Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Budu dělat elektroinstalaci v novostavbě a chci se zeptat, jestli mohu táhnout více kabelů od spotřebičů z kuchyně (indukce, myčka, trouba, mikrovlnka, lednice ...) v jednom svazku, nebo jestli mám udělat svazky 2 - 3, aby se kabely při zapnutí všech spotřebičů neohřávaly?
Díky
No já tahal všechno v jednom - prostě cyky-j 3x2,5 - ochrana kabelů je dostačující. Jestli chcete, můžete pod jedním 5x2,5 do krabičky a rozvést fáze až v kuchyni.
Do novostavby se nedělá dokumentace k el. instalaci? Já ji měl před 15ti roky...
Musím upřesnit - tahal jsem v jedné díře několik CYKY-J kabelů - dráty mají svou ochranu, proto neřeším "přepalování"...
Ten jeden třífázový 5x2,5 jsem měl u starého domu, kdy jsme ve spížce měli převedené 3F ze sklepa (původně na pilu) do malé rozvodné skříňky.Tam se rozvedlo od jističů ke spotřebičům.
Ono je to velmi lákavé dotáhnout třeba do kuchyně kabel 5x2,5 a pak ho rozvětvit jak radí tady kolega, ale v případě třífazového přívodu v rozvaděči a rozfázování fází na jednotlivé spotřebiče taženém v jednom kabelu je v případě rozpojení N vodiče nebezpečí serio paralelního zapojení a zničení spotřebičů... Proto toto doporučuji pouze z nutnosti, ale né primárně!
Nejlépe samostatnými kabely, samozřejmě pro spotřebiče s větším příkonem... A žádné svazkování neřeš, v tom není žádný problém... Jen dodržuj dané průřezy pro obvody.
Svazky nebrat.Ty se používají v automobilovém a leteckém průmyslu - ale ne v elektrorozvodech 230 V.Stejně budete potřebovat na kolaudaci dokumentaci od rozvodů,takže nechat si udělat návrh od odborníka a ten dodržet.Rozvody se dělají na X let a ne že se budou za dva roky překopávat.
Když jsem stavěl svépomocí družstevní byt, tak jsme dávali kabely pod omítku. Ale v žádném případě jsme je nedávali vedle sebe, vždycky alespoň 10 cm od sebe. Dnes, kdybych znovu stavěl, tak dávám všechno do trubek (krkavice). Teď (bohužel) bydlím ve starším domě /postaveno 1963 / a strašně lituji, že ti co zde dělali rozvody nedávali vše do trubek. Jednou mi někde zničeho nic chybí fáze, podruhé zase nulák. Musel bych kompletně vykopat znovu celé vedení. A to mi jaksi už neleží ani v patě. Proto je dobré nebýt sobec a myslet i na ty co příjdou po mě.
Tak kdyby v dnešní instalaci dával někdo kabely 10cm tak na zeď nepřidělá nikde žádnou skříňku, to je nesmysl... Tak se to dnes již nedělá, tak jako je překonaný trend dávat něco do krků, to snad jenom koaxiál a datové sítě. Dnes se vše ukládá v provedení kabel pod omítku. Krk je spíš zvláštnost, třeba vývod ke sporáku atd... ... Běžný kabel pokud se nepřevrtá určitě nemá problém, že by se v něm přerušil vodič, vždy je závada v připojení, čili v krabici, nebo v zásuvce... A když budu mít celou zeď plnou kabelů, tak je daleko větší pravděpodobnost převrtání... Správně by měl být projekt, ale obvykle se projekt nakreslí podle skutečnosti. Neboť až na výjimku je projekt zmatlaný a většinou nepraktický... Aspoň rodinném domku, to je zkušenost, jiná věc je průmyslový objekt. A zpravidla projekt řeší jenom obvody a to ne jak daleko jsou vodiče od sebe... Jenom by se měla dle norem dodržet vzdálenost sdělovacího vedení a rozvodné sítě a minimalizovat souběh...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.