Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovací smlouva nemovistosti nezletilým

Od: gaziova odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,potřebuji poradit,chtěla bych darovat svoji nemovitost pro vnuky ,kterým je 9 a 7 let,nevím jak postupovat-poradte děkuji za odpověd

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Tohle bude asi lepší řešit s notářem a třeba formou poslední vůle.

spider,

... úplný souhlas s Vámi,

... protože při volbě jiné varianty by se mohl člověk ( ještě před koncem svého života ) dožít třeba i docela nečekaných - nemilých - překvapení.

Stačí se sem-tam mrknout na televizi, či do archívů některých pořadů ... a hned je člověk "v obraze", na co si dát pozor.

... zdraví ;)

cyril*

Darování formou poslední vůle- Silvestra je až zítra a Apríl až v dubnu!

jabraka*
hodnocení

2x

Darovat nemovitost můžeš,ale smlouvu můžeš sepsat pouze s osobou zletilou a příčetnou.Jinak musí mít zástupce.

Pokud se objeví Lidka,bude to vědět upřesnit.

JABRAKA

lidka*

Já se přiznám, že dospozice s majetkem a s nezletilými moc neznám. Když se otázka objevila, tak jsem se snažila něco vhodného vyhledat, ale nic moc jsem nenašla. Bylo to dost rozporuplné. Navíc darování nezletilým dost často nedoporučovali, protože nejen darování, ale i veškeré další dispozice s majetkem musí schvalovat soud a vše jde přes zákonného zástupce. Dokonce údajně i stavební povolení. Zde jsou poměrně podrobné informace :

zbynekmlcoch.cz/...

Já si myslím, že toto vaše rozhodnutí bude nutné podrobně probrat s právníkem. Protože je zde asi snaha, aby majetek šel mimo dětí rovnou na vnuky, byla by asi potřeba určitá shoda i s rodiči - zákonnými zástupci. A pořád je v tom nutná součinnost se soudem. A jak to vypadá s poplatky, může se to zbytečně prodražit a navíc způsobit neshody v rodině. Takže ještě jednou bych doporučila zajít za právníkem a probrat všechna pro i proti. A samozřejmě počítat se zajištěním bydlení na dožití, pokud nemovitost užíváte. A je potřeba i zvážit, co když budete mít další vnoučky? To přeci nemůžete vyloučit. Já jsem také babička, ale asi bych neřešila majetek tímto způsobem. Ale to je jenom můj názor, protože by člověk musel znát víc souvislostí, aby to mohl objektivně posoudit. Přeji vám dobré rozhodnutí s poradou právníka. *placni*

doplněno 02.01.10 18:49:

Možná, že by to lépe vyřešila nějaká smlouva o smlouvě budoucí při dosažení plnoletosti vnoučat.

gaziova
hodnocení

Chci darovat nemovitost vnukům,protože mám 2 děti,které jsou zadlužené a mají spoustu exekuci a nechci,aby po mé smrti majetek exekutoři zabavily a zůstalo to vnukům,absolutně nevím jak postupovat,nikdy by mě nenapadlo,že se toho dožiji,myslela jsem si ,že napíši darovací smlouvu a nechám ji potvrdit notářem a hotovo,ale jak vidím,asi to stačit nebude

lidka*

Je to opravdu těžká situace a moc ráda bych vám pomohla. Bydlíte v tom domě? Jakmile dům darujete, ztrácíte možnost dispozice s ním. A i když si tam necháte zřídit věcné břemeno na dožití, nemůžete ovlivnit, aby vnuci, když dosáhnou plnoletosti, dům neprodali i s vámi. I to jsme zde několikrát řešili. Záleží na tom, jak bude podrobně věcné břemeno popsáno a uplatněno, ale když by vám chtěl nový vlastník dělat problémy, minimálně to bude hodně nepříjemné. To vás v žádném případě nechci strašit, jistě máte momentálně starosti i bez toho. Jestli se obáváte plateb u právníka, zkuste si vyhledat nejbližší bezplatnou právní poradnu zde : www.obcanskeporad/... a třeba vám pomohou najít řešení. Máme zde i šikovné kolegyně znalé práva a třeba ještě také něco vymyslí. Já také ještě zkusím najít nějaké informace. Ale ještě napište, zda v domě bydlíte a chcete tam i nadále bydlet. A ještě by bylo potřeba znát, zda vaše děti jsou seznámeny s vaším úmyslem a jsou ochotny ho podpořit.

