Nejste přihlášen/a.
Potřebuji pověsit kolo na zeď z měkkého materiálu. I velké hmoždinky kolo neunesla a ze zdi se vytrhly. Řešením by byla chemická kotva (
Ten držák upevnit pomocí závitové tyče, lépe řečeno dvou kusů závitových tyčí M8 skrz stěnu a z druhé strany plechovou destičku s dvěma otvory, rozteč podle držáku. A stáhnout matkami.
Kolega byl trochu rychlejší.
Záleží, jak je ta stěna silná. Na slabé stěně to bez ukotvení z druhé strany neudrží. A to, že to uchytí skrz, ještě neznamená zničení stěny, pokud to nedělá lempl. Dá se to udělat, že to nikdo nepozná.
Co je na druhé straně zdi? Provrtat, na druhé straně plechovou platli, šroub (závitovou tyč) skrz a upevnit matkou. V nejhorším případě zbouráš celou zeď, ale ten držák ze zdi nevytrhneš!
@krtek: Nesmysl. Jednak zeď na druhé straně nezničí (pokud mluvíš z vlastní zkušenosti, tak jsi nešikovný a je mi tě líto) a jednak jde především o splnění požadavku tazatele! Takže další diskuze v tomto směru je bezpředmětná.
@krtek: Dodatek: Co takhle nekritzovat a konstruktivně poradit? Nebo to neumíš? Asi ne, protože jinak bys asi poradil rovnou, že?
tak jestli provrtáním skrz na skrz zeď na druhé straně nezničí tak to je asi bůh...obyčejně ji zničí tím provrtáním, protože bude mít díru aj na druhé straně
a já už jsem dávno a konstruktivně poradil...proto se vyjadřuji ke zbytečně složitým úpravám a zásahům...problém sice vyřeší, ale jde to efektivněji...přijde mi to jako takové to nesmyslné řešení když se má pověsit police a bere se na to železnej úhelník jak kráva, kterej je x krát větší jak celá police...
Pokud tvé radě říkáš konstruktivní (abys rozuměl: cihlená zeď kontra plynosilikát), tak se smíchy neudržím. Nehledě k tvému návodu, který moderní metody hodně překonávají. Jediné co tě může omlouvat je to, co neznáme nikdo: Tloušťka té zdi. Ono bude asi rozdíl zeď ze 7,5cm tvárnic a zeď z 30cm tvárnic, že?
Navíc si uvědom, že nikdo nevíme, co je na druhé straně té zdi a jak dalece tam tedy může ta plechová platle vadit.
tloušťka zdi nehraje roli...mě samotnému ty kola visí na zdi, která je jen příčkou...7,5cm cihla a omítka...ten držák na ty kola nebude zas taková vysazená konzole jako balkón, u které by se muselo počítat s něčím takovým jako je vypadnutí směrem ven či prohnutí...pověšené kolo s držákem (hloubka držáku max. 20cm) bude na cihlu tlačit úplně stejně jako ostatní zdivo a strop čili síly se budou přenášet do základů...a stavební sádra se dřevem je dobrá kombinace...můžu ti říct, že jsem taky x let této metodě odolával, protože ji otec prosazoval všude byť bylo modernějších...na tyhle staré konstrukce však není moc vhodnějších, rychlých a levných řešení...sám jsem na to přišel až hlavně v té garáži, kde se nedalo běžným způsobem přidělat nic...na klasickou hmoždinku mi snad drží jen husí krk ve kterém vede kabel na světlo...jinak nic...
Pavle, přijeď se podívat, nebo to mám vyfotit. Zapomínáš, že doporučuji jen to, co si sám ověřím.
Nebo jsi s těmi hmoždinkami již pracoval?
Milane, tentokrát ti rád věřím. Ono totiž záleží na celkové dispozici konstrukce. A pokud by ta vrata měla viset kolmo ma plynosilikátové zdi 10cm, pak není šance aby to delší dobu vydrželo. Jedině tu zeď armovat.
Když to teď čtu opět, tak jsi asi nabyl dojmu, že ty vrata jsou zavěšena na tyto hmoždinky. Ne, to jsem napsal nepřesně, Vrata jsou 4x4metry, dvoukřídlové, zapravené do železného rámu a ten je ukotven do betonových sloupů.
Tyto hmoždinky drží (zajištují) otevřená vrata proti samovolnému zavření. Zkrátka otevřu vrata, zajistím do držáku, který je upevněn v Ytongu těmito hmoždinkami. Ale velká plocha vrat a silný vítr cvičí s držákem, který fakt drží.
velmi jednoduché řešení...u našich na tom visí snad všechno a v garáži, kde je omítka nasermater a obyč cihla na tom mám 2 páry kol (17" a 14") ...
1) vyvrtat díru 2x větší než je potřeba
2) koupit dřevěnou kulatinu
3) nařezat kulatinu na špaličky délky hloubky díry
4) zasádrovat kulatinu do díry
5) přivrtat cokoliv co má držet na zdi do dřevěné kulatiny
6) pověsit na držák to, co tam má viset...
ověřený postup...nikdy nezklamal oproti hmoždince...
p.Krtku při vší úctě-nemyslíte, že je trochu rozdíl CP a plynosilikátová tvárnice?Jinak je toto řešení v klasickém (Cihla či kámen, kotovina) zdivu nepřekonatelné!
Uhodil jsi hřebík na hlavičku!
Při namáhání jen kolmo dolů to bez problémů udrží. Ovšem při zavěšení kola do toho držáku už je namáhání kombinované, tedy jednak kolmo dolů a jednak kolmo ke zdi, čili tah směrem ze zdi. A tam bude zakopaný pes
A to už vůbec nemluvím o těch vratech Milana.
tak v tom případě mi asi těch 120kg v kolech a dalších x kilo na policích visí asi boží vůlí‘ prostě to co píšu, za tím si stojím a když to udělá správně tak to vydrží...ta stavební sádra se nezdá...ale je pevná jak sviň... a nemyslím si, že by to kolo mělo víc jak 20kg...dneska jsou už lehoučký
Petane tak to co jste napsl je dnes ta největší prasárná-nejen na chemickou kotvu se otvor musí tlakovým vzduchem vyfoukatt-nejde-li vzduchem pak vykropit vodou!Nijak jinak!
Budeš se divit ale hooodně.Jen tak mimo -dělal jsi tahovou zkoušku na tvoji kotvu a poté na řádně vyfoukanou? nedělal tak nepiš zde voloviny.Ta tvoje metoda má podstatně menší pevnost a je to prasárna!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.