Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení zásuvky (panelový byt)

Od: roman* odpovědí: 24 změna:

dobrý den,
pročítal jsem zde různé rady ohledně zapojení zásuvky a rád bych se zeptal ještě na věc, kterou jsem zde nenašel. V pokoji mám zapojenou zásuvku (viz obrázek), kde mi ale zelený drátek nedosáhne na pravý horní šroubek. Je připojen pouze na kolík. Je možné zapojení takto nechat, nebo je to riskantní a doporučujete drátek přes čokoládu nastavit? Moc děkuji za radu.

Zapojení zásuvky (panelový byt)

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Pokud je to průběžná zásuvka (což podle počtu vodičů je), tak je to zapojení ŠPATNĚ.
Zelenožlutý přívodní musí jít ze šroubku kolíku na šroubek pravé zdířky! Ten co jde k druhé zásuvce bych zapojil úplně stejně, tedy na kolík i pravou zdířku, ale tam to není už tak nutné.
V každém případě opravit
Takto je nefunkční tato i další zásuvka/y (možná jen ty další), ale v případě že jen ty další, tak se na kolíku této zásuvky může objevit nebezpečné napětí v případě, že do těch ne funkčních zásuvek zapojíte spotřebič!

hop®
hodnocení

3x

Takhle opravdu NE !
Pokud to fungovalo, tak si to chybějící propojení mohlo brát třeba přes TV anténu, nebo jinou cestou. Kažopádně je tohle (ne)zapojení životu nebezpečné! POZOR na to, nepodceňujte to!

hodnocení

1x

Je třeba odlišit "vstupní" dráty a "výstupní" dráty. Vstupní zelenožlutý musí být v každém případě nejdřív zapojen na středový kolík a dále pak na pravou zdířku. Výstupní zelenožlutý stačí na šroubek lišty pravé zdířky, v další zásuvce však musí být opět nejdříve na středový kolík a dále na pravou zdířku. Stejně pak v případě, že rozvod pokračuje dále stejným způsobem.

Jak už tu napsal mikihans, vyfocené zapojení je vysloveně nebezpečné a je třeba je urychleně opravit!

doplněno 14.11.19 23:22:

@adetouk: Že to fungovalo a je to nebezpečné se vzájemně nevylučuje;)

doplněno 15.11.19 10:08:

Ta zásuvka je vůbec paskvil. Jestli dobře vidím, tak má odstraněné oba ochranné kolíky. Takže odborně vyndat, vyhodit a použít odpovídající zásuvku.

Zajímavé a doteďka to fungovalo.*frajer*

Vy jste se vtom zase vrtal,doktore.

Ta zásuvka kolíky má, jen zapojení je šílené, jak už bylo uvedeno.

Máš pravdu, už se mi povedlo je najít.

hodnocení

1x

Dobrý den.

Z připojeného obrázku je zcela zřejmé že se v tom nějaký "doktor" vrtal, jak píše adetouk.*smich* Zcela jistě to předtím fungovalo, ale to tam byla jednozásuvka, tu někdo nahradil novou dvouzásuvkou. Zelený drát byl krátký, tak jej zapojil jen na kolík. Dvojitý otisk šroubku na tom přívodním zeleném Al drátu to jasně potvrzuje, podle rozteče vymačkání na drátu byl původně zapojen na kolíku a pak na pravé svorce jednoduché zásuvky. To je celý příběh té zásuvky a vytvoření velmi nebezpečné situace neodborným zásahem do elektroinstalace.

dusger*
hodnocení

1x

Vzhledem k tomu, jak jsou dráty už teď omačkané a už budou krátké, spojil bych je ve spodní části krabice a odtud už si k zásuvce vytáhnul jen příslušné fousy. Já bych použil Wago svorky na hliník (bylo by to už bez následné údržby), ale může být jakýkoli jiný spoj, třeba věneček.

hodnocení

0x

Hmm, sbastlil to nějaký odborník. Ale sice už toho tu kolegové napsali dost, ale ne se vším zcela souhlasím.Shrnu to dle mě:

zelenožlutý PEN přívodní - nejdříve na nulový kolík a pak do pravé zdířky ( kolík musí být u zásuvky nahoře )

Odvodní zelenožlutý PEN z nulového kolíku ( nemusí se propojovat s pravou zdířkou )

černý fázový vodič - přívod i odvod z levé zdířky

karel556*
Ve starších panelácích není zelenožlutý vodič - jen zelený.

