Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej darované chaty

Od: zavinac® odpovědí: 12 změna:

Mám dotaz,,,když dám synovi chatu,,tak on ji nemůže prodat? Tedy až za 5 let?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud není v darovací smlouvě žádné omezení, může ji prodat třeba obratem. Ale vám jde asi spíše o případné daňové zatížení, že?

hodnocení

3x

Jak bude jeho, může si s ní dělat co chce, i prodat.

rv*
hodnocení

2x

Tak se s ním dohodněte, ať vám pomůže s prodejem a darujte mu peníze.

hodnocení

Proč,,prodá si ji sám..asi vám nerozumím díky

rv*

Protože pokud ji prodáte vy, tak příjem se nepočítá do příjmu (snad ji vlastníte déle než 5 let). Syn bude muset 5 let čekat, jinak mu příjem z prodeje zdaní. A to by nebylo moc chytré, nemyslíte?

hodnocení

Já mu ji už darovala...nevěděli jsme díky,,

Ať se do ní přihlásí k trvalému bydlení, pak stačí 2 roky ... anebo ještě méně, pokud peníze z prodeje použije (prokazatelně) za účelem vlastního bydlení. Jenomže to bydlení se musí dokázat jinak, než jen razítkem. Doporučuji pozorně přečíst ZDP, §4, odst.1

hodnocení

Já mu tu chatu nechci vzít,,jen jsem nevěděla ,že ji údajně nemůže do pěti let prodat ač se mi to nezdá.Má svůj dům má kde bydlet.Jen je ji třeba někde opravit a pak prodat.A peníze ať si nechá -nechci je..jen mne udivilo těch pět let. děkuji

elane

Váš syn chatu prodat může, nikdo mu nebrání. ALE: pokud by jí získal od nepříbuzné osoby, musel by z prodeje zaplatit daň.

Vzhledem k tomu, že chatu získal od vás, a že tedy nešlo o spekulační koupi a další prodej, může chatu prodat a daň platit nemusí.

*jasne*

elane

doplnění výše uvedeného textu: ...pokud by jí prodal ve lhůtě 5 let, musel by platit daň.

Jednoduše řečeno: Váš syn může vámi darovanou chatu bez jakéhokoli omezení klidně prodat, žádné omezení se na něj nevztahuje.

elane ... raději se zeptejte daňového poradce, než začnete někomu radit nesmysly!

jirib
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]