Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna těsnění prac. válce pompy

Od: 22 odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

můžete mi někdo podrobně popsat postup při výměně kož. těsnění v pracovním válci ruční pumpy Standard?

Pumpa se chytí jen ihned po zalití vodou. Hloubka studny je jen 2,7 m.

Děkuji všem.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mak*
hodnocení

2x

Pump Standard jsou tři typy (podle hloubky studně), takže je třeba si zjistit, jakou máte a na ní si koupit těsnění pístu a těsnění pod válec. Celou pumpu vytáhnete ze studny, povolíte 2 nebo 3 (podle typu) šrouby na spodku válce, čímž odejmete spodní část válce. Vypadne vám to těsnění pod válec (kožená klapka se závažím). Odpojíte táhlo ruční páky a zasunete ho tak daleko, až píst vypadne z válce. Část válce, ve které píst nechodí bývá rezatá a je potřeba ji očistit, aby šel píst vytáhnout. Píst je ze dvou půlek, mezi nimiž je zmáčknuto kožené těsnění. Píst rozšroubujete, dáte nové těsnění, zase píst zasunete a opačným postupem dáte pumpu dohromady (samozřejmě těsnění pod válcem dáte nové). Těsnění je dobré namazat lojem a všechny závity vodní vazelínou nebo sádlem.

22
hodnocení

Vřelé díky, mak, pumpu ale nevytáhnu, protože díra v betonovém víku je velmi malá (jen pro 6/4 trubku).

Prac. válec má vnitřní pr. 90.

Jinak perfektní rada!

kenav

Jsou dve moznosti,pumpu povitahnout vysroubovat z ni trubku a tak to dostanete ven,nebo min ve dvou sundat celou desku vcetne pumpy a polozit vedle studny.Hlavne je treba mit na to naradi a pracovat opravdu ve dvou.

mak*

Víko je buď ze dvou polovin, nebo je v něm jen provrtaná díra na trubku (tedy Váš případ). Takže Vám nezbývá, než odpojit ruční páku pumpy, stojan povytáhnout a odšroubovat (je normálně něšroubovaný na té trubce, trubka má závit, jako jakákoliv vodařská armatura), stojan sundáte, zbytek spustíte do studny, sundáte víko a dál je to viz předešlý popis.

22
hodnocení

Díky za rady. Nevím ale, jak odpojit táhlo od toho vahadla v hlavě pumpy. Jedná se o STANDARD T, k tomu spoji není vůbec žádný přístup.

Tak, prosím, poraďte ještě toto. Děkuji.

mak*

Toto snad pomůže: aquapumpe.cz/... . Zkusil bych povolit šrouby č.6, páku co nejvíc zvednout a doufat, že po sundání toho vrchu dostanete na čep č.26, abyste ho vytáhnul. Pokud nedosáhnete, budete muset rozebrat celý ten vrch. (Já mám Standard II, tam je to snadný).

0101

staci si jen vybrat

renovace

paveldr
hodnocení

0x
U Standard-T je nutne rozebrat cely vrch. Jinak se cep sundat neda. Musi se sundat paka (2 dily), ucpavky kolem hridele páky (2 x 2srouby), pak uddelat horni zatku -je tam matice M8 (klic c.13 nebo 14), ktera drzi klinek. Po sundani matice tento klinek vyklepnout shora dovnitr. Pak uz jde vytahnout hridel,na ktere byly namontovane 2 casti paky.
Pak vahadlo i s cepem vypadne dovnitr.
Vetsinou je od cepu vydrene vahadlo i vidlicka drzici tahlo.

mt
hodnocení

0x

Teď jsem to dodělal, i s pomocí téhle diskuse. Poznatky:

- Spodek válce jsem musel zevnitř vybrat rašplí, jinak nebyla šance píst přes vodní kámen protlačit dolů.

- Povolit ve studni několik desetiletí zarezlý závit na pětimetrové, ve skrutu pružící tyči je scifi. První nápad byl prostě flexou přeříznout táhlo a koupit nový. Ale pak mě napadlo odřezat jen ten píst tak, aby se závit na táhle neporušil, škoda táhla. Ve svěráku to pak už jakž takž šlo sundat to, co tam zbylo, závit ok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]