5l musí stačit, mě stači na všechno. Pokud tedy nevaříte pro hladové kolemjdoucí ale vaříte pro normální rodinu. V 5l vařím masa 3-3,5 kg. V hrci je ryska, nad tu nejdu a hrnec myji v myčce, jen poklici v ruce.
Pětilitr je univerzál, není to ale nějak velký obsah. Na rozkrojené koleno apod ale počítej 7l, protože se tlakáč nesmí plnit do plna. Já používám úplně nejvíc menší 3l - na brambory na páře apod, 5l na čočku nebo komplet oběd (z čočky stoupá pěna-3l je nízký), na větší kusy masa jako třeba koleno a rýžovou kaši používám 7l. Vše tlakáče za pár kaček z kauflu apod - slouží dlouhé roky...
tlakac
Tak ten 7 litr.by mohl stačit na všechno, ať už tam dám cokoliv -míň i víc jídla, je to jedno?
Ten 7l vše zvládne, ale je zbytečně velký na drobnosti - déle se tlakuje. Jako univerzál bych bral těch 5l, ale nejlepší je mít řekněme dva tlakáče - velký a menší. Koupíš je dnes s jednou poklicí...
Vody alespoň tolik, aby bylo maso pod vodou a max kolik dovolí výrobce tlakáče. Pokud chcete hodně vývaru, kupte velký hrnec, dostatek masa a kostí a vodu doplňte na dovolené maximum.
Já mám tescoma bio exclusive 4 a 6 litrů a spokojenost. Veškeré náhradní díly se dají koupit na netu nebo osobně u nás v prodejně. Těsnění taky, ale přesto, že je máme hodně dlouho, je těsnění jako nové, silikonové. Jednou jsem kupoval nové závaží, které mi spadlo a zlomil se ten plast. Hrnce stály oba dva s jednou pokličkou 1990kc. A je to poctivý materiál, žádné ohebné náhražky z Kauflandu. Silné dno pro všechny typy ohřevu.
Prodává se i menší 5ti litrový s označením k50, pohledejte si. Nic nemusíte regulovat ( plyn. hořkák nebo elektřinu), zmáčknete čudlík na určitý druh potraviny, hrnec natlakuje, nesyčí, neuniká pára, v kuchyni nic nesmrdí. Má i jeden čudlík, kde si můžete navolit čas i tlak, hrnec zná i pomalé vaření, odložený start. Pomalé vaření je výborné na vývary a maso.
Mám jestě dotaz k novému tlakáči, když se natlakuje a snížím potom teplotu na minimum, syčení páry ven se sníží, ale trochu uniká stále pracovním ventilem, nejen občas v určitém intervalu jak jsem viděl u jiných hrnců. Je to tak normální?
nov
Ano, je to normální, děje se tak po celou dobu vaření.
nov
Jaký jste si nakonec zakoupil a co v něm právě vaříte?
tlakac
Koupil jsem zatím 5-litr.nerez a teď jsem dovařil vývar z 1kg bal. kuřecích hřbetů. Spokojenost OK.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.