Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím nezná zde někdo šikovný fígl na zarostlý kohout u radiátoru? Respektive nápad , který by nebyl investici do uřezání a výměny za nový. Díky
A vada je tedy v tom, že nejde otáčet? Zatuhlé to bývá většinou v ucpávce - těsnění hřídelky kohoutu. Mně pomohla právě její výměna. Dá se vyndat po povolení první matice která je přístupná (nejblíže "kolečku"), bývá to stočený knot a přítlačná podložka, obojí je třeba vyjmout, podložku vyčistit a místo knotu použít nejlépe ucpávkovou hmotu - grafitoteflonovou (jestli se ještě dnes vyrábí). Celý zásah se dá ale provádět jen, pokud není topení "pod tlakem".
Jak psali kolegové, lze to i rozhýbat. Stačí lehce povolit matku a stříknout tam např. WD spray, Konkor, silikonový olej a i petrolej postačí.
ferda60, to vystihl velmi dobře.
Já bych pouze doplnil, že není-li právě dost času na provádění výměny ucpávky a těsnění, pak někdy stačí jen povolit převlečnou matici a ve stavu uvolněné matice zkusit "procvičit" chod toho "lenošného" radiátorového kohoutu, ... a pak matici zase dotáhnout. Prostě v uvolněném stavu ovládání "rozpohybovat"
.
Funguje to, sám jsem to u jednoho kohoutu dělal asi před týdnem, kde mi to "zatvrdnutí" ani moc nevadilo, protože šlo pouze o dlouhodobě temperovaný prostor v domku, ... tedy dlouhodobě nastavený na stejnou teplotu, což také způsobilo ono "zatvrdnutí".
Pokud je ale otopná soustava pod tlakem ( tj. není klasická otevřená expanzka, ale expanzomat ), tak bych byl dost opatrný. Samozřejmě tento zásah by bylo dobré nedělat v době, kdy je voda v soustavě na teplotě, která by mohla způsobit ( při případném vystříknutí ) třeba i opaření.
Pochopitelně jde o provizorium, kdy je třeba ( pokud možno v nejbližší době ) vše udělat pořádně, ... přesně tak, jak to "nalinkoval" ferda60. ( ... ale přiznám se, že jsem se k tomu pořádnému opravení ... sám zatím ještě nedostal )
... přeji příjemný den
Zvědavce bych nepatrně doplnil,i když radí velmi znale,Povolit převlečnou matku pod kolečkem kohoutu,nebo také někdy ventilku,půjde asi dobře,pak bych jen zapeklou ucpávku prostříknul Konkorem.Nechal bych to několik dní být a pokusil se pak o další postup.Samozřejmě vrátit matičku zpět.Velice si dej pozor na hřídelku kohoutu,při větším násilí se ráda v místě seignerovy podložky ukroutí.
JABRAKA
jabraka, ... nebo také někdy šoupátka?
Tak to, co uvádíte, je to - často potřebné - jemné "dopilování" řešení, které ... pro konečný úspěch ... je často i rozhodující.
Je jasné, že "kdo maže, ten jede" ( v případě použití "Konkoru", či jiného "rozpouštědélka" ... ještě navíc i "rozpouští" ).
Stejně tak je zcela na místě "Konkor" ( či jiné "rozpouštědélko" ) nechat - třeba i několik dnů - působit ... a většinou je vyhráno.
A to upozornění na to UKROUCENÍ HŘÍDELKY kouhoutu, ... tak na to je skutečně potřeba dávat pozor. Prostě chce to být ... ne moc silný .
... přeji příjemný ... každý nový den.
Já bych rád upozornil,že Wd-40 a jemu podobné nejsou mazadla.Ono sice uvolní,ale po nějaké době přestane být funkční co by mazadlo a tvrdne.Je dobré po uvolnění namazat pořádným mazadlem.Může být vazelina ve spreji a nebo podle možností olej.
Spíš bych řek, že jako vyschne, než ztvrdne. Jsou to ale kohouty šíleně starý. Je to jen dočasný řešení. Jsou potřeba nový.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.