Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Funkce ve výboru SVJ - vzít/nevzít?

Od: bibi odpovědí: 14 změna:

Uvolnilo se u nás místo ve výboru SVJ. Mám nabídku tam jít, pár lidí mě už nějakou chvíli přemlouvá, ale pořád váhám. Tak nevím, jestli to vzít, nebo ne. Zatím si zjišťuji bližší info a pátrám, jestli je vůbec o co stát. Je tu někdo, kdo by s tím měl zkušenosti nebo kdokoliv s nějakými názory na tuto problematiku? Díky za jakýkoliv příspěvek.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

torrrent*
hodnocení

1x

Přestěhovali jsme se do novostavby (takže zatím téměř žádný problém) a tak jsem do toho šel. Ono není špatné mít přehled co se kde děje, jak se zachází s financema apod. Pokud na to člověk nekašle, tak to není ani časově náročné. Asi máme štěstí ale my tři co jsme ve výboru si celkem rozumíme, takže bych do klidně šel znovu.

fran56ris*
hodnocení

0x

Já bych raději bral funkci v JVS. Sice nevím co to je, ale zní to lépe. *smich*

fran56ris*

Pokud nechápeš.

etana*
hodnocení

0x

Vždy je dobré mít informace, moci ovlivňovat stav svého majetku atd. Samozřejmě, v SVJ jsou si "všichni rovni", ale znáte to, v parlamentu taky dokážete víc než jako voliči jednou za pár let-

danys*
hodnocení

0x
Pokud máte dostatek volného času, pak s chutí do toho. Já takové nabídky s díky odmítám :-D

Takový přístup vlastníků právě v některých SVJ bývá "tragédie společného vlastnictví". Žádný to dělat nechce, ale mnozí si stěžují, že správa nefunguje.

lidus*
hodnocení

0x

Rozumíte si se sousedy? Vemte to a nebudete.

To se nedá všeobecně tvrdit. Např. v našem domě se změnili tři členové výboru a vztahy mezi lidmi se zlepšily.

jae
hodnocení

0x

Já si představuju, že to asi budou i nervy.

Pokud se jedná o větší investice, jako je např. zateplení domu, tak to samozřejmě může být náročnější. Pokud se ale jedná o běžný provoz, např. o opravy výtahu nebo placení pojistného atd., tak není důvod mít "napnuté nervy"

hodnocení

0x

Mám s tím zkušenost několik let. Nenapsal jste podrobnosti (o jakou nemovitost se jedná, o jaký počet jednotek se jedná, co se bude řešit atd.) .Záleží hodně na tom, jestli se dá na určitých rozhodnutích dohodnout s ostatními členy výboru (popř. s jedním členem) a jaké mají zkušenosti. Záleží samozřejmě i na tom, jestli je ta funkce placená a kolik je případný podíl z odměny. Jsou nemovitosti v majetku SVJ, kde do výboru nikdo vstoupit nechce a správu majetku vykonává odsouhlasený správce. V některých SVJ dobře, v jiných špatně. Je to různé. A jsou SVJčka, kde ve výboru (byli) nebo jsou lidi, kteří udělali nebo můžou udělat špatné rozhodnutí, v důsledku kterého vlstníci zaplatí zbytečné výdaje. Takže pokud Vám záleží hodně na Vašem majetku (jednotce popř. jednotkách), tak doporučuju vstoupit do výboru. Pokud si výbor veškerá rozhodnutí nechá schválit shromážděním, tak je to v pohodě. Shromáždění může rozhodnout i mimo schůzi, tzv. per rollam, takže na rozhodnutí není potřeba čekat do schůze. V mnoha SVJčkách to bývá tak, že na schůzi stejně nepřijde dostatečný počet vlastníků, takže je stejně nutné rozhodovat per rollam

Tady je odkaz na článek o tom

epravo.cz/...

bibi
hodnocení

Jsou to menší desítky jednotek. Dům je po rekonstrukci. Nějaké větší investice se v dohledné době neplánují. Rozhodnutí o větších částkách schvaluje vždy shromáždění (výbor do nějaké častky může rozhodovat samostatně, ale nejsou to nijak vysoké sumy). Na schůzích je pravda, že je to vždy těsné, ale nakonec nad 50 % podílů se vždy podaří účast zajistit. (Ještě nikdy se nestalo, že by bylo pod 50 % a schůze byla neúsnášeníschopná). Funkce ve výboru je neplacená, nějakou minimální částku bere jen předseda výboru. Což je asi jeden z důvodů, možná ten hlavní, proč se nikdo do výboru, natož jako řadový člen, nijak nehrne.

hodnocení

0x
Má to své výhody, pokud chcete prosadit něco, co ostatní ne. Takže díky mě máme nové okna ve společných prostorách a sklepech, nové vchodové hliníkové dveře. Naopak zase nemusíte řešit co chtějí jen někteří a co by stejně neprošlo. Taky máme odsouhlasenou částku se kterou můžu operovat bez souhlasu ostatních. Na druhou stranu jsou to starosti třeba s výběrem dodavatele, dohadovat slevy a vše hlídat, protože ten čas vám nikdo nezaplatí, pokud to nemáte ve stanovách. Nás je tady málo, takže bych na tom ani nevydělal. Taky občas řešit věci okolo úklidu, protože některým bordel vůbec nevadí.

jabraka*
hodnocení

0x

Hospodaření domu se dá provést podle zákona i externě.Ale musíte počítat s dalšími financemi půro tuto funkci.A bez kontroly z majitelů bytů se nedá zaručit,aby vás někdo neokradl.Kromě toho,výbor SVJ může být hodnocen za vykonanou práci i finančně.Vhodné i pro čilého důchodce,věcí znalého.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]