Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Díra na balkon - satelit

Od: karlos* odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

budu přidělávat na balkon v paneláku parabolu a od ní potřebuju do bytu dostat 4 kabely. 4 okenní průchodky jsou asi nesmysl a tak provrtám zeď. Chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem poté utěsnit tu díru, aby to co nejlépe těsnilo. Vyvrtal bych to asi pod zateplením viz obrázek. Je tam nalepená taková folie, která je na zemi a kousek na zdi. Napadlo mně montážní pěnu, ale nevím, jestli ta pěna tam půjde takhle natlačit kolem těch kabelů. Ty 4 kabely co jsem koukal, mají dohromady průměr skoro 2cm.

Nebo víte nějaký jiný způsob jak to udělat?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Dělal jsem to vždy stejně. Dira, kabely, fouknout pěnu. Kolem diry oblepit a počítat s vytyčením pěny. Po zaschnutí zapucovat z venku stavebním lepidlem nebo krytku .. podle možností.

karlos*
26.11.19 08:14
hodnocení

0x
Díra na balkon - satelit
Vážně máte takto provedenou izolaci? Nemate problém s vlhkem a plísní v rozích? Ja to vrtal skrz izolaci... Mam ji od základů po střechu.

Použil bych nějaký stavební tmel, třeba tohle. Dal bych ho s obou stran.

karlos*
hodnocení

To zateplení vede trochu níž než na obr. ten sem nakreslil narychlo pro představu. Ale není to až od země. Je tam asi 7cm ta folie a pak až zateplení. S plísní problém zatím není.

A tak myslíte že je lepší to dělat skrz to zateplení nebo tím spodkem? v tom spodku by to nebylo aspoň vidět.

berger*

Jestli v těch místech chcete vrtat,doporučuji si půjčit pípák na železo. Čekal bych tam armaturu a to tak,že hodně...

karlos*
hodnocení

Armatura tam není. Je to zeď z ytongu + zateplení.

Pokud Váš nákres odpovídá skutečnosti-raklamoval bych provedení zateplovacích prací-takto se to nemá vůbec dělat.Prasárna velkého kalibru!

K dotazu- pěnu nedostanete asi po celé hloubce vrtu,ale klidně zapěnit ,přebytek odříznout a zvenku přejet bitumenovým tmelem,zevnitř štukem,štukovým tmelem...

re4zon
@diesel jestli radite k tomu mistu dole v pvc folii, tak to s bitumenovym tmelem myslite vazne? Ten na pvc folii nesmi v zadnem pripade, jedine PU tmel. Ale uz nekdo psal ze v tomto miste vrtat je kravina, z cimz souhlasim.

Ten mi jako první padl na mysl a dál jsem o tom už nepřemýšlel.Prostě něco jako bitumen, silikon...

re4zon
Chapu, ja jen aby se toho tazatel nechytil. Bitumen folii sezere, silikon taky neni nejvhodnejsi, snad jedine neutralni a navic nebude moc drzet. Idealne PU tmel, ten je navic trvanlivy, pripadne v technickem listu folie od vyrobce jsou povolene aplikace.

krtek*
hodnocení

0x

když se to provrtá skrz tu folii tak se to buď musí zadělat systémovým límcem, který to kolem zatěsní nebo člověk musí být krapet šikovnej a zadělá to zbytkem folie...

tak či tak...než začnete něco dělat...máte povolení, že můžete vrtat do fasády?

karlos*
hodnocení

Systémový límec je co prosím? na netu jsem nic pod tímto názvem nenašel.

Pokial je to hydroizolacna PVC folia, tak nieco taketo - wynyard-shop.cz/...

Folia aj doplnky sa spajaju zvaranim specialnou teplovzdusnou zvarackou a nasledne pritlacenim valcekom. Odporucam sa v tom samostatne nevrtat. Nudzovo sa da pouzit aj polyuretanovy tmel. :) A pozor - PVC sa nekamarati s bitumenami (asfaltova lepenka, klampiarsky tmel, atd.)

hodnocení

0x
Vrtajte vyssie, minimalne aby ste neprevrtali tu foliu - aspon 30 cm nad zemou. Folia sluzi ako hydroizolacia a v pripade, ze napadne viac snehu, pripadne tam bude odstrekovat padajuci dazd, zbytocne do nej vyrobite otvor... Pod tou foliou bude pravdepodobne tiez zateplenie.
Dieru mozte utesnit rozne - polyuretanovy tmel, exterierovy silikon, mozno by fungovalo ak medvedie h*vno (butylenovy stavebny tmel) - nemam vyskusane s polystyrenom. Vrtajte s miernym sklonom smerom do exterieru - ak by po fasade tiekla voda, nezatecie cez dieru az do interieru. Kable upevnite tak, aby tesne pred prechodom fasadou boli prevesene smerom dole - ak po nich bude stekat voda, odkvapne na preveseni a nezatecie do diery. Ak by to miesto bolo viac exponovane, zvazte aj vlozenie kablov do preveseneho husieho krku alebo obdobnej prechodky, ktoru predsa len lepsie zaizolujete v styku s fasadou a minimalizujete vnikanie vody pod nu.

jabraka*
hodnocení

0x

Není žádný problém takovou díru vyvrtat kdekoliv.Jen je potřeba se zeptat,zda nehrozí sankce za poškození izolace.U nás je na zateplení bankovní úvěr a státní dotace "zelená úsporám" - tady je podmínka,že obojí může být odejmuto.Pokud se poruší izolace pláště,Sice je tu tvrzení "kde není žalobce,není soudce" ale kdo si to vezme na triko?

JABRAKA

hodnocení

0x

Proč 4 kabely? Na 4 satelitní přijímače?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]