Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpadlo v suterénním bytě vyhazuje pojistky

Od: mylos® odpovědí: 5 změna:
Bydlím v suterénním bytě, kde je nutné odpadovou vodu dostat do kanalizace pomocí čerpadla.Když jsem se včera probudil, v koupelnozáchodě byla na podlaze spousta vody a nešlo světlo – jasný signál, že spadly pojistky a čerpadlo nečerpá. Podíval jsem se na pojistky – spadl chránič (tak je ta jističová sklopka pojmenovaná) pro tuto místnost. Když jsem ho nahodil, okamžitě zase spadl. Jakmile jsem však vytáhl čerpadlo ze zásuvky, jistič/chránič držel. Čerpadlo vyhazuje pojistky.Pokud spláchnu záchod (klidně dvě spláchnutí po sobě) a poté čerpadlo zapojím, odpad ze záchoda je odčerpán bez problémů, ale krátce poté opět chránič spadne.Oproti splachování záchoda nefunguje samostatné odčerpání vody z umyvadla (tedy pokud současně nesplachuji záchod); i když nechám vodu chvíli téct a teprve pak zapnu čerpadlo, chránič okamžitě spadne. Sprchovat se mohu jako nouzovka v práci i jinde, ale pračku se pustit neodvažuji.Čerpadlo určitě není ucpané, do záchoda krom toaletního papíru nevhazuji nic.Než budu volat opraváře, rád bych se pokusil čerpadlo zprovoznit sám (rozhodně ho nemíním rozebírat). Pomůže opakované splachování? Máte někdo podobnou zkušenost? Víte někdo, kde by mohla být chyba? Poraďte, prosím.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Chránič znamená, že proud někde teče přes chránící vodič (zemění) a ne přes nulový vodič. Problém tedy nemusí být přímo v čerpadle, ale i v rozvodu (někdo něco vrtal a trefil se mezi zemnicí a nulák). Zkuste čerpadlo připojit z úplně jiné zásuvky na jiném okruhu, uvidíte, co to bude dělat. Zároveň změřte odpor mezi nulákem a ochraným kolíkem na odpojeném čerpadle, pokud dostanete cokoli jiného než nekonečno, je to špatně.

hodnocení

Dík moc!

Čerpadlo jsem připojil k jinému okruhu prodlužovačkou a nic nepadá. Tohle bude muset vyřešit elektrikář, každopádně do té doby nemusím vypínat vodu, mohu se sprchovat i prát. Ještě jednou vřelé díky.

Dejte pozor, ať při provozu čerpadla nemáte napětí na baterii, nebo vaně. Záleží, kde je fyzicky připojené a co vše je s ním vodivě propojeno.

hodnocení

Čerpadlo nakonec odešlo úplně. Dneska mi ho vyměnili.Každopádně děkuji za radu, protože jsem si mezitím stačil vyprat.Jeden by nevěřil, jak šílené je, když nefunguje odpad – na malou do kýble a vylévat do kanálu, na velkou do kostela (jsem varhaník, mám klíče a kostel od bytu 2 minuty pěšky), sprchovat v práci...

rv*
hodnocení

0x

Tipuji, že závada bude v čerpadle, kde začíná pronikat vlhkost k částem pod napětím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]