouve poradne osetreno a doplatky za sluzby taky ne. Kdyby vse fungovalo takto, tak jednou prijdete o par minut pozdeji co prace a dostanete hodinovou vypoved a jeste vam seberou vyplatu, uplne stejne jako tahle situace je to zjevne neprimerene. A to rikam jako nekdo komu jsou prehnana prava najemniku proti srsti.

Ale to je jedno.dulezite je já můžu druhý ne!

petr123*
hodnocení

No tak hold se omluvím a panu majiteli dám vymyšlené 2000 ktere po me chce aby mě nevyhodil protože jak vidím tak asi nejsem v pravu zajímalo by mě jak je to s ubytováním osob blízkých po určitou dobu třeba měsíc 2 jak je to v zákoně měl jsem to každopádně nahlásit majiteli hned jako změnu moje chyba

Petře od toho jsou smlouvy,zákony... aby se to dodržovalo.Kam bychom dospěli nedodržéváním ničeho? dovedete si představit třeba jen ten totální chaos na cestách? Už i takhle je to džungle! jinak jistě pokud byste hned sdělil "domácímu,že je problém a nějakou dobu u Vás bude Vaše přítelkyně-jistě by k tomu přistoupil jinak než takhle. Prostě bych koupil lahvinku a šel se mu omluvit ,nasypat si popel na hlavu...

ale jen tak mimo-to placeníslužeb energií v nájmu? nevím na toto bych takto asi nepřistoupilprotože jek jedna tak i druhá strana s tím může vyj...min vědet stavy při začátku při odečtu při ukončení .. a stav každého vyučtování.

re4zon
@diesel Ano, to je dulezite. Takze az nekomu skrabnete auto, on vas zastreli. Kdyz muzete vy, on taky ;)

asi nechápete?!

pavelpavel*
hodnocení

2x

Petře já ti napíšu názor ze všech pohledů i z pohledu pronajímatele bytu, což ty nevidíš. Na jednu stranu žena s dítětem byla očividně nějaká nouze, což chápu. V právu ale rozhodně nejsi, ale on ano. Je to majitel bytu a to respektuj. Víš, že pronajímatel to nemá zrovna lehké? A jak by se ti líbilo, kdyby si někdo do tvého bytu ubytoval 4 fetáky kamarády? Jde o princip a smlouvu a majitel bytu není ničím chráněn. Kauce je třeba a přece všude nářky a nepochopení, sliby a my chceme byt bez kauce. A když nezaplatí? Takže tak já mám zkušenost jsem mínus 7000kč a byt bez kauce už nikdy. Vrátit kauci je jednoduché, ale bez ní dostat dluh už ne. Na to kolik je dnes žádostí a ceny bytů má ten majitel jistě dalších 10 za dveřmi a věř Petře, že sehnat dnes i dobrého nájemníka není med. Praxe. *cert*

petr123*
hodnocení

Chápu tak snad kauci mi vrátí protože být je v stavu v kterém jsem ho dostal a smlouvu mám na rok čili do září až někdy

Pavlepavle,svatá pravda.

julie*
hodnocení

0x
Cetl sis smlouvu nebo zakon? Myslis, ze muzes brat do ciziho bytu dalsi lidi jen tak? Chovas se sproste a po druhych chces dodrzovat smlouvu nebo zakon? Spadl jsi z visne? Tebe bych hnala taky...
výtka
Upozornění od sys milancukrar 04. 12. 2019 09:01:46
Julie, prosím příště slušněji.
krtek*

finta je v tom, že se může bránit tím, že je to "návštěva"...;) to jsou ty naše mezery v zákonech...to nic nemění na tom, že majitel může bez udání důvodu vypovědět smlouvu

petr123*
hodnocení

Jak mi můžou dokázat ze to nebyla návštěva?samozřejmě se zkusím slušně domluvit ale i pri porušení smlouvy přece musím dostat 3 mesicni výpověď dle občanského zákoníku a musím to dostat písemně a ne jen sms zpráva kde píše vystehujte se a hotovo.
krtek*

dokázat to nemá jak...ale jak jsem psal..."kdo chce psa bít, hul si vždy najde"...

