Nejste přihlášen/a.
Prosím vás o radu.
Z venku stodoly budu montovat led reflekt napojené na pohyb čidla... jenže.
Napadlo mě, že bych si to vylepšil tak, že bych si připojil k tomu vypínač nebo nějaký přepínač vícepolohový a tady prosím o radu.
Moje představa je ta, že čidla k ledkám by byla v provozu permanentně a pouze v případě, že bych za stodolou potřeboval něco dělat, tak bych si vypínač/přepínač "přepnul" tak, aby se čidla vlastně odpojila a zapnuly se pouze ledky. Poté jak dopracuji, tak zase jen přepnu/vypnu a budou v provozu pouze ledky s čidlem.
Velmi děkuji
Namaloval jsem to tak snad se v tom vyznáte. Stodola ma cca 20metrů
To se dělá tak, že se použije spínač č.5 (dvouklapka) a je zapojen ve třech funkcích a to:
1. vypnuto
2. automat (senzor)
3. trvale zapnuto
ale co pak by se stalo kdby se "omylem" na vypínači stiskly obě klapky? "šťáva by šla jak do čidel, tak do světel, nedošlo by k nějaké "katastrofě"?
proto bych raději nějaký "přepínač" který by prostě v jedné poloze zapnul čidla a ve druhé poloze čidla vypnul a sepnul světla
není, zapojení je jako lustrák, ale Ty si ho zapojíš jak Ti píšu, teď nemám čas to malovat, ale takhle, přívod je přes jeden spínač (klapku) a po sepnutí se přivede napětí na společný vývod obou spínačů, ten zapojíš na světlo přes čidlo...
Ten druhý spínač potom zapojíš tak, že senzor překlenuješ tím druhým spínačem , nemusíš se bát, nic se nestane..
Bude to tedy fungovat takto...
máš spínač č.5 - se dvěma klapkama..
klapky jsou obě vypnuté- světlo je vypnuté
sepneš klapku č.1 - samozřejmě tu správnou, tak bude světlo v automatu - bude svítit přes senzor
sepneš k tomu ještě klapku č. 2, tak překlenuješ senzor a bude svít trvale
zapoměl jsem otazku.
Jaký ten přepínač/spínač/ vypínač apod. a jak vlastně natahnout ty vodiče od toho přpínače
Čidlo obejdeš tak, že na stejné svorky k čidlu připojíš paralelně vypínač. Když ho vypneš, světlo pojede na čidlo, když ho zapneš, světlo bude svítit trvale.
Ještě upřesním, vodiče od vypínače připojíš na svorky čidla L vstup a L výstup. Jaký použiješ vypínač a kam ho umístíš je na tobě.
jo pardon,omlouvám se.
A typ čidla? já je ojednával z aliexpressu , tady odkaz - aliexpress.com/...
děkuji moc a ještě dotaz
pokud budu chtít mít prostě z nějakých důvodů vypnuto "čidlo"a zapnout si jen světlo, tak budu muset vždy použít obě klapky,že? Teda pokud to dle nákresu tak chápu? A vypínač je vlastně otočen o 180°.
A vpínač č.5 mohu použít tento?
Přesně tak, pokud chceš aby to svítilo pořád, musíš zmáčknout obě dvě klapky. Vypínač jsem namaloval tak jak se mi to hodilo, ale zpravidla, obvykle se vypínač montuje tak, aby se zapínal horní částí klapky, čili když jsou obě klapky vypnuté, tak je spodní část zamáčklá...
Jestli jsi tedy pochopil, nejlepší je použít tedy kabel 5x1,5mm2 abys dodržel barevné označení vodičů... , nebo se použijí dva kabely, jeden kabel typu O a druhý J (dříve A a C)... Pokud to tedy chceš zapojit v souladu s normou a barevném značení vodičů... Což bych doporučoval... Ale pokud je třeba senzor součástí světla, tak je lepší použít jenom jeden kabel (5x) z prostorových důvodů...
jj, děkuji
senzory jsou zvlášť, takže je budu propojovat s LED světlem. A co se týka normy, no , bude to namontované na stodole venku na chalupě, takže
... bude se používat materiál co chalupa dá (pár desítek metrů kabeláže 3x1,5 a krabice se najde,
), vlastně potřebuji jen ten vypínač
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.