Nejste přihlášen/a.
Máme světlo v chodbě a venku nad vchodovými dveřmi ( na čidlo). Vniřní světlo funguje, ale venkovní se rozsvítí jenom po zapnutí vypínače. Po setmění se na pohyb samo nerozsvítí. Použil jsem vypínač č.5 ( ze zdi tři dráty- fáze, jeden pro jedno a jeden pro druhé světlo). Dřív to fungovalo, ale při výměně vypínače se tohle stalo. Potřeboval bych vědět, jestli to je druhem vypínače, nebo se to musí nějak propojit, nebo vyměnit venkovní světlo ( čidlo).
Dotaz je trochu zmatený, ale pokud je svítidlo s čidlem, připojuje se přímo, bez vypínače. Přepínač řazení 5 je dvojvypínač, např. pro spínání lustru, kde nechcete aby svítil vždy naplno.
Hm,zeptám se - mám na dvoře dvě světla za pětkou,jedno v pergole,ovládané tím přepínačem,druhé také za tím přepínačem,ale i za čidlem. Znamená to,že to mám špatně? Pro tazatele,chybu bych hledal v čidlu...
Proč byste měl mít něco špatně? Ano, světlo s čidlem funguje úplně normálně bez vypínače, řídí ho jen čidlo. Ale nic nebrání tomu dát ho i s čidlem za vypínač a světlo tím vypínačem zcela vyřadit z činnosti. Třeba když ho nepoužíváte trvale, jen nárazově.
Fajn,dík. Překvapilo mě tvrzení,že se to připojuje přímo,bez vypínače... Tazatel to má asi podobně,jako já - při zapnutí pětky se mu světlo za čidlem rozsvítí a potom nereaguje - buď má staženou citlivost na čidle anebo má čidlo v hajz..,vlastně v poruše...
Nechápu, proč světlo s čidlem, komplikujete vypínačem. Proč by se mělo odstavovat z provozu...Je sice možné použít oboje zapojení, není to obvyklé, ale možná na místech, kde někdy potřebujete z nějakého důvodu trvalé svícení. V tom případě vypínačem obejdete čidlo.
@ajvn - mám tomu rozumět tak, že při použití dvojvypínače, jednou stranou vypneš čidlo a druhou stranou zapneš světlo?
@feraxc - vyjdu z dotazu: jednou stranou zapíná světlo v chodbě, druhou před venkovníma dveřma. Pro mě je to zcela pochopitelné a také nejsem příznivec toho, že by před světlem s čidlem nesměl být vypínač. Mám ho třeba na garáži, kde se zase až tak často nepohybuji, ale jsou tam hafáci, kočka + podobná havěť. Proč by se to teda mělo rozsvěcet pokaždé, když v noci kolem projdou. A navíc je to každého věc, ničemu to neodporuje.
@ajvn - Ok, jen to je neobvyklé. A pokud jde o ty kočky, u některých svítidel toto lze eliminovat nastavením citlivosti.
Je to opravdu trochu těžší na pochopení, jak chcete aby to fungovalo. Chápu asi dobře, že jedním tlačítkem se rozsvítí to světlo v chodbě a tím druhým světlo s čidlem. A pokud to s čidlem necháte tlačítkem rozsvícené a po nastaveném čase zhasne, tak po setmění čidlo nereaguje? A nebo bylo ve starém vypínači jedno tlačítko vyřazeno z činosti a světlo s čidlem fungovalo opravdu jen na to čidlo?To je totiž dost zásadní informace.
A nebyla tam náhodou dříve jednoklapka, tedy spínač S1? Ten by měl mít nahoře přívodní fázi propojenou s vývodem ke světlu s čidlem. Spodní kontakt by byl připojen na vnitřní světlo.
Zkuste se více rozepsat, jaký byl původní stav, a proč jste vypínač vůbec měnil...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.