jardanovy*
hodnocení

0x

Určitě se domlumvte s majitelem a snažte se mu to rozumně vysvětlit. Pokud bude chtít něco doplatit na energiích a ostatních poplatcích ať vám to řádně vyúčtuje. A trvejte na písemné výpovědi, pod kterou budete oba podepsáni- sms nestačí.

petr123*
hodnocení

Taky si myslím. Jinak mě nemůže vyhodit z bytu bez výpovědní smlouvy a bez řádného vyúčtování mu nic nedám. Tak ještě uvidím jak to bude š kauci jestli mi ji vrátí.

Petře, Jinak mě nemůže vyhodit z bytu bez výpovědní smlouvy... ****to opravdu nelze

a bez řádného vyúčtování mu nic nedám.***Opět nevím co máte ve smlouvě, ale klidně vyúčtování po skončení zúčtovacího období, nebo musíte uhradit mimořádné vyúčtování. Opět dle druhu vybírání záloha zučtování firmou.

Tak ještě uvidím jak to bude š kauci jestli mi ji vrátí.****Měl by jí vrátit, až budou všechny pohledávky z obou stran uspokojeny.

-------------------

Příklad, před dvěma měsíci se nastěhovali studenti, nejdříve jeden skončil, teď chce ukončit i druhý a ukončit nájemní smlouvu. Ale i tam běží 3 měsíční lhůta, běžící od ledna. A vyúčtování? Až to firma udělá, která to dělá 1x za rok.

Za chvíli se přijde domlouvat co dále. Musíme se lidsky domluvit.

jenda2*
hodnocení

0x

Tak od takového majitele raději dál. A za co chce více peněz? Snad máte měřidla a co spotřebujete zaplatíte. S takovou by jste si asi měl požádat o povolení návštěvy přes noc? Asi kuplíř.

Měřídla zřejmě tazatel má - ale také podepsal smlouvu, kde "je taky dane že veškeré preplatky á nedoplatky si hradí majitel.takze já ani nevím jak ma zálohy ani nemám původní stav vody teplá atd."
To je pak těžké...

Mit podepsáno že nebudu platit nedoplatky a přeplatky že nedostanu tak snad ani nevypínam topení a plnou vanu dávám 3krat deně *smich*

priklad1*
hodnocení

0x

Pokud nájemce porušuje své povinnosti zvlášť závažným způsobem může pronajímatel ukončit nájem okamžitě bez výpovědní doby. Za takové porušení povinností je považováno zejména nezaplacení nájemného a služeb za dobu alespoň tří měsíců, poškozování bytu nebo domu závažným nebo nenapravitelným způsobem nebo třeba užívání bytu jiným způsobem než bylo ujednáno.

Pokud ubytuji jinou osobu v rozporu s nájemní smlouvou jedná se o závazné porušení nájemní smlouvy. Toleruje se pouze krátkodobé ubytování, návštěva a pod. Rozhodně 2 měsíce není krátkodobé ubytování.

příklad, "jedná se o závazné porušení nájemní smlouvy"

to je Váš názor, nebo to je definice v předpise?

petr123*
hodnocení

To by me prave zajimalo co se toleruje a co ne jesrli osobu blizkou muzu ubytovat po nejakou urcitou dobu aniz by o tom majitel věděl nebi nemuzu
priklad1*

Jedná li se o osobu blízkou, musí tuto skutečnost oznámit pronajímateli v přiměřené lhůtě, nejdéle do dvou měsíců.

pnholding.cz/...

Tak to já myslel, že to je v předpise, popřípadě ze soudního rozsudku.