Pravda, psal jsem to z hlavy a neuvědomil jsem si, jaké barvy jsou na foto. Takže v tomto zapojení je zelenožlutým myšlen zelený, omluva.

karel556*

V pohodě, většina z nás jistě pochopila :)

hop®

Kolík není nulový, ale kostra, nulák je vpravo...
... mimochodem, mít fázi v levé zdířce už normy nepřikazují...

hodnocení

0x

Pokud je ten delší holý drát přívodní, stačí udělat tuhle propojku a bude to v pořádku. Jestli je přívodní ten kratší, tak to sice nebude úplně podle předpisů, ale vzhledem k délce drátů je to nejjednoduší a relativně přijatelná úprava.

Ovšem vůbec se mi nelíbí ten holý a hlavně silně poškozený drát nuláku. Pokud by došlo k jeho přerušení (což u hliníku není nic výjimečného), bude hrozit nebezpečí úrazu.

doplněno 15.11.19 10:24:

No akdybyste to chtěl mít skutečně předpisově, tak nezbývá než nulák zkrátit před poškozené místo, na holý drát navléknout bužírku a přes patřičnou spojku nastavit (pozor, je to hliník). Prodloužený drát pak připojit nejdřív na kolík a následně (bez přerušení) připojit na pravou dutinku.

doplněno 15.11.19 11:42:

No jo, tak už je mi to jasné *jasne*. Původně tam byla jednoduchá zásuvka a nějaký všeuměl (který si myslel, že tomu rozumí), jí nahradil dvojzásuvkou, anž by tušil, jak to celé funguje. Tomu by odpovídaly i ty krátké a omačkané dráty.

Zapojení zásuvky (panelový byt) #2
Zapojení zásuvky (panelový byt) #3

Magdone, ale ten odizolovaný nulák, tak se to při nulování dělávalo. A pokud se nemýlím, tak nulák měl být přiveden nejdřív na zemnící kolík a bez přerušení pak na nulák. A odvod při průchozí zásuvce musel být ze zemnícího kolíku kvůli tomu, pokud by odešla klema mezi zem. kolíkem a nulákem, aby to neovlivnilo další zásuvky.

To ano, jenomže délka drátů v tomhle případě takové zapojení neumožňuje. A pokud vím, tak holý nulák byl mezi kolíkem a dutinkou, ne skoro až od vstupu kabelu do krabice. Nejsem expert na instalace ze 60 let, ale s tímhle jsem se zatím nesetkal.

Můj názor - ten dlouhý odizolovaný nulák je přívod a v původním zapojení ve staré zásuvce ( je vidět, že to někdo předělával) vedl tak, jak jsem psal - na zem. kolík a do pravé zdířky. Pak by to odizolování sedělo. Jinak jsem už teda viděl i horší věci.

Magdone, pořád tam nevidím ani jeden kolík!

Satam - a tohle je co? ;)

Zapojení zásuvky (panelový byt) #4

Viz má reakce na @ferax v 11:19;)

111®
hodnocení

0x

a proč není ta zásuvka v té dlouhé krabici dole? Tam bude následně co? pak by se nemuselo nic nadstavovat

Protože by byla nadoraz na zemi. To sice předpisům neodporuje, ale byl by asi problém tam něco zapojit.

Tohle není originál krabice, v té původní spodní prostor nebyl vhodný pro motáž zásuvky, ale bylo to místo pro případný rozbočovací věneček.

111®

no tak ať tam dá věneček a zapjí to pořádněa nešpekuluje že má krátký dráty

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]