Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit koupelnový ventilátor

Od: hajcmann odpovědí: 4 změna:

Prosím o radu, nejlépe elektrikáře. Koupil jsem ventilátor bez přídavných funkcí, jen s autom. žaluzií a po zapojení vše fungovalo jak má, asi tři dny a když běžel tak se najednou přestal točit. Skonstatoval jsem, že se odešel motor, protože kontrolka a žaluzie fungovaly dál. Tak jsem si koupil Ventilátor jiný s funkcemi - žaluzie,časovač,pohyb.čidlo. Mám ted takovou otázku - jak ho mám zapojit? Mám samostatný vypínač k ventilátoru a ze zdi u otvoru pro vent., jsou tři vodiče- hnědý(fáze), modrý(prac.nula) a žlutozelený to je tuším zem. Jak u toho prvního ventilátoru, tak i u toho nového jsou jen dvě svorky a neoznačené. V návodu je zapojení L=L a N=N , tak jak to mám poznat? Ikdyž jsem četl v jedné poradně, že u ventilátoru jen s dvěma svorkama je to jedno. Tak nevím, je možné, že jsem ten první ventilátor odpálil přepolováním? Ale točil se správně a vše fungovalo jak má. Mě ted zajímá hlavně to zapojení nového ventilátoru. (viz.foto)

Jak zapojit koupelnový ventilátor
Jak zapojit koupelnový ventilátor #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Opravdu libovolně. A zelenožlutý zůstane nezapojen.
doplněno 29.10.19 12:14:

nic jako přepólování u 1f ventilátoru nehrozí.

111®
hodnocení

1x

pokud to u svorek s šipkami není vylisováno co je L a co N tak je to jedno. vlevo nad tím hnědým máte nákres. Přepólování u střídavého napětí se děje 50x za sekundu, takže tak jak to myslíte vy, tím se to stát nemohlo.

hodnocení

0x

Na připojení vodičů nezáleží a pokud je ventilátor z plastu, zelenožlutý vodič zaizolujte a ponechte volný. A pokud mé oči dobře vidí, můžete si vlevo zvýšit, nebo snížit otáčky ventilátoru.

trošku tě poopravím, to není nastavení otáček, ale časovače ;) mám ten samý ventilátor, ale místo pohybového čidla mám čidlo vlhkosti + spouštění impulzem z tlačítka a právě tímto potenciometrem se nastavuje doba běhu po stisku tlačítka (či po zaregistrování pohybu čidlem v případě tazatele. Druhým potenciometrem, které tam tazatel nemá, se nastavuje vlhkost, při které ventilátor sepne).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]