Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ve spolek.Ohledně kamen,jsem naprostý lajk.Mám tedy možná hloupou otázku.Kamna,která mají výkon menší,takže není potřeba revize,kolik vlastně s nimi vytopím?Máme domek,kde chci vytopit cca 4 velké místnosti,rozvést radiátory a oné místnosti jsou všechny,klasicky cca 4x5m a do stropu,tak 260cm.Je vůbec možné toto vytopit,když jsou to zřejmě slabší kamna,lajcky řečeno?Podotýkám,že jedna z místností,jr vlastně takto velká i chodba,verandu nemáme,takže je dost studená,ale doposud v ní máme jen kotel,který také ji jen ovlažuje ,a říkáme si,holt nemáme konfort..,dá se to..Jinak jsem sama z dětmi,proto mě zajímá,zda taková kamna mají cenu a případně,jaká by jste doporučili..Děkuji moc za rady.
Já to řeknu lišácky. Záleží na tepelné ztrátě . Jeden dum konfortně vytopí , druhý s velkou tepelnou ztrátou nikoliv.
Nejlépe asi pokuď udáte kolik spálíte za rok paliva v kotlu . Z toho se dá zjednodušeně odvodit jaký výkon asi potřebujete.
No,tepelný dům moc nemáme,není můj,takže řeším jen topení.V topné sezonně,spálím tak 10q na měsíc,ale uhlí.
Bojím se totiž revizí,nevím co je možné,co ne,co musí splnovat a třeba se obávám zbytečně a výkonnější kamna s výměníkem by šly koupit.Komín nemáme vyvložkovaný a to asi musí být?
Komín nemusí být vyvložkovaný . 10q uhlí za měsíc je asi 4000kw . Ale to je laboratorní udaj . Při takzvaně domácím upotřebení spíše počítejte asi těch 3000kw(nižší učinost spalování) . Vytápění elektřinou mužete rovnou zamítnout . Zateplení nepřipadá u vás v uváhu , když dum není váš.
V principu nevím co vám poradit . Možností je hodně , ale záleží na majieli , zda co dovolí . Jaké stavební upravy , zda požádá o dotace třeba na to zateplení , novější kotel , probourat a spojit místnosti aby to vytopil jeden zdroj . At už klimatizace , nebo stáložárné kamna atd. Zkuste dát dotaz třeba i zde
Tam je hodně kotelníku a mají větší rozhled.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.