Už to vím, díky za info:

§ 2272 Zákon č. 89/2012 Sb

host
hodnocení

0x

Nejpozději v březnu 2020 se odtěhujete.On ten pronajímatel to zdůvodní že ten byt potřebuje pro svého bratra například.

Ty tři měsíce dodrží i tak .Teď je prosinec+tři měsíce je březen.Může a udělá to. El..přípojku a plyn. zrušit může zakáže ve svém bytě svítit petrolejkama nebo svíčkama.

host, jako že může nechat odpojit elektriku a plyn po dobu nájmu?

petr123*
hodnocení

Host takže do konce března se.mam teda vystehivat chápu to dobře a co když přijde koncem měsíce a řekne že mám jít pryč co pak dělat? Jak se mám bránit

Můžete se soudit. Otázka je, kdo z vás bude mít "lepší karty".

host

milancukrar dnes 15:50

jako že může nechat odpojit elektriku a plyn po dobu nájmu?

Může nechat odpojit a kdo mu v tom zabrání? Je to jeho i v případě pronajmutí bytu - teda jestli je to psané na něj.

A proč a kdo mu zakáže odpojit svůj elektroměr a plynoměr od přívodu? Jestli je to psané na něj ( majitele ),tak ani soud do toho zasahovat nebude.A stejně než by někdy snad k tomu došlo,tak to budou i třeba roky a ty tři měsíce a podnájemník bude víte kde? - odstěhovanej v píp...Pane milane - to že pronajímáte byty apod. jste nikdy neměl nějaké problémy a řešil jste je vždy slušně a dle zákona.Chá chá,chá.Tady nikdo nečetl tu smlouvu mezi těma dvěma - mám podepsanou smlouvu na dvě osoby ale poplatky na úklid/výtah/svícení ve společných prostorech apod. platím jen za jednoho.

Víte co udělám až se budu stěhovat z našeho bytu do nového - protože jsem měl běhání po úřadech a zařizování od elektroměru,přes plynoměru a vodomčrů tak to nechám všechno odmontovat.

A byt vrátím bytovému úřadu v takovém stavu jak jsem ho převzal před deseti lety.

Jak mi v tom zabráníte?

Hoste, já Vám nebudu v ničem bránit, dělejte vše, jak uznáte za vhodné.

Já jsem se jen ptal, na odpojení elektriky nájemníkovi.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Domluva a vysvětelení majiteli je nutné. Ty dva tisíce jsou akorát za služby navíc a pokud je smlouva do konce roku 2019 tak mu jí stačí neprodloužit. Pokud je smlouva ještě i na rok 2020 tak nemůže odvrtat zámek a vystěhovat na ulici. To si může jenom myslet. K tomu je řádný proces a ten chvilku trvá.

host

pavelpavel: nemáte pravdu - bude tam bydlet můj bratr a jeho těhotná žena.A jste v pr----deli.

pradelnik
hodnocení

0x

Ženy nebrat a s dítětem už vůbec a hlavně ne do cizího bytu. A z toho bohužel plyne, že něco využívat a nevlastnit je na houno stejně jako vlastnit a pronajímat. Tak šup do banky pro hypošku a do vlastního. S tím soudem je to dobrý vtip. Za 5 let to snad vyřeší. Taky si může najmout albánce a nechat zlámat nohy, lol. Jde to tu od 10 k 5. Proč se chcete bránit je to jeho právo, jak bylo napsáno omluva a lahvinka a nebo to nemá cenu a raději utíkejte od blázna a buďte rád, že jenom 2000,- a jenom atd. Omlouvám se, ale buď si stěžují pronajímatelé na zhovadělé nájemce, nebo nájemci na zhovadělé majitele, zkuste se někdy kouknout i do zrcadla, pravda bývá někde mezi. Smlouvu máte na koleně a rady hledáte v poradně, příště obětujte nějakou korunu za právníka a máte klid.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]