Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak velký tlakáč?

Od: tlakac odpovědí: 27 změna:
Rozhoduji se koupit tlakový hrnec a váhám zda menší nebo větší, já bych volil větší, ale jaké jsou výhody a nevýhody? Kolik se vejde masa do 5 litr.?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

3x

5l musí stačit, mě stači na všechno. Pokud tedy nevaříte pro hladové kolemjdoucí ale vaříte pro normální rodinu. V 5l vařím masa 3-3,5 kg. V hrci je ryska, nad tu nejdu a hrnec myji v myčce, jen poklici v ruce.

Jasně klidně tam vařte 20dkg.

junkers*
hodnocení

2x

No nezapomeňte taky na to, že tlakáč se nesmí zcela zaplnit, protože by vám lítala voda z pojišťáku. Jen asi do 2/3.

Takže masa 3 kg? Do pětilitru. Záleží, co a jak vaříte. S umytím bude práce +/- stejná.

tlakac
hodnocení

Dík za upozorněni, tohle mě vubec nenapadlo, tak radeji 7-litr, vejde se tam snad menší kuře?
junkers*

Jo, kuře možná i 2 x. Já kupoval před rokem papiňák třílitr a pak při provozu mě štvalo, že jsem nevzal aspoň 5ti litr.

hodnocení

2x
Pětilitr je univerzál, není to ale nějak velký obsah. Na rozkrojené koleno apod ale počítej 7l, protože se tlakáč nesmí plnit do plna. Já používám úplně nejvíc menší 3l - na brambory na páře apod, 5l na čočku nebo komplet oběd (z čočky stoupá pěna-3l je nízký), na větší kusy masa jako třeba koleno a rýžovou kaši používám 7l. Vše tlakáče za pár kaček z kauflu apod - slouží dlouhé roky...
tlakac
hodnocení

Tak ten 7 litr.by mohl stačit na všechno, ať už tam dám cokoliv -míň i víc jídla, je to jedno?

Ten 7l vše zvládne, ale je zbytečně velký na drobnosti - déle se tlakuje. Jako univerzál bych bral těch 5l, ale nejlepší je mít řekněme dva tlakáče - velký a menší. Koupíš je dnes s jednou poklicí...

hodnocení

2x

Já mám 7 l. a když vaříte menší slepici na polívku tak je to tak akorát.Nejlepší vývary jsou ale stejně ty ,,pomalu tažené,,.

tlakac
hodnocení

Kolik se dává vody na vývar, aby ho bylo dost - co nejvíc?

Vody alespoň tolik, aby bylo maso pod vodou a max kolik dovolí výrobce tlakáče.
Pokud chcete hodně vývaru, kupte velký hrnec, dostatek masa a kostí a vodu doplňte na dovolené maximum.

hodnocení

1x
Máme 4 a 6 litrů s jednou poklicí a v drtivé většině používám ten větší.

nov
hodnocení

0x

Ideální tlakový hrnec = jeden 3,5 l a druhý 6 l, poklice je společná.

tlakac
hodnocení

Kde se prodávají ty dvě velikosti s jednou poklicí dohromady?
nov

Koupila jsem ho v obchodním domě před pár lety. Jsou téměř stejné jak v odkazu. alza.cz/... A jsem s nimi velice spokojená.

tlakac
hodnocení

Díky všem za rady, jestě by mě zajímalo za jak dlouho je uvařený dobrý vývar z kostí?

Dobrý vývar z tlakáče nikdy nebude na jedničku. A záleží na mase. Hovězí se určitě bude vařit déle, než kuřecí. Kuře na polévku vařím asi 1/2 hodiny.

tlakac
hodnocení

Dík za info, ale ptám se co takové samotné KOSTI na vývar?

Nikdy už bych tuto kombinaci nekoupila. Měla jsem, časem přestalo těsnit těsnění a nové se nedalo sehnat. Tím jsem měla o 2 tlakáče míň.

Já mám tescoma bio exclusive 4 a 6 litrů a spokojenost. Veškeré náhradní díly se dají koupit na netu nebo osobně u nás v prodejně. Těsnění taky, ale přesto, že je máme hodně dlouho, je těsnění jako nové, silikonové. Jednou jsem kupoval nové závaží, které mi spadlo a zlomil se ten plast. Hrnce stály oba dva s jednou pokličkou 1990kc. A je to poctivý materiál, žádné ohebné náhražky z Kauflandu. Silné dno pro všechny typy ohřevu.

bulik*
hodnocení

0x

Doporučuji mít tlakáče dva - jeden 5-6l, druhý 9l, do něj se nacpou přeříznutá 4 zadní kolena.

id
hodnocení

0x

8 let jsem vařila na el. tlakovém hrnci, byl bezporuchový, ale teflonová nádoba už nebyla ok, tak jsme si pořídila tento

elektricke-hrnce.heureka./...

Prodává se i menší 5ti litrový s označením k50, pohledejte si. Nic nemusíte regulovat ( plyn. hořkák nebo elektřinu), zmáčknete čudlík na určitý druh potraviny, hrnec natlakuje, nesyčí, neuniká pára, v kuchyni nic nesmrdí. Má i jeden čudlík, kde si můžete navolit čas i tlak, hrnec zná i pomalé vaření, odložený start. Pomalé vaření je výborné na vývary a maso.

id

Ještě dodatek. Uvedený el. tlakáč má nádobu nerezovou, což je 100 x lepší než bývalý tlakáč s teflonu.

111®
hodnocení

0x

dlouho tažený vývar se dá naředit mimochodem..

tlakac
hodnocení

Mám jestě dotaz k novému tlakáči, když se natlakuje a snížím potom teplotu na minimum, syčení páry ven se sníží, ale trochu uniká stále pracovním ventilem, nejen občas v určitém intervalu jak jsem viděl u jiných hrnců. Je to tak normální?
nov

Ano, je to normální, děje se tak po celou dobu vaření.

nov

Jaký jste si nakonec zakoupil a co v něm právě vaříte?

tlakac
hodnocení

Koupil jsem zatím 5-litr.nerez a teď jsem dovařil vývar z 1kg bal. kuřecích hřbetů. Spokojenost OK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]