Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám rozvedenou elektroinstalaci v novém RD a za několik dní chystám zaklápět SDKčkem podhledy a příčky. Plánoval jsem internet tahat vzduchem a po baráku přijímat od 1-2 routerů. TV jsem chtěl přes net, takže nakonec vlastně žádné kabely. Nicméně než zaklopím, mám poslední šanci někde nechat vyvézt datový kabel popř. kabel ze satelitu.
Otázka zní, má to v dnešní době cenu? Internet vzduchem lítá jako blázen, routery po baráku fungují taky dobře a přenos TV přes internet je velmi kvalitní. Pouze třeba o 1 minutu zpožděný (vše otestováno). Někdo může napsat ,,lepší vyvézt a schovat, nikdy nevíš", ale vážně to bude někdy potřeba?
V IT dělám dost dlouho a ačkoliv bezdrátové sítě postupují dost rychle, tak v nejbližších letech rozhodně nedosáhnou kvality kabelu. UTP kabel stojí asi 6-8Kč/m, takže rozhodně doporučuji z jednoho místa (např. nějaké technické místnosti) dotáhnout do každé místnosti jeden kabel. Nemusíte jej ani vyvádět ven, stačí nechat smotaný na nějakém místě v podhledu, abyste se k němu případně později dostal. UTP je dost univerzální a nikdy nevíte, kdy se Vám bude hodit.
Já jsem řešil tak, že jsem si do každé místnosti natáhl chráničku pro případ potřeby dotažení UTP kabelu nebo čehokoliv jinýho. Všechny chráničky se mi scházejí v jednom místě na půdě a už několikrát jsem byl hodně rád, že tam jsou. Wifi je fajn, ale na metaliku nemá. Ta finanční náročnost je zanedbatelná a v té zdi to může být 30 let a nic to nežere. Po čase, až ale vymyslíš nějakou novou vymoženost, o které dnes třeba ještě ani nevíš, ti může chránička ve zdi vytrhnout trn z paty.
Takže za mě, určitě ještě roztahat aspoň chráničky.
Za mě má cenu tahat metalikou. WiFi je dost zarušená ostatními zařízeními.
CAT6 kabely. Jeden z půdy, myslet na acess pointy, routery a koncová zařízení.
Přenos je i rychlejší u síťověk 1000M
Podruhé se tu někdo zmiňuje o access pointu. Jakým způsobem bych ho měl v domácnosti implementovat a k čemu mi to bude? nestačí mi vyvézt internetovou zásuvku u spotřebiče přímo z routeru?
Zaprvé: drát je drát, Wifina všechno nenahradí...
Zadruhé: husí krk stojí nulanulanic, do něj silonový provázek aby se v případě potřeby dal lépe protáhnout kabel...
Zatřetí: husáky bych natahal ze všech obyvatelných místností a nechal klidně ukončené za SDK...
Začtvrté: druhé konce husáků vyvést v místě stávajícího (nebo předpokládaného) přívodu internetu do objektu...
Zapáté: kabely UTP nebo FTP jsou dnes bezchybné, ale za pár dní (týdnů, měsíců, let) bude třeba jiná norma, bylo by škoda nepoužité kabely vytahovat a tahat nové - provázek je levnější...
Zašesté: vše zdokumentovat, umístění vývodů za SDK včetně nějaké míry od něčeho pevného, a uchovat pro další generace...
Zasedmé: děkuji za pozornost, hezký den...
Máš velkou šanci dostat se mezi lidi kterým říkám wifi j super, ale co jde kabelem (pevné pc, TV, tiskárna...) tak dej kabelem, tedy obývák a minimálně místnosti kde se technika předpokládá + technická místnost a pak místa kde budou APčka tak natahat strukturku. Kdo to nemá tak většinou dříve či později lituje.
Díky za rady všem, rozumím tomu, že dnes je to fajn a někde i potřeba. Ale momentálně bydlím v domě, kde je jeden router a nikde se kabel nepoužívá. Internet běží v pohodě už rok v kuse bez výpadku...
A co satelit?
pokud máš možnost zasíťuj to všechno kabelem kde to jde pokud možno s ohledem na budoucnost...náhoda je blbec a nikdy nevíš co budeš potřebovat...do té SDk stěny se to vleze a snese to...zas tak finančně náročná položka to není..já taky než jsem začal omítat jsem tahal dráty všude a ptal jsem se u nás kabelovky kdy budou dělat Gpon...prej dlouho ne...sotva jsem to zaomítal a nastěhoval jsem se...tak už je Gpon k dispozici...a já mám samozřejmě ve zdi jen Cat5e, že...Dokonce i pro vnitřní domácí siť jsem pak dodával do lišt další kabely pro ethernet..
zastávám názor, že raději ať ten kabel tam je a nevyužít ho než, aby tam nebyl a pak člověk litoval, že tam není...nic víc...
Jo to jsem pochopil Natáhnu tedy ethernetovej kabel do husího krku do obýváku v TV, k zásuvkám v tehcnické místnosti a do ložnice, kde bude můj pracovní PC.
Vracím se k otázce, a co satelit? Má cenu tahat kabel?
OK satelit padá.
Pokud budu potřebovat na každé místo 10 m ethernetového kabelu i s rezervou a budu mít 3 místa = 30m. Můžu koupit větší špulku s tím, že kabely nasekám na 3x10 a koncovky mi potom udělá technik..?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.