Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podstavec pod akvarium

Od: michalverner odpovědí: 11 změna:

Dobrý den.Potřeboval bych poradit se stavbou zděného podstavce pod akvarium.Představoval bych si něco jak je na obrázku s tím,že akvarium je o něco menší než podstavec (má 80 délku,35 šířku a 40 výšku).Stojny jsem myslel udělat např. z Ytongu či něčeho jiného ale nevím co použít jako horní desku.Jeikož jsem chtěl něco zděného tak mě napadlo použít dvě hurdisky do kterých bych nastrkal dráty do betonu a následně betonem díry zalil.Další beton by přišel nahoru .Myslíte že by takto postavený "stolek" akvarium udržel?Děkuji

Podstavec pod akvarium

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jofa*
hodnocení

3x

Ten váš z betonu by udržel i 10 metráků a více. 400 kg udrží takovýto docela vzhledný dřevěný stolek natož 100 kg na který stačí tři 18mm desky kolmo a jedna navrch.

Podstavec pod akvarium #2

hodnocení

2x
Pro akvárium o váze cca 100 kg není nutný takový masivní zděný podstavec. Tedy pokud to není vyloženě "dizajnový" záměr. Tuto váhu unese každý pořádně udělaný stolek, jak ze dřeva tak z jeklu. Váš prohnutý původní stolek evidentně nebyl na takovou zátěž určeny. Dnes vám prodají cokoliv a je jen na vás, jestli tomu věříte. Určitě neměl stolní desku nějak podepřenou, jiná se nemohl takhle prohnout.
michalverner
hodnocení

No,jenže mě o zděný vyloženě jde jak je z předchozího textu patrné.

hodnocení

0x
Když uvážíme hladinu vody tak 5 cm od vrchu akvária, potom obsah vody bude 35 x 35 x 80 = 98 litrů, to je 98 kg, připočítejme váhu konstrukce a skla, písku atd.
Ytong bývá 60 cm dlouhý, 25 cm vysoký. Třeba řezat.
Další možnost - ztracené bednění, dlouhé 50 cm, výška také 25 cm. Tloušťka je 10, 15, 20 cm. (cenově jsou šířky dost blízko, něco nad 30.-Kč, volil bych širší) Tři na sobě = 75 cm, do těch 80 cm stačí doložit třeba dřevotřískovou nebo jinou deskou.
Konstrukce akvária se většinou neprohýbá, prasklo by sklo... Teda zátěž bude na krajích vrchní desky, nad tvárnicemi nebo ytongem. Podle nákresu se dá usoudit, že i vzadu bude výplň, Ytong. Teda další podpěra.
Ty hurdisky plněné betonem a ještě na vrchu zabetonované?! Uvážil jste váhu monstr desky 100 x 50 x 10 cm? Zatížení podlahy? Váha ytongu, desky, celková akvária?
Viděl jsem akvária i větší, většinou položené na konstrukci svařené z Jakl profilů. Vzdušné, lehčí, jednodušší...
michalverner
hodnocení

Podlaha to unese z toho strach nemám.Co se týče železa tak to nechci a proto píši zděný.Se dřevem a dřevotřískou nechci mít nic společného.Doteď jsem měl z tohoto materiálu stolek určený přímo pod akvarium (mých rozměrů) a po čtyřech letech se horní deska 25mm (celá laminovaná a v suchu) prohnula o 6 mm.Zatím to prohnutí bere silná pěnovka pod akvariem ale nechci čekat jak dlouho to ještě vydrží.

O Jaklu byla jen zmínka. V dotazu jste ji nevyloučil. Ani dřevo a pod.
K materiálu na podstavec jsem se vyjádřil. Navrhl pevnější. K desce se doufám vyjádří, příp. navrhnou jiní stavbaři se zkušenostmi.
Dejte potom vědět, jak to dopadlo, co jste použil. Pomůžete tím i jiným lidem se stejným problémem.

hodnocení

0x
Namiesto hurdisiek by som odrezal kus kari siete a odlial to z betonu. Pri troche snahy to moze byt pohladovy beton, ktory sa da pripadne napustit nejakym hydrofobnym pripravkom proti spineniu. Zasalovat to bud priamo na mieste, pripadne dosku tychto rozmerov by asi bolo stale mozne odliat aj na zemi a nasledne dvojchlapmo zdvihnut a usadit do maltoveho lozka. Co 1 cm, to 12 kg. (Hustota betonu 2,4t/m3)
Tolko k zadaniu. Ja osobne by som asi posilnil stolik co mate dvomi-tromi ocelovymi profilmi alebo ramom z dosiek “na storc” a nebabral by sa so stavbou v interieri.

hodnocení

0x
Takto vytvořený stolek to unese bez problému s několikanásobnou rezervou. Tu vrchní desku bych zašaloval na místě a pečlivě vybetonoval s výztuží. Buď použij silnější karisíť nebo několik drátů podélně. Desku bych udělal buď 8 nebo 10 cm silnou a dráty pr. 8 mm cca po 10 cm. Tu mezeru můžeš vylepit ytongem a použít jako bednění plus nemusíš ten beton dělat tak silný potom a maximálně jen dáš prkénka okolo.

michalverner
hodnocení

Tak nakonec jsem se rozhodl že boky udělám z ytongu šíře 25 cm a zadní stranu ze 7,5 cm.Na to dám na délku 4 úhelníky zhruba z 5-ky materiálu mezi které přijdou 4 ytongové příčkovky.

To už nahoru rovnou můžeš na ty úhelníky dát osb desku a nebude to tak vysoké, těžké.
michalverner

david63...Jenže já výšku 80 právě potřebuji a těch zhruba 10 posledních cm potřebuji silnějších.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]