Nejste přihlášen/a.
dobrý den, mám teprve 1 rok tepelné čerpadlo, obsluhovat ho pořadně ještě neumím.
Zajímalo by mě, zdali pokud změním křivku vytápění, bude mít vliv na spotřebu a živnostnost kompresoru.
Mám system vzduch-voda, vytápění - radiatory, tep. měřidlo venku na severní straně. P.
2x
Naladění ekvitermní křivky je u tepelného čerpadla jedním z nejdůležitějších kroků. Cílem je nalezení co nejnižší teploty topné vody pro vytopení objektu tak aby topný faktor byl co nejvyšší a tím náklady na topení co nejnižší. Druhým efektem této nižší teploty je i snížení výtlačného tlaku kompresoru což se určitě projeví pozitivně i na jeho životnosti. Neuvádíte zdali TČ je s frekvenčně řízeným kompresorem / invertor/ nebo kompresor s fixními otáčkami. Tam se ještě může lišit návrh systému s cílem snížení počtu startů kompresoru, protože hlavně v období s vyššími okolními teplotami u fix speedu může docházet k častým startům kompresoru, což se negativně projevuje jak na jeho životnosti tak startovací proud se ukáže ve spotřebě kompresoru.
0x
Samozřejmě, jakýkoliv zásah do nastavení vytápění má vliv na celkovou ekonomiku i životnost topného systému. Seřízení a vyladění bych svěřil odborníkovi, brzy se to vrátí nižšími financemi na provoz, údržbu i případné nutné opravy.
0x
kompresoru je to jedno, tlak uvnitř je stále stejný. Jen vezměte vpotas, že čerpadlo je tepelný stroj, který má nejvyšší účinnost při jakýchsi teplotách a v jakémsi nastaveném režimu a do nastavování těchto teplot a režimu by měl vrtat pouze a jedině ten, kdo věci rozumí.
Totéž platí pro vytápění radiátory. Jsou stavěné na nějaký tepelný spád (rozdíl teploty na přívodní a vratné trubce) a ten byste měl dodržovat. Jinak účinnost topení pouze a jedině snížíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.