Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak silné svítidlo koupit?

Od: jonky26® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den rádcové. Mám v plánu kupovat stropní led světlo, do dětského pokoje a do obýváku. Obě místností mají cca 18m čtverečních a jsou docela tmavé. Mám vybrané jedno světlo které má 5300 lm a 85W a druhé menší které má 3600 lm a 55W. Zajímá mě, jestli mě bude stačit k dostatečnému osvětlení to slabší světlo a s menší spotřebou, nebo koupit raději to silnější? Potřebuju aby, děcka měli v pokoji dostatek světla ke hraní ale taky řeším spotřebu, ale ne za cenu, že si budou kazit oči, při slabém světle...

doplněno 25.11.19 20:43:

ještě doplním, že ty světla jsou na DO a stmívatelná, a dá se na nich upravit teplota světla...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Je to hrozně moc i to slabší. Na tmavší místnost bych dal ca 2000 Lm, víc je zbytečné... Pak extra lampičku nad stolek.

Barva světla mi vyhovuje teplá bílá tj. 2700 K

111®
hodnocení

0x

nejen intenzita lm, ale také barva světla K /Kelviny/ jsou důležité, já mám například nejraději 4000K což je přirozená bílá, 2700-3000K jsou do červena- teplá bílá, kolem 6000K je studená bílá do modra
Na 18m2 by mohlo stačit 3600lm, já používán cca 2x 1200lm

hodnocení

0x

Mám v obýváku o cca 20m2 centrální velkoplošné LED světlo o průměru cca15cm a příkonu 12W. Bohatě to stačí.

V dětském pokoji bych osvětlení rozdělil na centrální a lokální na psacím stole, popř. v hracím koutku. Barvu světla v obou pokojích volte teplou bílou. Studená bílá mi do domácích prostor nepřipadá nejvhodnění.

Vámi popsané příkony jsou na osvětlení pomocí LED přehnané a zbytečné.

rv*
hodnocení

0x

Oba příkony se mi zdají pro LED moc (zbytečně) vysoké. U LED světla bych hledal, aby neblikalo (teda aby mělo proudový zdroj) a protože občas LED čip odejde,tak jestli existuje náhrada, nebo jestli lze alespoň naletovat nový čip. S proudovým zdrojem to vypadá třeba takto aliexpress.com/...

A mimochodem - šerem se oči nekazí.

smode*
hodnocení

0x
Dobrý den, svítidlo s menší intenzitou stačí - i tak svítí skoro jako 3x100W žárovka..zatímco to silnější Vám bude svítit takřka intenzitou výbojky veřejného osvětlení někde na přechodu pro chodce :) teplotu volte cca 3000K a index podání barev co nejvyšší.

hodnocení

0x
Mám 21W, 1400lumenů a 3000k. Úplně to stačí.

hodnocení

0x

V obýváku o rozměrech cca 20 m2 svítím 4x LED s celkovou svítivostí 2600 lm a přijde mi to tak akorát. A to jsem člověk, který nemá nedostatek světla rád. Nemám sice stmívatelné, ale mám možnost rozsvítit 1/3/4 žárovky.

krtek*
hodnocení

0x

vážení...do běžného obýváku, který má velikost 20-25m2 stačí bohatě světlo jehož světelný tok je 800lm...ten kdo tam má víc je blázen a zbytečně svítí jak na hradě... 5300lm co tady píše tazatelka, to je tak na osvětlení malé skladové haly..*smich* ..bohužel je stále ještě hodně lidí co se řídí furt watáží, která nemá vliv na to, jak bude světlo svítit...watáž je v dnešní době jen spotřeba...máti taky chtěla rvát na záchod 800lm žárovku...je to běžná místnost 2,0*0,9m..teď je tam 400lm žárovka, protože menší jsme nesehnali a i tak je tak louč jak prase

jo, tak krtkovi takový šero asi fakt stačí *smich* 800 lm je u mě asi jedna žárovka... to tak možná ke sledování TV, ale ne k tomu něco u toho dělat, rozhodně to není komfortní intenzita osvětlení.

Tak to by u mě doma neuspělo. 800lm je zhruba adekvátní 75W klasické žárovky, což není na obyvák teda nic moc. Pro info 100W klasická žárovka je cca 1200lm, do toho se už dá při odhadu odrazit.

V obyváku mám cca 3900lm. Pravdou je, že většinou mám příkon o něco stažen na na stmívači, ale když si potřebuji posvítit, tak bych klidně ještě nějaké lumíky přidal.

krtek*

Dobře, opravuju své prvotní tvrzení a podkládám fakty... v obýváku o rozměru 24m2 mám 6x bodovku na hlavní plochu, kdy jedna bodovka má spotřebu 3,5W a světelný tok 240lm při 40° rozptylu světla...což je teda v součtu 1440lm a spotřeba 21W celkově ...v ložnici mám 6 bodovek na na okruhy, takže svítím vždy jen 3 světlama podle teho do které části jdu..o stejné watáži a lumenech..tak či tak, mám v obývku světla až až a netrpím nedostatkem...světla byly navrženy a spočítány odborníkem, takže je to podloženo normou ...

ale třeba paradoxně jsem si v IKEI koupil na test tady tohle světlo ikea.com/... a dal jsem si ho do té jejich tuctové kalaxové skříňky... skříňka 4x2 a mám 2 páry světel...světla svití v té krychličce zhora dolů...spotřeba 1,4W na bodovku při 65lm a svítí to jak urvané. Když tu skříňku zapnu tak, na to kde je umístěna rozsvítí 1/3 plochy obýváku..

hodnocení

0x
5300lm je snad na celý byt. V jedné místnosti to člověk nevyužije.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]