Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LED refl s čidlem, komb. zap/vyp

Od: kubinec® odpovědí: 26 změna:

Prosím vás o radu.

Z venku stodoly budu montovat led reflekt napojené na pohyb čidla... jenže.

Napadlo mě, že bych si to vylepšil tak, že bych si připojil k tomu vypínač nebo nějaký přepínač vícepolohový a tady prosím o radu.

Moje představa je ta, že čidla k ledkám by byla v provozu permanentně a pouze v případě, že bych za stodolou potřeboval něco dělat, tak bych si vypínač/přepínač "přepnul" tak, aby se čidla vlastně odpojila a zapnuly se pouze ledky. Poté jak dopracuji, tak zase jen přepnu/vypnu a budou v provozu pouze ledky s čidlem.

Velmi děkuji

Namaloval jsem to tak snad se v tom vyznáte. Stodola ma cca 20metrů

LED refl s čidlem, komb. zap/vyp

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

To se dělá tak, že se použije spínač č.5 (dvouklapka) a je zapojen ve třech funkcích a to:

1. vypnuto

2. automat (senzor)

3. trvale zapnuto

hodnocení

takže by to mělo být toto schéma zapojení?

LED refl s čidlem, komb. zap/vyp #2
hodnocení

ale co pak by se stalo kdby se "omylem" na vypínači stiskly obě klapky? "šťáva by šla jak do čidel, tak do světel, nedošlo by k nějaké "katastrofě"? *nevi*

proto bych raději nějaký "přepínač" který by prostě v jedné poloze zapnul čidla a ve druhé poloze čidla vypnul a sepnul světla

není, zapojení je jako lustrák, ale Ty si ho zapojíš jak Ti píšu, teď nemám čas to malovat, ale takhle, přívod je přes jeden spínač (klapku) a po sepnutí se přivede napětí na společný vývod obou spínačů, ten zapojíš na světlo přes čidlo...

Ten druhý spínač potom zapojíš tak, že senzor překlenuješ tím druhým spínačem , nemusíš se bát, nic se nestane..

Bude to tedy fungovat takto...

máš spínač č.5 - se dvěma klapkama..

klapky jsou obě vypnuté- světlo je vypnuté

sepneš klapku č.1 - samozřejmě tu správnou, tak bude světlo v automatu - bude svítit přes senzor

sepneš k tomu ještě klapku č. 2, tak překlenuješ senzor a bude svít trvale

Hlavně musí být všechno z jedné fáze,to tu ještě nepadlo, byť to z popisu vyplývá.
hodnocení

Ano, z jedné fáze. Vím, že ta zásuvka a světla, by měly mít každá svůj samostatný okruh, ale co už.
O to teď nejde, jedna zásuvka na světelném okruhu být může jestli se něco nezměnilo, ale to co půjde do čidla a to co půjde z vypínače do světla MUSÍ být jedna fáze. Jinak by v případě sepnutí čidla a sepnutí vypínače nastal problém.

hodnocení

zapoměl jsem otazku. *smich*

Jaký ten přepínač/spínač/ vypínač apod. a jak vlastně natahnout ty vodiče od toho přpínače

Čidlo obejdeš tak, že na stejné svorky k čidlu připojíš paralelně vypínač. Když ho vypneš, světlo pojede na čidlo, když ho zapneš, světlo bude svítit trvale.

Ještě upřesním, vodiče od vypínače připojíš na svorky čidla L vstup a L výstup. Jaký použiješ vypínač a kam ho umístíš je na tobě.

Jenom bacha, radši PIR s relé (aby nespínala polovodičem). Těm s polovodičem (triakem?) se totiž prý nemusí líbit, když mu přivedete napětí na výstup.
hodnocení

Feraxi
Noo, tak to jsi mě dostal s tím relé! Netušil jsem, že bude takový problém pro mne. Zakoupil jsem si led reflektory + čidla, v práci jsem si vyrobil držáky na ty čidla, zapojil jsem si to a odzkoušel ale to co jsi mi odpověděl tomu nějak nerozumím. K
LED refl s čidlem, komb. zap/vyp #3
O relé nepsal Ferax ;) napište typ čidla
Nebo jinak. Pokud čidlo při sepnutí cvakne, je tam relé a klidně to můžete "přemostit" vypínačem. Pokud sepne a necvakne v něm, bude tam spínání triakem a tam bych si nebyl tak jistý, ale třeba se tu najde někdo kdo moje tvrzení vyvrátí, osobní zkušenost s tím nemám, jen vím že se to kdysi kdesi řešilo.
Ovšem tady v tom miničidlu relé na 90% nebude.
hodnocení

jo pardon,omlouvám se.

A typ čidla? já je ojednával z aliexpressu , tady odkaz - aliexpress.com/...

Jo, tak to spíná polovodičem. Počkejte si radši na další odpovědi, fakt to nemám vyzkoušeno, jen jsem na to chtěl radši upozornit.
hodnocení

ještě jinak mám také k dispozici i tyto čidla

tipa.eu/...

ale tyto monstra se mi tam nechtěji montovat, no uvidím, zda mi tady "kluci"poradí

zatím děkuji, jdu chrnět

hodnocení

0x
Zítra večer to pošlu namalované... Jsem mimo domov...
Ok?
hodnocení

Jj počkám děkuji

První řádek má být oba vypínače OFF..

LED refl s čidlem, komb. zap/vyp #4

První řádek má být oba vypínače OFF..

hodnocení

děkuji moc a ještě dotaz

pokud budu chtít mít prostě z nějakých důvodů vypnuto "čidlo"a zapnout si jen světlo, tak budu muset vždy použít obě klapky,že? Teda pokud to dle nákresu tak chápu? A vypínač je vlastně otočen o 180°.

A vpínač č.5 mohu použít tento?

Přesně tak, pokud chceš aby to svítilo pořád, musíš zmáčknout obě dvě klapky. Vypínač jsem namaloval tak jak se mi to hodilo, ale zpravidla, obvykle se vypínač montuje tak, aby se zapínal horní částí klapky, čili když jsou obě klapky vypnuté, tak je spodní část zamáčklá...

Jestli jsi tedy pochopil, nejlepší je použít tedy kabel 5x1,5mm2 abys dodržel barevné označení vodičů... , nebo se použijí dva kabely, jeden kabel typu O a druhý J (dříve A a C)... Pokud to tedy chceš zapojit v souladu s normou a barevném značení vodičů... Což bych doporučoval... Ale pokud je třeba senzor součástí světla, tak je lepší použít jenom jeden kabel (5x) z prostorových důvodů...

hodnocení

jj, děkuji

senzory jsou zvlášť, takže je budu propojovat s LED světlem. A co se týka normy, no *hi*, bude to namontované na stodole venku na chalupě, takže *alene* ... bude se používat materiál co chalupa dá (pár desítek metrů kabeláže 3x1,5 a krabice se najde, ;)), vlastně potřebuji jen ten vypínač *smich*

A co to zapojit takhle aby odpadla nutnost mít zapnuté oba vypínače při zapnutém světle?

S dovolením překresleno

LED refl s čidlem, komb. zap/vyp #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení lustru

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]