Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, po rekonstrukci elektroinstalace v bytě mám jednofázový jistič A 15 nebo 16, ostatní větší byty mají A 25, takže oni v bytech mají myčky, mikrovlnky, atd. a já ne, protože jistič je slabý. Před rekonstrukcí elektriky v bytě tam byl na konzultaci technik z PRE a nedovolil silnější jistič kvůli staré elektroinstalaci v domě. Myslíte, že měl pravdu a že si nemůžu zažádat o A 25? děkuji Jsah
no to my nevíme, ale pokud máte výchozí revizi po rekonstrukci tak si požádejte o navýšení hlavního jističe a uvidíte. Bez revize to sice také můžete udělat, ale budou ji stejně chtít...bez ní to nenavýší
Podejte si žádost o navýšeni rezervovaného výkonu (jističe) a vyčkejte, co Vám distributor odpoví. Buď to schválí a nabídne smlouvu nebo to zamítne. Tato prvotní žádost je zdarma, takže to klidně můžete zkusit.
Jinak pokud by Vám nepovolili 1x25A, můžete zkusit 3x20A nebo jen 3x16A, což by teoreticky mohlo projít.
Předně, velikost jističe a stanovisko technika nesouvisí s el.instalací v bytě. On posuzoval přípojku do domu a samotné vedení v domě tj. rozvaděče s hodinama na chodbě. Přečti si pozorně jeho vyjádření a pokud je to jen vedení po domě, což se zdá pravděpodobnější, tak musíš řádně tlačit na zprávu domu ať už konečně zařídí rekonstrukci společné části el.instalace.
Děkuji za radu, já jsem pozvala technika z PRE před rekonstrukcí elektroinstalace v mém bytě na placenou konzultaci. Okoukl vedení v domě, řekl, že je strašně staré a abych se snažila přesvědčit SVJ o jeho rekonstrukci. Řekl, že musím mít rekonstrukci elektroinstalace v mém bytě jen ve stejném rozsahu, co je , jinak by to vedení v domě neutáhlo, tzn. jen jednorázové jističe A 15 nebo A 16, nic víc. Ale já bych teď chtěla myčku, a okolo celého se to točí. Někdo říká, že A 15 nebo A 16 myčku utáhne, když nebudu zapínat jiné spotřebiče, někdo říká, abych požádala o navýšení jističe /A 25/, ale to mi asi nepovolí, protože technik mluvil jen o A 15 nebo 16 díky starému vedení v domě. Jeho písemné vyjádření bylo několik slov - kontrola elektroinstalace a cena, kolik to stojí, to je vše. Asi tedy to risknu a koupim myčku a budu si dávat pozor.
VSEM MOC DEKUJI JSAH
Dělat rekonstrukci el. instalace ve stejném rozsahu je hloupost. Rekonstrukce se dělá podle vašich potřeb, s výhledem k celkové rekonstrukci v domě. To znamená, že se předem udělá taková instalace, která vám po rekonstrukci v domě bude plně sloužit k vaší spokojenosti, bez dalšího omezování. A nová instalace se vždy dělá s nějakou rezervou, pro případné následné neplánované požadavky.
Odpověď na Váš dotaz zní, ANO, myslím si, že měl technik pravdu. Páč nevidím jediný důvod, proč by lhal. Asi bych spíše řešil, co udělat, aby to šlo.
Myslím tím to, aby se dostavil odborník, který sdělí:
Je třeba odsud sem natáhnout nový kabel, takto silný, pak dát tady sem správný jistič, a odtud až k Vám tento kabel. To budete opakovat alespoň u 5 odborníků. Pak porovnáte ceny a postupy.
Mezi tím, nežli seženete toho nejlepšího odborníka, se obrátíte na Vašeho distibutora, aby Vám dovolil navýšení jističe, podle rady odborníka.
Tak pokud jak píšete že, po rekonstrukci elektroinstalace v bytě, tak nevidím důvod proč nemít silnější jistič, když ostatní byty ho mají. Zkuste zažádat. Na druhou stranu, i s jističem 15 A lze mít a používat uvedené spotřebiče (mikrovlnku, myčku, atd), mám to taky tak a spoustu jiných spotřebičů (gril, el. troubu, konvici aj.) a jistič ani nepamutuji kdy spadl.
Děkuji za radu, a kdybych zažádala o jistič A 25,jako ho mají větší byty než je můj, tak už se nikde nic neseká? Jenom se vymění jistič? Je možné, když je v domě stará elektroinstalace, že už by to neutáhla? děkuji jsah
Nejvýstižnější a nejvíce pravdivou radu a odpověď Vám dává dusger. Navýšení hodnoty jističe před elektroměrem je podmíněno schopností hlavního domovního rozvodu a jištěním v jeho hlavním přívodu. Pokud je tento hlavní rozvod slabý, je rovněž na stávající vedení jišten a toto je již zřejmě na max. hodnotě. Dodavatel Vám nemůže hodnotu jističe (váš zvýšený odběr-zatížení hlavního rozvodu) z tohoto důvodu zřejmě umožnit. Ti kteří to již mají, stihli "vybrat" možné rezervy hlavního rozvodu-přívodu. Pokud se Vám, "nějakým způsobem", nepodaří dodavatele "ukecat", pak nezbývá než tlačit na rekonstrukci hlavních rozvodů v domě. Případně používat a volit spotřebiče s příkonem - proudem menším než těch 16A a zajistit takovou soudobost používaných spotřebičů, aby soudobý proud současně spuštěných nepřesáhl tuto hodnotu.
Od toho jistič je, aby vypadl při přetížení, nic se mu nestane. Samozřejmě pokud nepadá stále dokola.
Jak píše ferax, pokud není jistič "nucen" vypínat velmi často (řekněme vícekrát za den a opakovaně každý den) pak není problém. Ale existují i t.zv. "přednostní relé" využitelná v případech jako je Váš. Ta se zapojí do okruhu s velkým příkonem (třeba k zásuvce pro tu myčku) a jeho kontakt, v případě zapnuté a zrovna vyhřívající myčky (její největší odběr), pouze po po tuto dobu "přeruší" další okruhy, na nichž jsou připojeny jiné spotřebiče s vyšším příkonem, (třeba okruh pračky, žehličky, el.trouby, nebo várné konvice). Ale zde je předpoklad, že třeba pro tu myčku, případně el.troubu, budete mít samosatné přívody z bytového rozvaděče. Ale to už by Vám musel řešit elektrikář, který by posoudil, zda je toto možné, ve Vaší instalaci a rozvodech využít, upravit a aplikovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.