Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porfix bez zateplení

Od: lubosi odpovědí: 11 změna:

Zdravím mám novost. z porfixu 375, zatím zvenku nezatepleno. Zdá se mi, že teplo se z domu rychle vytratí, jediné co mě napadá kde by mohly být největší ztráty jsou spáry. Když se zdí cihly pero drážka, v podstatě je mezi nimi vzduchová mezera. Zkusit všechny svislé spáry zapěnit nějakým tenkým nástavcem? nebo je to blbost... pěna by se dospala třeba 5cm hluboko

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

3x

ztráty jsou všude když to není zateplené...stačí i styk dvou materiálů nebo přechod..

dejv111*
hodnocení

2x

No jestli ono to nebude tím, že porfix nemá zrovna dobrou akumulační schopnost (ale dobrou izolační), takže zatopíte, máte rychle teplo, ale pak jakmile přestanete topit, a otevřete jednou dveře nebo okno, tak je teplo pryč. Ale zateplil bych aspoň 12 cm polyšem a aspoň 30 cm vaty na půdu.

figurek*
hodnocení

2x

Hned z kraje si řekněme, že jestli máte stavbu neomítnutou, tak se nedivte. Spáry na vnější straně zmenšují tloušťku stěny a ještě k tomu zvětšují teplosměnnou plochu.

Jestli stavbu máte omítnutou, tak si nejdříve řekněme cože znamená to všemi zateplovači o zateplovacími dohazovači věčně skloňované a věčně opakované slovo Lambda.

Lambda = součinitel tepelné vodivosti. Čím je větší, tím je horší.

Cihly Profix mají lambdu něco kolem 0,08-0,09. Zkusil jsem si spočítat prostup tepla na normální omítku a vyšlo mi solidní číslo. Tepelnou ztrátu byste měl mít něco kolem 0,22 na metr čtvereční a stupeň Celsia.

Vzduchová vrstva má lambdu přibližně 0,25-0,35. Čím je fuk širší, tím je lambda horší. Třeba zrovna pěticentimetrový fuk má lambdu 0,29, tři a půl krát horší, než cihla Profix. Ale nechce se mi věřit, že by vám zedníci ve zdi nechali takové fuky.

Než začnete vyhazovat peníze. Stálo by za úvahu počkat až trochu přimrzne a nechat si udělat infrasnímky. Na nich uvidíte všechno a hned. Nemusíte nic počítat, ani luštit nějaké tabulky a nějaké výkresy.

hodnocení

1x

Vypěnit spáry je, jak správně píšete, blbost. Spáry překryjí omítky.

Musíte zjistit, zdali se Vám to opravdu jen zdá, nebo je to pravda.

pěna by se dostala třeba 5cm hluboko***to je jen Vaše přání, nikoliv možné.

hodnocení

0x

Než zateplíte, připadá mi to jako správná úvaha. Studený vzduch zvenku se dostává přes celou tloušťku cihel až k vnitřním omítkám. Já zdil z Porfixu bez perodrážky, tzn. lepidlo jsem měl i mezi cihlami.
Tou pěnou nic nezkazíte, není ani nutno pěnit nějak do hloubky. Stačí třeba 1cm. Vzniklá vzduchová kapsa izoluje dostatečně.
Pude to pakárna, ale pokud do toho půjdete, určitě kupte pistoli a pistolovou nízkoexpanzní pěnu + čistič.
Lépe se pak udržuje pistole u trysky čistá.
Zbylou pěnu můžete nechat v pistoli, skladovat dnem vzhůru.

fik
hodnocení

0x

To je zkrátka malá tloušťka. Teplo utíká všude ne jen spárami. Efekt silné zdi byl u starých chalup se zdivem nad 80 cm. Taky mám přístavbičku z porfixu 300,myslel jsem že to bude pohoda jak je to porobeton,ale chyba...dodatečně jsem musel zateplit,narozdíl od těch starých silných zdí které teplo drží i bez polystyrenu

fíku, jaký tepelný odpor má Vaše stěna "zdivem nad 80 cm" a porfix 30 cm?

Děkuji

fik

Jaký má tepelný odpor nevím a ani jsem to nezkoumal,čísla mě nějak nezajímají. Mě zajímá subjektivní stav dané věci. Barák má staré smíšené zdivo,90% kámen(žula)10% plné cihly. Jsou nová okna,dveře,ve stropě je 20cm vaty. Později k domu přibyla malá přístavba na koupelnu z porfixu-strop rovněž 20cm vaty,dvě malá okna. Zatímco dům drží a držel teplo velmi dobře a v těchto teplotách topíme jen jedenkrát denně,koupelna prochládala o hodně rychleji,zatímco v baráku bylo ráno přes 21 stupňů,koupelna byla prochladlá klidně na 15-a to byla zalepená celá v perlince,žádné mezery. Proto na koupelnu přibylo 10 cm fasádního polystyrenu a teď celý dům prochládá stejně-a to podotýkám že v koupelně 2,5x3 metry bylo vůbec nejsilnější topení z celého domu,1kw radiátor a ještě velký odopný žebřík. Čili nemám to doloženo žádnými čísly ani výpočty,ale subjektivně 90cm kamenná zeď ze žuly drží teplo stejně jako 30cm porfixu s 10cm polystyrenu-žádná čísla,prostě reálná zkušenost. Později asi zateplím i celý dům,ale to už spíš jen kvůli fasádě,ne že by to byla nutnost

Fíku, děkuji,

já mám barák s podobným zdivem a šířky, otočený uzkou stranou na jih. Veliký rozdíl mám v místnostech, kde svítí více slunce do místnosti. Zateplení mám od 15 do 20 cm. Jak to máte s izolací stropů?

fik

Izolační vata mezi stropní trámy 12cm a pod to ještě 8cm do podhledu,finální vrstva je sádrokarton s dekoračními polystyrenovými kazetami. Na půdě je malý pokojík s oknem do štítu,ten je zateplený stejně,celkem 20 cm izolační vaty. Štít je stejně jako koupelna 30cm porfix a 10 cm polystyren. Zbytek půdy mám jen pochozí vrstvu z OSB desek.

Na zateplení zbytku domu mě spíš dělá těžkou hlavu to že takový starý dům nemá žádnou hydroizolaci,v současném stavu nikde vlhko není,mám strach aby to po zateplení nezačlo táhnout vlhko od spodu,vodorovná izolace už je ze hry kvůli dokončenému interiéru,maximálně odkopat a drenáž,co by jste doporučil? To je sice hudba budoucnosti,ale informace předem se hodí

jabraka*
hodnocení

0x

Ten subjektivní dojem je v pořádku.Poikud se v zimním období topí trvale,pak je zdivo do určité méíry teplem naakumulováno.U zdí s maým odporem(větší tepelnou vodivostí)je pak vyzařování tepla limitováno plochou venkovního pláště..Já to vždy uvádím porovnáním člověka navenku v košili a kožichu.Porovnání budovy z pálených cihel a z porfixu.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]