gaziova
hodnocení

Ano,v domě bydlím ,je mi 78 let a vnukům je 10 a 7 let,děti o tom vědí a souhlasí s tím,protože vědí,že by stejně o dům došly-exekuce,chtěla jsem sepsat právě darovací smlouvu s tím,že by po mé smrti dostaly dům vnuci,nemám ani ponětí,co vše stojí právník,notář atd.proto prosím hodné lidi o radu

joyes

Já za právníka platil asi 1500 kč - se vším poradil, většinou vše zařídil. Darovací daň se v tomto případě neplatí jelikož se jedná o přímé dědictví (tzn. že po vaší smrti by dům stejně dostali a zdědili vaši vnukové.(Samozřejmě nejdřív zřejmě dcera nebo syn)). Není to tak hrozné, ale prosím nezapomeňte na to věcné břemeno.

cyril*

Nepříčetný jsem každou chvíli a smluv (platných) sepisuji týdně desítky.

lidka*

Cyrile, ale když paní napíše závěť, tak její děti stejně budou dědit jako neopomenutelní dědici, že? Tedy pouze polovinu podílu ze zákona. Fakt je, že do té doby si mohou vyřešit své finanční problémy a domu by nemusela hrozit exekuce. Jiné řešení vás nenapadá? Vydědění by asi také bylo problematické, že jsou předlužení - to matku sice může hodně trápit, ale není to důvod pro vydědění.

jirbar*
hodnocení

1x

Nevím zda v té nemovitosti taky bydlíte a chcete tam dožít. Lidé jsou nepoučitelní. Co jich již po darování skončilo na ulici a to si až do poslední chvíle mysleli jak skvělé mají vnuky.

Takže jedině závěť a ať si počkají.

arecibo*

Skončili na ulici, protože si nedali věcné břemeno dožití...

celp*
hodnocení

1x

Dobrý den.Zajděte k notáři sepište darovací listinu.Necháte nemovitost zaměřit geodetem a změníte zápis v katastru nemovitostí.A nebo:Zabývají se tím komerčně profesionálové a je to nejjednodušší řešení i když ne nejlevnější.

celpe,

dovolte mi, prosím, dotaz.

To zaměření geodetem je nutné i při prodeji nemovitosti?

Za odpověď děkuji.

celp*

Zvedavec777.Záleží na tom co prodáváme.Jsou-li to pozemky tak je to vhodné nikoli nutné,ale hledejte to pak někde v terénu.Ani při darování se nemusí zaměření provádět,ale je to jistější.Teď když se digitalizuje ukazují se odchylky od dřívějších měření.

lidus*
hodnocení

0x

Necháte udělat odhad nemovitosti, nemůže být starší jak 1 rok, zajdete s ním za notářem, sepíšete-nezapoměňte na věcné břemeno(platí se zvlášť za jedno asi 500kč). Sice nechápu proč darovat nezletilým vnukům a ne vlastním dětem ale je to jen vaše věc.Nebo máte druhou možnost, sepsat u notáře závěť.

cyril*

K čemu slouží odhad nemovitosti v tomto případě darování?

lidka*

Já si myslím, že FÚ už odhad nemovitosti nevyžaduje, pokud se neplatí darovací daň.

lidus*

k čemu odhad slouží to nevím ale v r. 2009 v únoru jsme ho potřebovali.

doplněno 12.01.10 16:27:

a pokud se nepletu tak dědění se zákona je zrušené.

joyes
hodnocení

0x

Nedávno jsem si tím prošel. Nedělali jsme žádný odhad ani geodetické zaměření. Právník nám vše sepsal a jelikož obdarovaná osoba není plnoletá, musí se s tím k soudu pro nějaké potvrzení.

Jen mimo mísu - dle mého názoru pokud chcete darovat 1 nemovitost 2 osobám, v budoucnu to přinese jenom potíže a rozpory, ale já vím Vaše řešení je spravedlivé

repak*
hodnocení

0x

Mám zkušenost z roku 1999 a příslušné zákony se od té doby moc nezměnily pokud vím. Darovací smlouva musí být notářsky ověřená, je třeba schválení opatrovnickým soudem, na katastr nemovitostí se musel přiložit i znalecký odhad neb katastr údaj o převodu předá FÚ a platí se daň z převodu nemovitosti. Doporučuji nechat vše zpracovat a provést dobrému notáři.

cyril*

Jediná poslední věta je rozumnou radou, ty předchozí jsou o ničem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]