Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradí někdo s dispozicemi domu?

Od: monika11 odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, plánujeme s přítelem stavět dům. Jde o bungalov do tvaru L. Stavět bude firma,která nám zařídí i stavební povolení, projekt a vše co se týká stavby. Jde o to, že bychom potřebovali poradit s dispozicemi domu. Když navštívíme externího architekta tak za tuhle praci bude chtít stejné peníze jako firma. Nechceme tuhle zrovna nemalou částku dávat dvakrát, potřebujem pouze poradit ne zrealizovat od A do Z. Ještě podotýkám, že zatím firmu vybíráme. Poradí někdo kam nebo na koho se obrátit? Děkuji moc

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

3x

Pokud to bude normální projektant a ne nějakej břídil či vořežprut tak než vůbec začne něco kreslit, tak by:

1) vás měl detalně vyzpovídat co od toho čekáte, chcete a podobně a dělat si poznámky na papír

2) poznámky převést do "studie" tzn. jednoduchý plánek bez detailů a konstrukcí a ten vám přednést . Já tomu říkám omalovánka pro děcka

3) potom se nad tímto plánkem diskutuje a upravují se dispozice, detaily, radí se atd.

4) až je tohle vše odladěno a schváleno, poté se teprve kreslí "na čisto" výkresy s detaily a ostatními náležitostmi

------

to vše v rámci jedné ceny výkresů pro stavební povolení bez zakýchkoliv příplatků

hodnocení

2x

Moniko, na internetu je tisíce různých projektů, katalogů domů. Pokud si tam nevyberete, jaké dispozice domu máte vybrat, obávám se, že zdejší výborná poradna Vám lépe neporadí. Je taky mnoho ukázkových domů po celé ČR. Tam vidíte nejlépe, jak to je v reálu, nikoliv na obrázku.

(vidíte těch možností? google.com/...

Kolik chce extérní architekt za tuto práci peněz?

hodnocení

2x
No pochopitelně se musíte obrátit na projektanta (nikoliv nutně na architekta). A že za svou práci bude chtít zaplatit, to je celkem pochopitelné. Tohle jsou věci na kterých neušetříte, a pokud ano, je to šetření na nesprávném místě.

hodnocení

2x

Co třeba tohle. Je to zajímavé. I cenově.

doplněno 19.11.19 18:10:

Je zde i možnost některé věci si případně dodělat podle svého.

smode*
hodnocení

1x
Dobrý den. Nikdy by mě nenapadlo když vrážím těžké peníze do domu vybrat si hotové řešení nebo si jej dokonce nechat navrhnout někým jiným. Jen vy přece přesně víte co ve které místnosti chcete dělat, jak často apod. Navíc dům se v projektu otočí třeba o 90st. nebo je posunut na parcele o pár metrů dále a vše je i uvnitř najednou jinak. Vždy když jsem cokoliv stavěl jsem si veškeré dispozice nakreslil sám a dal je jen překreslit projektantovi. Ten mi navíc vždy pomohl s detaily (přidat okno, dodržet normy apod.)..doporučuji vám stejný postup - jinak je dost možné že budete v domě později narážet na nepotřebné, chybějící či špatně přizpůsobené detaily.

hodnocení

0x

Řekl bych, že velmi dobrou variantou by byly procházky v satelitních městečkách... Projdete se pár ulicemi, zalíbí se vám nějaká varianta a můžete novostavbu majitelům pochválit s prosbou, jestli vám neprodají kopie projektových dokumentací. Někdo ze známých v okolí, v práci atd. může také nabídnout prohlídku domu celkově vč. negativních zjištění po pár letech užívání.

To všechno se dá nějak zajistit, domluvit - ale pak zjistíte, že váš vysněný dům na daném pozemku je v podstatě nemožné postavit, protože ...

v okolí je fabrika, do fr.okna vám hledí hřiště, silnice je jen z jedné strany a příjezd by otočil dům z jihu na sever...

doplněno 19.11.19 14:37:

na základě těch kopií nemusí stavět - můžou předat jako studii příslušné firmě pro "zpracování dokumentace" - tj. upraví se číslo pozemku a jméno zřizovatele... Nevím, co je na tom nelegální.

doplněno 19.11.19 17:55: To mne nenapadlo. Ja si vybral inženýra, s ním jsem vymyslel po dlouhých schůzkách dům podle sebe. On to kreslil a popisoval podle mých požadavků a představ v souladu s normou. Jsem tedy autorem já nebo on?

Řekl bych, že velmi dobrou variantou by byly procházky v satelitních městečkách... Projdete se pár ulicemi, zalíbí se vám nějaká varianta a můžete novostavbu majitelům pochválit s prosbou, jestli vám neprodají kopie projektových dokumentací.

To není zrovna legální řešení...

To je stále nelegální.

Autorská práva na daný projekt vlastní projektant, nikoliv stavebník. A jestli ten projekt pak někdo obšlehne komplet, nebo jen zčásti..není podstatné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]