Nejste přihlášen/a.
Silou jde vždy a vše - jen je otázkou, jak velkou silou, že... Aneb když to nejde silou, použij ještě větší sílu.
Podstatná informace však je, jaké materiály chcete k sobě lepit. Jestli jde o dřevěnou garnyž,tedy lepit dřevo-dřevo mamut není nejlepší volba. Lepší je disperze, PUR a pod.
Lepit garnýž na zeď mamutem je poukázka na ránu garnýží přes palici. On se ten mamut někdy hodně přeceňuje, zejména v případě montáže garnýže bych to řešil určitě hmoždinou a háčkem. Už proto, že veškeré lepení na zeď většinou končí tám, že se to sloupne i s výmalbou.
Dobrý den,
musím s ostatními nesouhlasit. Pracuji v obchodě, kde mamut využíváme celkem hojně. Pokud předmět nelze uchytit standardním způsobem, lepíme jej mamutem. Naším podkladem pro mamut je dřevotříska nebo sklovláknitá tapeta.
Nikdy jsme se zde nesetkali s tím, že by mamut nedržel (máme spíše opačný problém). Je jich více druhů. Na Vámi zmíněnou garnyž bych použil mamut, který je tuhý, špatně se s ním pracuje, ale velice dobře a dlouho drží - má zlatý obal. Tuba vychází na cca 159,- Kč. Jen je třeba mít na paměti, že až budete chtít držák odstranit, strhne Vám i omítku.
Před aplikací se jen ujistěte, že omítka, na kterou chcete mamut aplikovat je v dobré kondici.
Absolutně neodborná rada. Nedělej ze sebe vševědu, když na to nemáš. Co to znamená "omítka v dobré kondici"?
Musel by to být výborný, dobře vyzrálý beton. A i tak bych se bál. Samozřejmě mamut bude držet, ale půjde to dolů i se šlupkou té omítky. Jasně na kachličkách v koupelně není co řešit. Tam se vše přenese na plochu kachličky. A to čím větší kachle, tím víc to unese. Jak říkám, Mamut a jemu podobná lepidla vydrží, ale nevydrží ten podklad.
Budte tak hodný a nechte si těch urážek vč. tykání.
Pán se ptal na radu, a z toho, s čím mám zkušenosti, tak jsem se snažil poradit. Ale tak jak píší ostatní, nad hmoždinku jako takovou samozřejmě není, je to jistota. Pokud chcete zůstat u použití nějakého materiálu v tubě, můžete zkusit chemickou kotvu, ale vrtání děr se stejně nevyhnete.
Tady musím podpořit kolegu Shanyo, lepit něco přimo na omítku je riziko, protože co je to omítka, je to jen vrstva malých kamínků spojených vápnem, možná s trochou cementu, a to přece není žádné lepidlo. Ono to chvíli držet bude, ale až někdo víc zatáhá za záclonu (a tomu se zabránit nedá), pak celá garnýž půjde dolů i s vrstvou štuku. A pokud vím, na internetových fórech se běžně tyká, třeba i proto, že málokdo ví, kdo je na druhé straně. Pokud ti to vadí, pak se prostě nezapojuj do anonymních internetových diskuzí.
Trebore, trebore. To nebyla žádná urážka. Byla to jenom reakce na velmi špatnou, nekompetentní odpověď. Lituji zákazníky v obchodě, když jim podobně poradíte. Za mne mluví zkušenosti z praxe. A ikdyž jsem už přes 10let v důchodu a mohl bych ti tykat, tak ti musím dát za pravdu. Vám tykat je urážka. Pro mne.
Asi takhle-lepil jsem mamutem nesavý-plast.háček na nesavý keramický obklad (dp jeden savý)je to deset let a drží jako by to bylo na vrut a hmoždinku!
Pokud to neponese celou garnyž -proč ne,odstranit .nepůjde-li menší silou-použít ještě větší sílu.Jinak je horzba že se loupne malůvka nebo štuk případně i celá omítka,záleží na jejich kvalitě!Takto ale nelze úplně poradit když nevím co a jak!Jinak 1cm2 by měl udržet 25kg.
jedinýá zkušenost s mamutem (t-rex) kterou mám je, když jsem před asi 8lety lepil zpětný zrcátko na felicii...moc jsem tomu nefandil...nakonec to drželo, tak, že to ani nešlo ukopnout...ale na omítku bych si to nelajzl...tehda jsem lepil plast+plast
Mám zkušenost na vícero materiálů ,ale viz druhá část toho co jsem psal!
Ono jednoznačně napsat že na omítku ne je z důvodu nevědomosti co (jakou hmotnost ) to ponese není zrovna dobré stejně jako neúplný dotaz tazatele.
Pokud se týká přesně konkrétní otázky, pak jdou předměty přilepené mamutem nejlépe sejmout, pokud se použije dlouhý "lámací" nůž a ten se silou vtlačuje do spáry. Pak se nemusí ani omítka odloupnout. Jde to sice těžko, musí se opatrně, ale jde to.
Jinak, co se týče přilepení mamutem a lepených předmětů a podkladů, je to indiiduální. Pokud je podklad pevný a soudržný, nevidím důvod proč nepoužít. Ovšem důležité je to posouzení. Každopádně garnýž - hmoždina a šroubovací skoba, nebo šroub, to je jistota. Ale i zde je potřeba posoudit podklad, velikost hmoždiny a závěsného (připevňovacího) elementu v závislosti na váze a předpokládaném zatížení a namáhání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.