Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna plynového kotle

Od: aloisb® odpovědí: 16 změna:

Mám v úmyslu vyměnit starý plynový kotel DESTILA DPL 12 za kotel Viadrus GARDE G42 ECO M - 16 a dotazoval jsem se prodejce, zdali má nový kotel šroubení a totožné připojovací rozměry s DESTILOU.

Obdržel jsem tuto odpověď, z které nejsem vůbec moudrý :

Dobrý den,

co se týče výměny klasických plynových atmosférických kotlů. Vždy zákazníkovi doporučujeme aby si před nákupem pozval na místo topenáře plynaře nebo revizního technika na plynové spotřebiče. Podmínky pro provoz klasických plynových kotlů se dosti změnily a tak kde bylo dříve možné provozovat klasický plynový kotel tak po výměně to již nemusí být pravdou a je nutné volit buď kotel kondenzační nebo jiný zdroj tepla.

S pozdravem

Jan Bartoš

obchodní referent

Ví někdo, které podmínky se změnily a jaká úskalí by tato výměna kotlů mohla přinést?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kotle různé značky a typu nemají stejné připojovací rozměry. Byla by to spíše náhoda. To jste ani nemusel prodejce kontaktovat. Už jen proto, že kotle samotné mají různé velikosti. Zkuste si najít na webech prodejců kotle a tam většinou všechny rozměry máte.

jirig
hodnocení

1x

Vážený pane, nevím v jakém oboru pracujete, ale plynový kotel je vyhrazené plynové zařízení tudíž byste to měl svěřit odborníkovi s osvědčením a oprávněním TIČru. Je to stejné jako se bez vyhl.50 různých paragrafů vrtat v el.rozvaděči a snažit se vyměnit třeba elektroměr. Co se týče rozměrů připojení buďte v klidu, rozhodně to pasovat nebude ani se starým Viadrusem a už vůbec ne s Destilou.

Jako profík říkám ,,jen víc takových měničů samodomo a mají záchranné složky co dělat", tak hodně štěstí s výměnou přeji.

hodnocení

1x

Od roku 2015 platí směrnice EU - u nových kotlů na zemní plyn se jmenovitým výkonem do 70,0 kW nesmí být sezónní energetická účinnost vytápění nižší než 86 %, což prakticky splňují jen kotle kondenzační. Tudíž bych vám doporučila totéž, co je v dopise - nechte si zkontrolovat komín a připojení plynu dřív, než si kotel koupíte.

Mimochodem - pokud chcete měnit sám kus za kus, docela riskujete, pokud nebudete mít doklad o připojení spotřebiče oprávněnou firmou, revizi spalinové cesty a výchozí revizi plynového zařízení - v tomto pořadí.

hodnocení

To jedubabicka : U toho kotle VIADRUS výrobce udává účinnost 93,5% - to je nevyhovující? Proč bych si měl nechávat kontrolovat komín, který mám vyvložkovaný nerezem a co by asi někdo kontroloval na připojení plynu obyčejnou trubkou zakončenou kulovým kohoutem a následnou plynovou hadicí? A to vše bez problémů funguje se současným stacionárním kotlem DESTILA*palec*

hop®

@aloisb Nikdo nikoho k ničemu fyzicky nutit nemůže. Ale pokud vím, tak bez všech potřebných revizí není platná záruka na kotel. Nemluvě o sankcích v případě nějakého skutečného problému...

hodnocení

To hop : Prosím o informaci, zdali je k výměně plynového kotle potřeba něco hlásit stavebnímu úřadu.

Kotel si nechte vyměnit od firmy která je prodává (vyjde to levněji, protože nakupují za výhodnější ceny) a nepotřebujete nic.

hop®

@aloisb Ne, k výměně plynového kotle není potřeba stavební povolení ani ohláška nebo jiné oznámení. Ale jsou potrřeba revize na spalinové cesty, na plynovou přípojku, na elektrickou přípojku. Po sehnání těchto revizních zpráv teprve servisní technik provede takzvané "spuštění kotle", při kterém zkontroluje a případně přizpůsobí nastavení kotle a potvrdí záruční list.

hodnocení

To hop : Takže prosím ještě o maličkost : Podle jakých předpisů jsem povinen toto všechno udělat? Měly by být v souladu se zákonem*hi*

hm*

Jedubabičko, ta Vaše citace směrnice EU je jen částečná. Takto to platí, pokud ... (zkráceně) kotel není určen i pro ohřev TUV. Proto může Destila, Viadrus a jiní stále vyrábět a dodávat i nekondenzační kotle, které všechna nařízení EU splňují.

Je smutné, že ani "odborníci" (plynaři, instalatéři) neznají to nařízení celé a každého hned nutí k pořizování kondenzačního kotle a velkým a drahým změnám.

Máte pravdu - tam je to myslím 75%. Budiž mi omluvou *alene*, že v původním dotazu ohřev TV nebyl zmíněn, tedy jsem ho nevzala v úvahu.

hop®

@aloisb Nikdo nikoho k tomu nebude nutit násliím. Ale bez výše uvedených náležitostí nelze oficiálně "spustit kotel" (to je terminus technicus). A bez odborného spuštění kotle není nárok na záruku...
Pokud někdo chce risknout provoz nového kotle bez nároku na záruku, může se samopzřejmě na veškeré papírování vyprdnout. Pak ale může být problém třeba s pojistným plněním v případé nějakého prů*eru...

hodnocení

0x

@aliosb - Proč bych si měl nechávat kontrolovat komín, který mám vyvložkovaný nerezem a co by asi někdo kontroloval na připojení plynu obyčejnou trubkou zakončenou kulovým kohoutem a následnou plynovou hadicí?
Protože předpisy - bez revize spalinové cesty a dokladu o montáži plynovou revizi prostě nedostanete - a bez uvedených dokladů neuplatníte reklamaci, nemluvě o tom, kdyby se nedejbože stalo něco horšího. Ale vám se to určitě stát nemůže...

hodnocení

To jedubabička : Ale vyhl. č.85/1978 Sb., o revizích pro mne přece neplatí*hej*

Legislativu, jak vidím, ovládáte. V tom případě jistě znáte i ust.

vyhl. č. 34/2016 Sb. o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty

§ 3 Revize spalinové cesty

(1) Revize spalinové cesty se provádí

d) před výměnou spotřebiče paliv s výjimkou výměny spotřebiče stejného druhu, typu, provedení a výkonu za podmínky, že způsobilost spalinové cesty je potvrzena zprávou o provedení čištění a kontroly spalinové cesty

víte, že podle

z. č. 458/2000 Sb. energetický zákon

§ 62

(2) Zákazník je povinen

f) udržovat odběrné plynové zařízení v takovém stavu, aby se nestalo příčinou ohrožení života, zdraví či majetku osob, a v případě zjištění závady tuto bez zbytečného odkladu odstranit

Nebudete-li schopen doložit naplnění výše uvedených podmínek může vaše (ne)konání v případě např. otravy spalinami či podobné události naplňovat znaky obecného ohrožení, za který nesete odpovědnost i jako fyzická osoba.

hodnocení

To jedubabička :

Děkuji moc za poučení. Revizi spalinové cesty tedy nepotřebuji, protože budu měnit kotel za stejný typ i výkon, pouze bych měl objednat kominíka, aby provedl kontrolu kouřovodu. Co tam ale bude za ty stokoruny kontrolovat na čisté nerezové rouře, to tedy nevím*zed*Tyto předpisy mi připadají vysloveně lobistické a pro občany buzerující*bzum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]