Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
v hlavní místnosti bytu 1+1, který mám nově v nájmu, je velký devatenáctižebrový (nevím, jestli to je správná terminologie, prostě takový ten klasický "panelákový") radiátor, který při otočení topení na maxium topí pouze cca do 5 žebra, s tím, že na prvním na něm pro žár nejde udržet ruka, a postupně to rapidně slábne, 6.-19. žebra už jsou studená. Stejný problém je s druhým, menším šestižebrovým radiátorem v kuchyni, topí jen 1.-3. žebro. (poslední topení v bytě, žebřinového typu na osušky v koupelně topí celé bez problému naplno)
Můžete mi říct, v čem je problém, že teplo nejde do zbytku radiátorů? Vůbec se v tomto nevyznám. Jedná se o zavzdušnění? Lze to odstranit svépomocí? Jinde na internetu jsem našel, že na konci radiátoru navrchu je něco k odšroubování a vypuštění vzduchu, ale na těchto radiátorech nic takového není - je to tím, že nejde o nejvyšší patro (2. z 3) domu?
Ano, máte zavzdušněné radiátory a ano, odvzdušňuje se to v nejvyšším patře. Domluvte se s někým z výboru SVJ nebo družstva nebo co tam máte. Budou to znát.
Musí se ve sklepě zavřít stoupačka, Vy otevřete ventil na radiátoru naplno. počkáte pár minut a potom v tom nejvyšším bytě musí odvzdušnit. A potom zase ve sklepě otevřít stoupačku.
Děkuju (všem) za odpovědi...takže nutná synchro akce, achjo.
Mimochodem z jakého důvodu se to stane, že k zavzdušnění dojde? A lze tomu do budoucna předejít?
Začal bych tím, že položím vodováhu na radiátor, abych zjistil, kam je spád zdali vzduch může vůbec odejít přes ventil do stoupačky. Již mnohokrát jsem byl u nájemníků, že jim to netopí celé těleso a on byl přivřený ventil.
Nejlépe se řeší problém na místě osaháváním tělesa a potrubí.
Jak píše miso - zajděte do bytu v posledním patře- na svojí stupačce a požádejte,aby radiátory odvzdušnili - ti totiž na tělesech výpustné kohoutky mají na rozdíl od vás. Potom budou topit i u vás v plném rozsahu.
jaraz: pokud to je zavzdušněné, tak to v první řadě nebude topit těm v posledním patře, tak si myslím, že by asi dobrovolně nenechali studená tělesa, i když - kdo ví. Bydlím v posledním patře a odvzdušňuji už ve vlastním zájmu, protože první budu mít radiátory studené já pokud to bude zavzdušněné. A že by se kvůli odvzdušnění měla zavírat stoupačka, jak píše ra252? Pamatuji, že předminulou zimu jsem odvzdušňoval asi 6x, to bych se nalítal do technického podlaží. Neznám nikoho, kdo by tuhle hloupost dělal.
Pokud budete odvzdušňovat "za provozu", moc to nepomůže. Je dobré zavřít jeden ventil na stupačce,otevřít venily na radiátorech naplno a počkat . pak odvzdušnit v nejvyšším patře .
Odborníci odvzdušňují po zastavení ventilu na vrchním šroubení radiátoru kdekoli.
kadle - pokud nezavřete stoupačku, bude do zavzdušněného radiátoru horní trubkou čerpadlo stříkat vodu. Jak z radiátoru dostanete ten vzduch? Spodem nebo proti proudu?
Zajímavé. Pokud zavřu stoupačku, odvzdušním všech dvanáct pater bez problémů napoprvé i když je soustava úplně prázdná. Radiátory se plní spodní trubkou, vzduch z nich odchází ventilem do horní trubky a stoupačkou do nevyššího patra, kde se vypouští. Prosté, pochopitelné, funkční.
Mikihonzo - paneláky mají automatické dopouštění - při odvzdušňování se do soustavy doplňuje voda automaticky. A ne do stoupačky ale do okruhu.
S tím automatickým doplňováním opatrně, obvykle tam bývá jištění takže při větším jednorázovém napouštění může dojít k odstavení celého systému
Pravděpodobně je to špatným odvzdušněním tělesa, jak už tady kolegové psali. Ale...
... zavzdušněný radiátor bývá teplý dole a studený nahoře...
... pokud je radiátor teplý u vstupu a výstupu topné vody, tipoval bych to spíš na pomalý průtok...
... pokud nikdo nesnížil průtok vody systémem (nesnížil otáčky oběhového čerpadla v kotelně nebo výměníkovce), může být přiucpaný termostatický ventil, pokud ho tam máte, stává se to...
... odvzdušnit radiátor bez odvzdušňovacího ventilu "svépomocí" lze, stačí zavřít ventil (nebo kohout) a povolit matku mezi tím uzávěrem a radiátorem. Ale pozor, je to trošku kaskadérská práce, pokud se něco pose*e, můžete vytopit partaje pod sebou a případně chvíli mrznout, než přijde instalatér a kotelník a uvedou vše do správného stavu. Živí mne i topenařina, občas jsem nucen to takhle dělat, ale před podobnou improvizací mám respekt, laikovi to nedoporučuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.