Zdravím, čeká mně výměna staré litinové stoupacky pro odpady z koupelen v starším RD. Zarostlá natolik, že jsem ani kamerou nezjistil, kudy voda odtéká. Vede z 2. NP do sklepa, přes podlahy je zazdena ve zdi, v 1. NP v rohu na chodbě. Je nějaký obecný důvod, proč nelze jít skrz klasický trámový strop? Pokud teda hned u zdi nevede trám? Už se těším, jak to budu v úrovni podlahy vybouravat ze zdi. Nějaký tip, jak jednoduše zakryt trubky v rohu? Teď je to zazděné, přemýšlím, jak to pak zadělám já.
A odtéká ta voda aspoń trochu? Není jenom něčím ucpaná? Pak by měj přijít instalatér se spirálou. Pokud je to jen vodní kámen, tak bych nejdřív zkusil párkrát prolejt zředěnou kyselinou solnou a pokaždé pak zneutralizovat roztokem prací sody. Pokud by to pomáhalo, pak bych opakoval několikrát a v budoucnu preventivně aplikoval občas ocet. Než jít do takové akce s bouráním, snad to stojí za pokus
Už jsme ve fázi, kdy to musí ven. Voda odtéká někudy směrem do zdiva. Zkoušeli jsme projít spirálou, vůbec to nešlo, mám USB kameru, kterou jsme vůbec nenašli průchod, kde voda odtéká a ani díru, kterou vytéká do zdi, výměna holt nutná.
kepler*
A tak, tedy nová trubka, nejlíp plastová, klidně i novodur. Najít si místo kudy zkrz si musíš najít sám, samozřejmě by nejméně rušivé bylo někde v rohu. Zamaskovat to sádrokartonem by snad neměl být takový problém.
Litinové roury bývají často i v takovémhle stavu (ten průchod tam dokázalo udělat "motorové" instalatérské péro). Myslíte, že tomu pomůže několikeré propláchnutí kyselinou solnou?
Skrz klasický strop projít lze, ale byvá jednodušší dát novou stopačku místo staré - vzhledem k tomu, že je přizděná, nebývá takový problém ji obsekat a vyndat. Trubky je podle mne potom nejjednodušší obezdít 5cm ytongem do pravého úhlu, (+ perlinka v lepidle, aluroh), nedělat šikminu. Sice to trošku víc zabere místo, ale je to pak jednodušší kvůli případným obkladům a dlažbám, nevíc je to i estetičtější...
Teď je to právě schované v sikmine, je to na hlavní chodbě a sikmina není skoro vidět. uvidím, co mne čeká, až to vybourám, jak je teď ta sikmina vyřešena, doufám, že to nebude celé zazděné
Jak se můžu rozepsat, když nevím podrobnosti o prostoru, kde to bude.
Pokud je to tak jak to vidím já, v domě 458, tak UD ke stěně, na podlahu, strop. Spojíte CD, pak sádroš a hotovo. Pokud je to ale jako v domě 507, tak tam se to musí udělat jinak.
Nezáleží kudy stopačku vedete. Někdy je to snazší, jindy těžší. Záleží jak vám trasa vyhovuje s ohledem na napojení a případně estetická záležitost, pokud to táhnete na povrchu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.