Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vteřinové lepidlo na talíř

Od: stnly odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,
prasknul nám dětský talíř, čistý lom, přesně na dvě půlky. Člověka by napadlo zalepit vteřiňákem. Ale ve složení je napsáno kyanoakrylát. Slovo kyano – kyanid mě trochu děsí. Je to bezpečné s ním lepit věci určené ke styku s jídlem? – můj názor je, že ne. Existuje nějaké lepidlo, které je vhodné do kuchyně? Máte zkušenost?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Kyanoakrylát je po vytvrzení neškodný, ale talíř bych nelepil. Když se plný rozpůlí, bude z toho škoda větší, než nový talíř.

Mimochodem - kyanoakrylátová lepidla byla původně vyvinuta pro chirurgii - pro lepení tkání místo šití (proto lepí prsty lépe, než co jiného).

lea
hodnocení

6x

Tak to bych teda neriskovala lepit dětský talíř. Když talíř na lepeném sváru znovu praskne, můžete riskovat i úraz dítěte.

kepler*
hodnocení

5x

Není třeba obávat se kyanoakrylátu, s kyanidy to nemá nic společného. Pouze je v molekule KA přítomná pevně vázaná kyanoskupina. Vyhovuje i pro potravinářské účely. Pak ještě existuji speciální lepidla na porcelán, třeba UHU Porzellan a jiná.

hodnocení

2x
To nevím, existuje x lepidel určených na porcelán, ale ze zkušenosti vím, že klasické vteřinové lepidlo na porcelán není moc dobré, nemyslím z hygienických důvodů, ale, že spoj nemá prakticky žádnou pevnost...
Odzkoušeno..
Ale třeba může být i nějaká vyjimka...
Svět se neustále vyvíjí..

Musel by se použít nějaký hustý kyanoakrylát. Potom by to drželo.

Ovšem v tomto případě bych to vyhodil a koupil nový.

hodnocení

2x

Tak vteřinovým lepidlem to držet nebude určitě.. to je nějaký vzácný drahý taliř?

Řešite nesmysl.Kupte nový taliř vždyt stojí pár korun a možná bude levnější než speciální lepidlo.Ještě to budete lepit a matlat. Děcko do něj někdy pak nešikovně tukne praskne a pořeže se.

lidus*
hodnocení

2x

Ani by mě nenapadflo lepit děcku a i sobě talíř do kterého naleji teplou polévku, dokonce ani ucha k hrnečku nelepím. Snad jedině je-li to výstavní kus na poličku. Jdu a koupím nové, cena není nijak vysoká.

hodnocení

2x

Já si myslím, že děti vychováváme k estetickému cítění a slepený talíř? Nezdá se mi to vhodnou lekcí. *mir*Jen můj názor.

stnly
hodnocení

Díky za rady

jabraka*
hodnocení

0x

Vše tkví v názvosloví.I údajně škodlivá ftalárty mají různá složení.Třeba hojně užívané lahve PET,znamenají polyetylen tereftaláty a přesto jsou neškodné pro potraviny.

JABRAKA

jabraka*

Pro záchranu esteticky cítěného talířku lze použít dvousložková lepidla epoxidová. distrimo.cz/...

JABRAKA

nikdo*
hodnocení

0x

Použijte toto. Drží to. Vlastní zkušenost.

universum-lepidla.cz/...

jabraka*

Jiný typ kyanoakrylátu.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]