Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Družstevní byt vs podnájem

Od: jararaca* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, můžete mi prosím říci pokud máte zkušenosti s bydlením v podnájmu a družstevním bytem? Prostě co je lepší, do čeho jít na začátek, jestli nejdřív do podnájmu nebo rovnou zkusit družstvo když nevím, nemám zkušenost. Základní rozdíl vidím, ale např. vyplatí se jít do družstevního, jak dlouho se splácí, porovnání cen nájmu (anuita + poplatky) s podnájmem..popř. jestli jsou tam nějaké zádrhele. Jedná se o jednu osobu v oblasti Praha a Středočeský kraj (můžete i zkušenosti z jiných krajů). Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ouker
hodnocení

0x

Do podnájmu určitě nechodit, dotyčný nebude mít většinou soukromí. Spíš, když už, tak jít do pronájmu. Jinak záleží, jestli tam ta osoba chce bydlet dlouhodobě, nebo je to krátkodobé řešení nějaké aktuální bytové potřeby. U krátkodobého bydlení by družstvo nedávalo moc smysl. U podnájmu je zádrhel, že stejně budete často potřebovat kromě nájemce i souhlas majitele bytu. Navíc se často s někým cizím dělit o byt? No tak je to na vás, ale za mě podnájem fakt nebrat.

krtek*

a proč by se měl dělit o byt? to není podmínka...sami takto pronajímáme byt...

elane

Nájem a podnájem jsou z hlediska práva dva různé vztahy. Hodně lidí mezi nimi nevidí rozdíl, takže je nerozlišuje.

Tazatel očividně mluví o " nájmu" bytu, zatímco ouker ve své odpovědi řeší "podnájem".

Více třeba zde: portalobydleni.cz/...

*jasne*

Jinak můj názor na dotaz: Je-li možné bydlet v družstevním bytě, není důvod uvažovat o nájmu bytu, který vždy patří nějakému vlastníkovi. Ten Vás může v případě potřeby z bytu "vysypat".

ouker

Krtek - Protože podnájem, jak už název vypovídá, znamená, že je to něco, co je pod nájmem. Čili kdo chce do podnájmu, jde do bytu k nějakému nájemníkovi, který ho má pronajatý od majitele. A logicky se pak většinou dělí o byt s cizí osobou. Nebylo by to tak jen za předpokladu, že by si nájemník pronajímal byt od majitele a ten dál v podnájemním vztavu přepouštěl podnájemníkovi a sám z nějakého důvodu bydlel jinde. Což už je dosti kostrbatá a celkem raritní konstrukce.

elane - Řeším podnájem, protože tazatel zcela očividně zmiňuje podnájem, to hned 4x a má to i v nadpisu! Jestli někdo nechápe rozdíl mezi podnájemem a pronájmem, tak to jaksi nemohu čuchat.

krtek*

ouker: raritní? nepřijde mi..spíše běžná a hlavně bezpečná pro pronajímatele potažmo majitele..přesně takhle to má máti s bytem co podědila...já jsem papírově její nájemce a já mám papírově i fyzicky podnájemce...podnájemce bydlí v bytě...já jsem jinde...podnájemník má celý byt pro sebe..jediným důvodem proč je to takto kostrbatě řešené je to, že kdyby přestal platit a dělal by problémy, tak mu vyhážu věci před barák a nemusím se s nikým bavit a tahat zdlouhavě po soudech...jinak nemáme důvod ho vystěhovávat nebo mu komplikovat život

hodnocení

0x
Jak je myšleno družstevním bytem? Jako koupit družstevní byt? Čili stát se členem družstva?
Tak obecně nejlepší je bydlet ve svém, dejme tomu, že když mám podíl u v družstvu, tak bydlím skoro ve svém...

hodnocení

0x

U mladého člověka bych o pronájmu vůbec neuvažovala, proč vyhazovat hodně peněz za něco, co není Vaše? Zkusila jsem namátkou kouknout na nabídku družstevního bytu, když kliknete do odkazu, máte to tam rozepsané. Ale pořád potřebujete cca 700 tisíc-1,3 mil. na počáteční vklad a zbytek umořujete měsíčně s tím, že byt bude Váš až po doplacení.

Mně se to tedy výhodné nijak nezdá, šla bych rozhodně do osobního vlastnictví. Máte tam i telefon, můžete se nezávazně informovat na podmínky. druzstevnidomy.cz/...

jararaca*
hodnocení

Díky za odpovědi...tak ty rozdíly v podnájmu (spolubydlení) a pronájmu vidím , měl jsem na mysli obojí ve srovnání s družstvem. Hlavní problém je tedy v tom, že hodně lidí nemá počáteční vklad (cca 20 % ceny bytu) do družstva a jde do podnájmu? Spíše jsem měl na mysli srovnání výhod a nevýhod - tedy když u družstva budu z nějakého důvodu chtít odejít - např. dostanu hrozného souseda, budu z osobních důvodů se chtít přestěhovat apod..- půjde to vůbec když nebudu mít splacený byt? Dále na kolik vychází u družstva měsíční nájem (tzn. splátka anuity + poplatky) ve srovnání s podnájmem ve stejné lokalitě? Jinak cokoliv, co vás napadne, jestli máte zkušenost z obojím.

Družstevní podíl můžete na kohokoli převést bez ohledu na to, jestli je anuita splacena či nikoli. Když soukromá osoba, ale i obec (město) pronajímá byt, tak to dělá za účelem zisku. To znamená, snaží se pronajímat (nebo i podnajímat) za maximální cenu. Je to otázka nabídky a poptávky. Nájemné v různých městech se značně liší. Na internetu lze najít průměrné výše nájemného v různých městech.

Bytové družstvo nevytváří zisk, pouze zálohy a rezevy, např. tzv. fond oprav. Rozdíl ve výši nájemného mezi družstvevním bytem se splacenou anuitou na jedné straně a nájemním bytem pak bude značný. Jaké vysoké jsou anuitní splátky, to bohužel nevím. My máme všechno splaceno a naši členové BD bydlí velmi levně.

mak*
hodnocení

0x

Družstvo je podle mě nejhorší varianta. Za byt zaplatíte, ale stejně není Váš (patří družstvu, jehož jste členem). A nejkrásnější je, že když předseda družstva bude podvodník, tak družstvo vytuneluje a Vy nejen, že nemáte byt, ale máte ještě dluhy, protože jste členem družstva.

Nejlepší je byt vlastnit, ale na to potřebujete peníze. Když jste v nájmu, tak po X letech zjistíte, že kdybyste si bývala vzala hypotéku, tak jste zaplatila stejně a byt by byl Váš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]