Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Použití stojan. ventilátoru ke krbové vložce

Od: razdvatri odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

prosím o radu ohledně následujícího problému.

Bydlíme v patrovém domečku( kubatura vzduchu cca 150m3 dole a 150m3 nahoře, kde v přízemí přesně uprostřed domu je teplovzdušná krbová vložka s obestavbou.

Krásně topí, až je dole nesnesitelně horko ... teplo se tlačí i do pokojů nahoru, ale o dost pomaleji - dorazí tam až za cca. 2h topení, kdy dole už je nesnesitelně okolo 25st ...

Myslíte, že by se pro zrychlení přestupu teplého vzduchu dal použít stojanový ventilátor? Umístil by se někde ke krbu nebo na schodovou podestu do patra, ale pořád nevím,

jestli by spíš nepodchlazoval teplý vzduch stoupající samotížně vzhůru.

Vím, asi by bylo řešení dát nahoru stropní ventilátor s se zimním chodem (reverzací), ale přemýšlel jsem o levnější variantě - tedy koupit jen stojanový s průměrem vrtule 40cm...

Máte někdo zkušenosti s tímto problémem? Krbovou vzduchotechniku nemáme, prý v těch trubkách po letech jsou akorát mikroorganismy a plísně ...

Díky za každou odpověď, Pepek

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

ideální řešení je obestavbu v potřebném místě vybourat, na vložku dát plechové opláštění, pokud se na tento typ nedělá, nechat si u klempíře udělat. V opláštění budou otvory, na ty nasadit izolované potrubí (prodává se speciální jen na to) a potrubí rozvést přez strop nahoru.

jendad
hodnocení

0x

Aby jste měli nahoře teplo , je potřeba aby topení mělo cirkulaci . Stejně jak u teplovodního topení - studenou větev a chladnou . Jednoduše řečeno jeden otvor u vložky kde budete mít stoupající pruduch tepla skrz strop a schodištěm vám bude pak klesat studený vzduch dolu ke vložce , aby se ohřál a pak zase cirkuloval .

kepler*
hodnocení

0x

Ventilátor s vrtulkou 40 cm by byl příliš slabý, to je tak na vánek v jedné místnosti. Stropní ventilátor nad krbem s vrtulí cca 2 m by to mohl zvládnout. Podobný problém měl můj syn, poradil jsem mu tohle a je spokojen. Převším je dobré zajistit proudění vzduchu mezi patry.

hodnocení

0x
Já to řešil tak že jsem nahoře na výstup dal starý větrák z auta "sahara" ale místo na 12 jsem ho pouštěl na 6V protože na 12 už to moc hučelo. Napájel jsem to starou nabíječkou autobaterií která má přepínání 12/6v. Nechtělo se mi do stropu kutat druhou díru pro návrat studeného vzduchu ke krbu. Pouzivali jsme to tak 15 let a fungovalo to.

rv*
hodnocení

0x

Nad obestavbou krbové vložky (součást obestavby) mám uzavíratelný otvor, kterým se přivádí teplo do podkroví. Chladnější vzduch se vrací schodištěm dolů. A stropní ventilátor zajišťuje, aby u krbu nebyla zima u podlahy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]