Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilace v paneláku

Od: jola* odpovědí: 26 změna:
Dobrý den, může se u centrální ventilace v paneláku při častém používání (třeba 3x za hodinu) spálit motor? Byli jsme upozorněni předsedkyní SV že ji používáme moc částo a rozbijeme ji. Děkuji za odpověď.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nesmysl, který vymyslela předsedkyně SVJ. Ten motor by měl být stavěný na skoro nepřetržité zatížení. Ovšem pravdu má v tom, že motor má nějakou životnost a čím častěji je zapnutý, tým dříve motor odejde.

Na opravu závad včetně centrální ventilace máte určitě finance ve fondu oprav, takže při poruše se objedná oprava, která se z FO zaplatí.

@anonym: V roce 1988 jsem se nastěhoval do nového paneláku, kde v každém bytě na bytovém jádru byl spínač centrální ventilace. Ta byla řízena časovým spínačem.

Takže těch dodělávek bylo minimum. Druhá věc je, že ta centrální ventilace byla velmi poruchová a v našem domě po cca 5 letech více nešla než šla.

V našem domě běhá bez problémů i po 35 letech. Občas běžela několik dní v kuse ..

hodnocení

2x

Myslim, že je to nesmysl, původní záměr byl odsávat stále. V koupelnách byly kovové mřížky se žaluzkou na řetízku, kdo chtěl, zatáhl a odvětrával, kdo nechtěl, měl zataženo, spínaní se tam dodělávalo ve snaze ušetřit stále se zdražující elektřinu. Někde udělali ještě hůř, ve snaze ušetřit namontovali takové ty hlavice, co se točí větrem a dělají tah, dělají, ale jen když fouká vítr a do doby, než se unaví, zatuhnou, zareznou atd, což je celkem záhy.

karel556*

hlavice které se točí větrem nezatuhnou ani nezareznou, fungují i ty, které jsme montovali brzy po tkzv. sametové revoluci.

Není na nich použit materiál co rezne.

hodnocení

2x

Jsou dvě možnosti. Buď je předsedkyně mýlí nebo lže. Nebo ventilaci zfušoval její strarej a má máslo na hlavě.

Upozorněte ji, že by měla znát normy větrání bytových domů. Nepochybně větráte nedostatečně, ne nadměrně.

mak*
hodnocení

2x

To je nesmysl. Jediná pravda na tom je, že ventilátor má nějakou životnost a samozřejmě čím víc se používá, tím dřív ta životnost doběhne. Tohle je jako tvrdit, že si rozbijete auto, když s ním budete jezdit.

karel556*
hodnocení

2x
Nemůže, u nás společná ventilace používána přes 40 let, motor stále původní a že se nešetřila, občas někdo ze sousedů dal do spínače sirku a běželo to celou noc a ještě druhý den, než se dotyčný vrátil z práce a všiml si toho. Vaše předsedkyně je normální Milka a a já už bych s ní dávno vyběhl jak s horkým popelem.

hodnocení

0x

Anonym...a víte, co by to udělalo, kdyby centrální ventilátor běžel trvale a ve všech bytech, kromě jednoho, dvou, by odsávání uzavřeli? V těch dvou bytech by neotevřeli vchodové dveře, pokud by byla zavřená okna...tak velký podtlak vznikal...i to jsem jednou řešil a jen z toho důvodu, že CO bylo na časovač, ale běželo často a některým to vadilo a začali ucpávat odsávací otvor - hlavně folíí, papírem...čím víc bytů bylo "ucpaných", tím větší vznikal podtlak a tak i zbývající byty ucpávaly...a výsledek výše. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by centrální odsávání bylo provedeno pro trvalý chod, vždy byla v bytech ovládací tlačítka a v domovním rozvaděči v přízemí časové relé...v té době elektromechanická, TU 60 AKC, později TU 60 AKP, časové rozpětí nastavitelné od 3s do 60hod. Je pravda, že jsem jich pár desítek opravil, vyměnil...byla po pár letech poruchová. Takže k otázce tolik...

Dokud se nazačala montovat supertěsná okna z PVC a na vstupech odsávání byly předepsané filtry, problém s příliš velkým podtlakem nebyl. A v bytech byl zajištěno přiměřené větrání. Jenže chytráci filtry vyházeli, namontovali ponorková okna a podtlak 200 Pa opravdu přitáhne dveře tak, že důchodkyně neodemkne.

