Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektroinstalace - úprava zdí

Od: robertb odpovědí: 17 změna:

Dobrá den,

chtěl bych Vás poprosit o radu. Děláme v bytě elektrointalace a chtěl bych radu, jak postupovat pro zapravení drážek viz foto.

mohl bych to zapravit hrubou omítkout a následně zapravit štukovou omítkou a filcem pěkně zahladit zároveň staré omítky?

Rád si nechám poradit.

Děkuji

RB

Elektroinstalace - úprava zdí

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den, pokud jde o rozsáhlejší opravy omítek preferoval bych /zejména z ekonomického hlediska/ vámi uvažovaný způsob opravy a to zejména tam, kde bude na zapravení drážek potřeba větší vrstva malty. Při vyplňování otvorů po event. zrušených instal. krabicích je potřeba i hrubší maltu doplnit /vyplentovat/ kouskem cihly, pálené cihly a pod. Před nahazování nezapomeňte drážky řádně zbavit prachu a navlhčit. Figurkem navržený postup je vhodný jen při drobných opravách.

Pardon, přepis, správně má být "kouskem cihly, pálené tašky a pod."

figurek*
hodnocení

0x

proč tak složitě? Drážky zatáhněte zednickým hladítkem a štukovou omítkou (třeba Braven), nechte zatvrdnout a druhý den je přetáhněte špachtlí a malířskou stěrkou (třeba Remal).

doplněno 15.11.19 15:34:

chacha. *smich*

Další expert s gramlavýma rukama.

Douška pro tazatele : Mám za sebou rekonstrukce několika bytů a jednoho baráku. Štukovou omítku Braven i se stěrkou Remal jsem použil už mockrát, naposledy tuto neděli a výsledek byl vždy ok. Nenechte se zblbnout zdejšími lehce frustrovanými škarohlídy. Drážky zapravte tak jak jsem popsal, zamalujte a nepoznáte kudy jste je vedl. Na zdi to prostě není vidět.

Elektroinstalace - úprava zdí #2
Elektroinstalace - úprava zdí #3

Opět vynikající rada.drážky zazdít,zahodit,zamazat štukem . To pak nebude muset opravovat!

Ne jedině jádrovou nebo jiný postup ale nikdy ne štuk-štuk tak max na necelých 5mm jak je to víc jinou technologii!

robertb
hodnocení

Nevím, jak to teď myslíte. můžete mne to objasnit?

Pokud to chápu spravně tak rada výš je moc nepouzitelná dle Vás ano? a radsi použít, jak jsem psal já? - jádrová omítka a zarovnat to stukovou omítkou?

Jde mně o to to zarovnat zaroveň zdí a pokud možno,aby to nepraskalo.

Nejde o gramlavost, ale zadelavat neco co je hlubsi jak centak nejakyma stukama nebo cim to radis, je proste nesmysl, bez ohledu na to jak to vypada. Ale je to jen muj nazor. Ja bych spodek nahruboval, nechal pul centaku fora a pak at si to kazdy vymazli cim uzna za vhodne.

Zadělávat šlice jádrovou neni gramlavost jsou to krátké zkušenosti jen skoro 4O let ve stavebnictví a s vyučením ještě víc.Pokud bych něco takového udělal v učení -mistr mi urazí ruce-dnes šéf? strhne si náklady na opravu a materiál a ještě poje... za špatnou práci.Naopak kdejaký patlal dělá vše přesně jak se nemá..Pokud si kdejaký jouda aspoň přečte návod k použití-TL tak zjistí že se doporučuje tl. max 2,5 mm a ne na zadělávání šliců !

111®
hodnocení

0x

váš postup je psrávný aby to nepraskalo, udělat to více tenkých vrstvách vždy po zaschnutí

dusger*
hodnocení

0x

Je to celkem jedno, který postup zvolíš. Dobré je kolem drážky odstranit malbu a pak už jen štuk pěkně vyhladit tak, aby to vypadalo stejně jako okolní zdivo, čili záleží na šikovnosti "zedníka".

robertb
hodnocení

0x

Je vhodne natrit hrubou omítku penetrací a pak na to štukovou omítku?

Ne jádrovou omítku nepenetrovat leda že by jste trval na zisku výrobců a prodejců stavební chemie. ( místní vědí :) )
Zahodit milimetr až dva pod okolní plochu a po proschnutí vyštukovat do ztracena.
Barvu v okolí šlicu oškrábat.

Davide -*palec**palec* když nejde dát bodík!

hodnocení

0x

Neuvedl jste požadavky na výsledek, každý rádce pak radí jiný postup, protože jeden z postupů je rychlý, druhý laciný, třetí dobře vypadá, čtvrtý časem nepopraská atp.

robertb
Vy byste doporučil co? Výsledek chci ať to nepraská :)

Pokud chcete aby to nevypraaskalo tak se neřiďte radou p.Figurka , byť má hooodně jiných dobrých odpovědí,ale řiďte se radou p.Davida-prohodit .zamáznout jádrovou o cca1-2 mm pod úroveň staré omítkyoškrábat kus malůvky z obou stran drážky spáru pak přeštukovat a zafilcovat nebo pokud máte hladkou omítku opak použít stěrku třeba na SDK a přebrousit mřížkou...

robertb
Takže když použuji štukovou omítku a filcem to přejezdu, tak to nebude úplně hladké jak okolní omítka jo? Takže když se rozhodnu to udělat tou SDK stěrkou a co znamená přebrousit mřížkou prosím?To je snad poslední věc a jdu na to. MOC vám děkuju za ochotu a rady Vám i ostatnim.

Běžně se prodávají štukové směsi ve dvou zrnitostech / hrubosti písku/. Je potřeba zvolit takovou, aby odpovídala hrubosti štuku okolních částí stěn. Pokud použijete hrubší štuk bude to vidět, pokud použijete v dobré víře jemnější bude to také vidět. Hrubší povrch se dá po částečném zaschnutí štuku "vylepšit" obroušením vystupujících zrn písku a pak event. vylepšit malířskou stěrkou. Vytvoříte-li hladší až lesklý povrch opravovaných částí oproti sousedním plochám je náprava obtížnější a drážky jsou dlouho - dlouho na stěně vidět, než to "srovná" vrstva malby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]