Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám na Vás velikou prosbu. Je mi 21 let a od dědy jsem dostal jsem od dědy darem 1/3 orné půdy kousek od Prahy, kde zbylé 2/3 vlastní jeho 2 sestry. Rozhodl jsem se, že i postavím domeček. Ovšem, není to tak lehké jak to vypadá a začínám se v tom ztrácet. Mohl by mi někdo prosím, popsat proces od okamžiku. kdy jsem vlastníkem 1/3 orné půdy, až do doby, než si budu moct zažádat o stavební povolení?
Podotýkám, že pole není rozděleno geodetem. Prostě jedna parcela se třemi vlastníky.
Mockrát děkuju všem, budu moc vděčný za cokoliv. Mějte se krásně a užívejte zbytek víkendu!
Nejdříve si budete muset zjistit, co na daném místě povoluje uzemní plán, případně zajistit změnu ÚP (což není žádná legrace ani záležitost na dva týdny), následně bude potřeba zajistit vyjmutí půdy ze ze zemědělského půdního fondu...a potom projekt, uzemní řízení, stavební povolení...atd.
Napřed si zajisti, ať jsi jediný vlastník. Bud rozdělením, nebo odkupem zbylých podílů.
Než vyřídíš tměnu územního plánu, budeš již zkušený, neboť to potrvá několik let.
Pokud máte ten pozemek ve spoluvlastnictví, pak jako první krok bych inicioval rozdělení pozemku na třetiny tak, abych věděl co je moje a nikomu jinému do toho nic není. Do té doby bych nic moc nepodnikal, protože se pořád budete muset domlouvat s dalšími spoluvlastníky. A věřte mi, když to rozdělení neuděláte, tak se z toho dříve nebo později zblázníte.
Po oddělení vašeho pozemku postup dle @martincakl.
@pokemon33: Ani bych je zatím neobesílal. Domluvil bych si s oběma schůzku, na které bych se pokusil jim nastínit situaci a navrhl bych řešení. Snad budou rozumné a pak bude třeba udělat nějakou písemnou dohodu o rozdělení pozemku, nechat vše zaměřit a následně změnu vložit do Katastru nemovitostí. Pokud se v tom nevyznáte (a to je celkem zřejmé), doporučuji se na sepsání příslušných dokumentů domluvit s notářem/advokátem. Bohužel to vše bude stát (nemalé) peníze, ale zadarmo vám to nikdo neudělá.
Pokud se s těmi 2 sestrami dědy znáte a dobře s nimi vycházíte, popovídejte si s nimi.Zkuste se s nimi domluvit ve smyslu, že byste chtěl pozemek rozdělit na 3 díly a určit každému dílu vlastníka. Vy jeden díl a ony taky každá 1 díl, nebo obě společně zbývající 2 díly jako 2 spoluvlastnice. Teprve potom má cenu podnikat další kroky, jak už vám tady radili. Jste mladý a nezkušený a ty sestry asi budou trvat na celistvosti pozemku, tak to u starších lidí bývá. Pak by bylo třeba podat soudu návrh na rozdělení parcely. Několikrát jsem dělal zprostředkovatele v podobných věcech. Je to průchodnější. Zprostředkovatel-meduátor jako cizí člověk bývá v jednání úspěšnější. Mohu vám to nabídnout, bezplatně samozřejmě! V kterém okrese bydlíte? Přeji vám úspěch!
1. spoluvlastníci musí souhlasit a pozor nebude-li zaměřeno tak je vaše část pod barákem i jejich.
2. zjistit zda vám tam vůbec stavbu povolí a jakou
3. žádat o vyjmutí z půdního fondu , to stojí docela slušné peníze
5. projekt
6. stavební povolení
Co je na té půdě dnes? Nebylo by lepší pronajímat, pokud je komu. Domluva se spoluvlastníky, že by vaši část odkoupili. Pokud nechějí, tak domluva, že prodáte jinde a koupíte si místo co není orná půda. Proces změny je složitý a drahý¨, zelení budou řvát a vše se bude protahovat. Zaměření a rozdělení na vaše a moje je také slušná částka. Kolik ha je vaše část? Já bych do toho nešla.
Spoluvlastníci souhlasit nemusí. Navíc je nesmysl stavět na pozemku, který má spolumajitele. Takže než tazatel začne cokoliv podnikat ohledně domu, musí zajistit rozdělení spoluvlastnictví. Pokud ne dohodou, pak soudně.
Navíc úplně první by měl skočit na místně příslušný obecní úřad a nahlédnout do územního plánu. Může být, že ta parcela je uprostřed pole daleko od obce a nikdo mu tam stavět nepovolí. Pak může teoreticky i to dělení podílového spoluvlastnictví postrádat smysl.
@lidus proč by jste do toho nešla? I těmi výdaji, o kterých mi zde píšete a moc Vám všem děkuji, to pořád vyjde o dost levněji než kupovat stavební parcelu ne? Ta mje část má okolo 6500m2, ale z toho by se na stavební pozemek převáděla jen ta část budoucí zahrady ne? Místo se nachází na okraji Prahy - konkrétně spadá od MÚ Zdiby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.