Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaházení šlicu

Od: kyssling® odpovědí: 12 změna:

Zdravím všechny, je možné v tomto počasí zaházet venkovní šlic, aby nepopraskal, nebo je lepší počkat na lepší počasí?

+ mám doma spoustu cementového potěru je to možné použít na zaházení? Případně v praxy ztrácí skutečně s časem na účinnosti, mám ty pytle asi 5 let v garáži ...

Předem děkuji !

Zaházení šlicu

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
No podle obrázku bude potřeba oklepnout opadávající omítku okolo šlicu jenž nedrží.
Vyčistit šlic a omítku koštěm ,navlhčit a zaházet.
K tomu potěru jak moc hrubý je?
Když domícháš lžíci malťáčku a vápna půjde to
!
Počasí tomu moc nepřeje.

hodnocení

2x

Pokud se ještě oteplí, tak můžete opravit, ale raději bych to nechal na jaro. Konečnou úpravu pak nechat na jaro každopádně. Do toho potěru bych přidal trochu písku (ne betoňák) a trochu hydrátu. A pak to bude OK.

hodnocení

1x

Při pohledu na teploměr doporučuju procházku nebo hrabání listí. Teď je půl druhý a za oknem, tedy 6-7 metrů nad zemí, máme celé 4°C. Kolikpak bude u země nad ránem? -2°C?

hodnocení

1x

Nevím proč ale nejde mi ohodnotit radu p.Davida. Proto ji hodnotím jen *palec* *palec2*

Jinak potěrem ohazovat? no kolik toho máte ohozeno?asi nic takže asi 99% materiálu Vám zůstane na zemi. opět viz David-přidat vápno a písek pak ohodit. Jinak ohazovat teoreticky lze jen do °C ale skutečně to jde i když noční klesnou pod 0°.Více vadí letní horko než teploty kolem 0 !

osobně bych nyní asi nic nedělal an echal to na jaro a pak důkladně opravit než nyní flikovat!

Jen tak mimo soutěž- pokud je potěr uložen v suchu-nic se mu nestane..Prostě musí být sypký bez hrudek!

hodnocení

0x

Dobrý den,

naprostý souhlas s předchozími příspěvky. Ten dlouho skladovaný potěr bude po přidání vápna použitelný pro přípravu malty jen, pokud není ztvrdlý. Ve vápenocementové maltě tak nahradí příslušný díl cementu. Jako potěr na beton bych již jej nepoužil. Protože pro maltu je jemný, bude nutný přídavek hrubšího písku, jinak to nenahodíte a nebude to držet.

A k tomu nahazování za, nebo před mrazem. Pokud chcete názorně vidět jak dopadne nahazování za mrazu udělejte si výlet na Šumavu do Albrechtic u Sušice / pod rozhlednou na Sedle/. Tam již tři roky za sebou, vždy v listopadu a prosinci profesionální stavební firma na objednávku MěÚ Sušice opravuje kamennou vstupní bránu a kamennou obvodovou zeď místního kostela a hřbitova. Protože ti "zedníci" již asi neumí nahazovat, tak maltu v několika vrstvách postupně "natahují". Část té vrchní vrstvy /celá kola/, která promrzla je vždy na jaře na zemi pod zdí. Teď opět nastoupili, to z předchozího roku opadané a uvolněné znovu natáhli, přebílili vápnem a pokračují na další části zdi. Tak to jde stále dokola každý rok!*smich*

Silně poochybuji,že jste tu činnost správně vyhodnotil! jsou druhy maltových směsí co se nenahazují ale podmínka je natahování, druhá věc toho že to nedrží nemusí bát v tom,že to promrzlo ale ve špatném materiálu na špatném místě- Jinak můýete zdělit jak se cement skladovaný v suchu zkazí?

Ještě doplnění-potěr jemný má +- stejnou zrniotost jako normální jádrová omítací směs , hrubý pro změnu o něco hrubší než zdicí malta 5MPa

" diesel"- Bohužel "zdělit jak se cement skladovaný v suchu zkazí?"nemohu, mohu jen sdělit, že jsem nic takového netvrdil. Varoval jsem jen před použitím "ztvrdlého"potěru stejně jako Vy. Kvalitu pět let v garáži skladovaného cementu je nutné v každém případě prověřit, lze o ní s úspěchem pochybovat.

" Výrobce cementu udává jen tří měsíční záruční dobu a po uplynutí záruční doby může být cement použit jedině tehdy, byl-li přezkoušen a plně vyhověl požadavkům příslušné normy jakosti."

" Jako pravidlo platí, že cement skladovaný v silu nebo pytlovaný v suchém skladu ztrácí po třech měsících řádově asi 10 % na pevnosti. U rychlovazných cementů může být tato hodnota vyšší - proto nemá skladování cementů tř. 42,5 /... překročit dva měsíce"- zdroj: EBETON

" Skladovatelnost: Použití směsného portlandského cementu je do 120 dnů ode dne výroby uvedeném na obalu.Při skladování musí být cement chráněn před vlhkem."- zdroj : CementODRA

hodnocení

Díky za odpovědi, ten cement vyhodím, ale když už se tady objevují odborníci položil bych doplňující dotaz. Budu to nahazovat na jaře, ale existuje nějaká směs se kterou se dá pracovat venku i při teplotách kolem nuly? /jen pro zajímavost/

majklchris

Vítovec -zdělit byl jen překlep stejně jako ve slovu předtím.

Jinak viděl a pracoval jsem s cementem skladovaným v suchu (originální obal,zabalený navíc v igeltových pytlích a ještě v řádně uzavřeném sudu) a na výsledném betonu nebylo nic k poznání, že byl použit tak starý cement (jestli to nebylo tím,že to byl výrobek z let před rokem 89?!), samozřejmě zkoušku (odlít kostku na pevnostní zkoušku jsme nedělali pže šlo jen o chodník nikoliv nějaký průvlak překlad ,strop...Jinak výrobci uvádějí záruku ,právě skrze lidi jako tazatel,kteří starší funkční vyhodí tím spíše že nejde o nosnou část kde by navíc hrozilo třeba zřícení části stavby a koupí nový i když to není nezbytně nutné.

Kyssling ne taková směs není tu musíte udělat přidáním plastifikátorů případně dalších přísad.

Jinak si dělejte co chcete já mám jen svoje krátkodobé zkušenosti získané různě po stavbách bezmála za 40 roků .

majklchris - správně, také mám podobnou zkušenost se zpracováním " poněkud unaveného" cementu na méně náročnou práci /přídavek do malty, osazení obrub a pod./. Tazateli jsem radil stejně jako další nepoužívat cement, který je již ztvrdlý. Pokud se rozhodl svůj cement vyhodit asi ten cement /potěr/ ztvrdlý má.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]