Mimochodem, dnes se montují nostop běžící ventilátory s regulací otáček ..

mak*

Jenže čím větší podtlak, tím menší dopravované množství a tím menší proud teče motorem. Takže pokud vše ucpete, poběží ventilátor sice zbytečně, ale motor bude namáhán méně než při plném průtoku. Ventilátory velkých VZT jednotek se někdy musí rozbíhat do zavřených klapek, aby se snížil rozběhový proud.

maku - máte pravdu, ale zkuste si to změřit na takovém ventilátoru s příkonem cca 800 W. Typněte si, kolik to dělá třeba u vysavače ..

karel556*

pro ®nonek: *smich* většina paneláků v civilizaci má otevírání dveří dovnitř, tak jaký podtlak? Ale jinak souhlas, centrální odsávání je ovládáno časovým spínačem (vzduchové relé, u nás v domě v posledním patře ve stoupačce el. rozvodů) a nebylo určeno k trvalému provozu.

kadle - otvírání dovnitř nepomůže, když neotočíte klíčem. Opřete se vší silou do dveří a zkuste odemknout. Podtlak udělá sílu cca 50 kg (500 N pro hnidopichy).

karel556*
To je celé nesmysl, proč bych neměl otočit klíčem? S tím podtlak nemá co společného, končím diskuzi, proti bludům se nedá nic dělat.
karel556*
pro nonek: plácáš tady bludy, při tom tvým podtlaku vyfouknou sifony u umyvadla, dřezu, ve vaně a ještě ti vylítne voda z hajzlu, tím se tlak vyrovná protože se nasaje vzduch z odpadové stoupačky, a je po podtlaku, hlavně kecat blbosti.

kadle - ten podtlak je asi 20 mm vodního sloupce. Čili to je rozdíl hladiny v ramenech sifonu záchoda. Mimochodem, snadno k nahlédnutí. A ten podtlak vyvolá na vchodových dveřích sílu něco přes 30 kg (těch 50 jsem špatně odhadnul).

A ta síla se opře o střelku nebo závoru zámku. Pokud mají dveře zvenku kliku a dveře se opírají o střelku, pak problém není, protože klikou střelku zasunete. Ovšem kdo má v paneláku na dveřích zvenku kliku, že ..

Pokud kliku zvenku nemáte, je k jejich zasunutí je třeba otočit klíčem. Při takové síle na dveřích to běžná důchodkyně nedokáže, případně ukroutí klíč. Je třeba tahem za kouli dveře odlehčit. To ovšem běžná důchodkyně taky nedá.

Když u nás dočasně bydlela tchýně, chtěla se dostat do bytu a běžel odsavač, musela otevřít rozvodnou skříň na chodbě a povolit pojistku ovládání odsavače.

jabraka*
hodnocení

0x

Po revitalizaci našeho paneláku byla na střeše domu nainstalována větrná turbinka.Ta má nad komínem větrnou vrtuli a ve stoupací ventilaci turbinu,která ze stoupačky odsává vzduch,.Zařízení je trvale v chodu a je naprosto tiché.

JABRAKA

A vůbec nefunguje. Na tenhle podvod naletěly tisíce baráčníků ..

karel556*
pro ®252 : *palec*
pavelpavel*

ra252 : Ale funguje a říká ti něco automatický tah? Komín? Tak vem cigáro a zkus to.

Centrální odtah je konstruován na podtlak 200 Pa při nominálním průtoku. Kolik udělá komín? Kolik udělá komín v létě?

pavelpavel*
hodnocení

0x

Výměna předsedkyně nutná. Se SVJ mám dost zkušeností a dost jsem si užil a také jim dost naložil.

olga7
hodnocení

To si myslím nepůjde, dělá předsedkyni už 13 let..
No to bych ráda věděla, jak jim naložit :) připadne se alespoň bránit. Hádat se moc nechci pokud to nebude už nutné... ale začíná mi tady nebýt prijemně, je toho víc, stále ji něco vadí. Když jsem byla v pronajmu měla jsem svatý klid...
pavelpavel*

Olgo nezlobte se, ale Vy rezignujete. Dělal jsem to dlouho jako Vy a to oni ví a čekají ti ostatní. 13 let by mě nezajímalo. Víte co Olgo? Já Vám dám lišáckou radu. Nevím v jakém domě bydlíte, ale běžte za tou předsedkyní, at Vám laskavě sdělí, jak přišla na to, že pouštíte ventilaci 3x zrovna Vy a zda má důkazy. V ten moment se zasekne a Vy s úsměvem pozdravte a jděte domů. Jste majitel bytu, domu i toho větráku. Kdyby měla řeči i tak, tak ventilace slouží k odsávání a tím to hasne.

U nás už byli za bohy, tak jsem jim trestním oznámením sundal hřebínek. Stačí? To bylo moje první TO a bylo třeba, protože jinak bych předsedu praštil co si dovoloval a jak se některý výbor pasuje na majitele domu je známo. Nebojte se, život je boj a kdo nebojuje rezignoval na svá práva. Vy jste majitelka bytu a žádný předseda nemá pravomoc kázat, ale makat a to se jim nechce. Podvody jim jdou dobře.

Pavelpavel Mohu se zeptat, jak dlouho jste pracoval ve výboru SVJ?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]