Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvzdušňovací systém v topení

Od: houbes* odpovědí: 17 změna:
Dobrý den, už je mi to trapné ale teď jsem se dozvěděl od souseda, že pokud měl problém s ovzdusnenim v systému, přidával olej hydraulický s vodou. Podle něho olej vytlačil v systému lépe vzduch. Tak já nevím mám to zkusit? V baráku o něm každý ví, že je kutil kolikrát opraví věci velmi dobře ale někdy si říkám kdy udělá chybu. Ta voda a olej se mi moc nezamlouvá.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Nezkoušej to ,když nelze systém dobře ovzdušnit tak hledej problém jinde. Může mít jen ,, botu ,, na potrubí v podlaze a pod.
Do topení pokud není vyloženě nutno něco přidávat tak nic nepřidávat. Jakoukoli látku ze systému těžko dostaneš.

mak*
hodnocení

4x

První problém vidím v tom, že olej má větší viskozitu, než voda, takže si myslím, že odvzdušnění bude naopak problenatičtější. A ještě zásadnější problém je, že voda má měrnou tepelnou kapacitu 4200 J/kg/K a olej jen 2000. Takže radiátor, který má výkon např. 3kW s vodou, bude mít s olejem za jinak stejných podmínek výkon ani ne 1,5kW.

hodnocení

4x

To si z tebe dělá někdo pr*el. Asi dobře ví, že spolkneš vše i s navijákem. Pokud je systém dobře konstruovaný, není žádný problém vždy odvzdušnit v nejvyšším bodě. Pokud je to zprasené, je potřeba to udělat tak, aby to fungovalo. Vždy je nutné u toho myslet. Na vše není potřeba odborník, ale s logikou si člověk vystačí, pokud ji umí použít.

hodnocení

4x

olej se dával do chlazení transformátorů protože má menší změny objemu než voda a nezamrzá, do klasického topení není důvod

jenda2*
Do traf se dava transformatorovy olej proto, ze ma izolacni vlastnost. Vodu do trafa... To je napad.

A co vodní chlazení u počítačů?

Vodní chlazení u počítačů nemá s transformátory nic společného, snad jen to slovo chlazení. Já si např. pamatuji z práce, že občas přijela specializovaná firma, která v rozvodně 110KV sušila u některých traf olej, protože po nějaké době zvlhnul a změnila se jeho izolační schopnost.

asd1

Co teprv vodní chlazení u auta, divné že neuhasí oheň ve válcích *smich* Voda v počítači taky určitě teče přes konektory *zed*

@ferax, @jenda2

tak mi potom vysvětlete k čemu slouží olej u transformátorů když ne k chlazení

samozřejmě má vyšší elektrický odpor než voda ale mě učili že odvádí teplo vzniklé průchodem el.proudu závity transformátoru ...

gumid
hodnocení

2x

Je to blbost. Olej má menší přenos tepla. Bude to topit méně a kotel bude valit na plný kule.

Pořádně vypláchněte systém od staré vody a nečistot, kupte termostatické hlavice a nové odvzdušňováky a musí to chodit na výbornou. Rvát do nefunkční soustavy ještě olej? se zbláznil..

hodnocení

0x

Každý si může dělat to, co uzná za vhodné.

Podle mne je hydraulický olej v vodou nemísitelný, takže nemá význam ho dávat do topného systému. Leda že bys na místo vody naplnil celý obvod hydraulickým olejem. Ale to by tě stálo asi dost peněz.

Pokud máš samotížný oběh, tak máš mít všechny potrubí a radiátory spádované.

Pokud máš oběhové čerpadlo, tak čerpadlo vzduch postupně vyžene do nějakého vyvýšeného místa a tam vzduch musíš vypustit.

houbes*
hodnocení

youtu.be/...
asd1

Tvl který jelito ten návod dělalo? Snad blondýna z kanceláře *zed*

A co teda na tom návodu to Jelito ukázalo špatně? Místo toho okamžitého hrubého urážení jste mohl tedy dát správný návod jak odvzdušnovat.At víme jak je to správně a budeme to umět...A nemusíme číst návod od Jelit..

Díky za správný postup

asd1

Recenze? Vzduch v topení = více energie na vytápění - nesmysl.

Termostaty? To nejsou termostaty ale ventily

Vzduch se nasbírá za půl hodiny - co to je? Další nesmysl.

Miska se nedává na zem ale drží u odvzd.

Talk vody se kontroluje i před odvzd.

Čerpadlo se vypínat nemusí, navíc hodně lidí nemá přístup do kotelny aby ho vyplo...

= Tohle vypotila opravdu blondýna z kanceláře a ne topenář... Ale chápu, dnes se smí jen chválit a kritika se nenosí...

@asd1

návod je správně pro konkrétní případ - např. rodinný domek...

Pokud odvzdušňujete tělesa při zaplém čerpadle,je třeba přerušit cirkulaci na doporučených 30 minut např. uzavřením 1 ventilu na patě stupačky, aby se ven dostal i vzduch "rozmixovaný" díky čerpadlu v topné vodě

Pokud se nedostanete do kotelny/k čerpadlu, jak kontrolujete tlak v systému?

hodnocení

0x

Na olej zapomeňte, pozvěte odborníka, pokud jste to ještě nespravil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]