Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chci zmodernizovat kuchyň,v bytovém domě je stará elektrika,nejsou třífázové jističe, já mám jednofázový jistič A15,takže vím,že sporák může být jen plynový,ale chci se zeptat, jestli bych si do kuchyně mohla přidat myčku, ta tam do teď nebyla, Nastal by problém? Pračku v kuchyni nemám, je v koupelně, lednice je v předsíni, ani mikrovlnku nemám, takže jsou tam jen světla a varná konvice. děkuji jsah
Pravděpodobně máte hlavní jistič (před elektroměrem) o proudové hodnotě 15A (Ampér je jednotka proudu). Když se podíváte na příkon myčky (udávaný ve W (Watt je jednotka příkonu) a tento příkon matematicky vydělíte napětím v síti 230 Voltů, vypočítáte proudový odběr myčky. Spotřebič o příkonu 2300 Wattů odbírá proud (2300W/230V) 10A (Ampér). Takhle lze orientačně spočítat, co můžete do zásuvky připojit a co "unesou" jednotlivé jističe, s když vše sečtete, tak se musíte nějak vejít do hodnoty hlavního jističe. Jističe mají rezervy, spotřebiče mají různé odběry, výpočet je jen orientační...
Bez znalosti na místě lze těžko poradit. Pro pračku by měl být jistič 16A. Ale sama píšete, že instalace je stará. Bylo by potřeba pozvat odborníka, který vám na místě řekne co a jak.
Děkuji za radu. Já jsem se špatně vyjádřila, v domě je stará elektrika, já mám v bytě elektriku novou, po rekonstrukci, ale nedovolili mi třífázové jističe, protože by to elektrika v domě neutáhla, tak mi zbyly jen jističe A 15 a nová elektrika,která je předpřipravená až se jednou v domě elektrika zrekonstruuje a dají se třífázové jističe,abych je také mohla mít. Mění to něco na možnosti dát si do kuchyně tu myčku? děkuji moc za ochotu jsah
Píšete že máte rozvody v kuchyni připravené na 3fáze. To vám všechny zásuvky v kuchyni udělali na 1 jistič? Jestli bude k dispozici i jiný okruh na druhý 15A jistič tak konvici dáte na jeden a myčku na druhý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.