Ja mam 2 mesice odlitek ze sadry, ktery je zaramovany a nastrikany zlatou barvou. Zacal chytat plisen a ja nevim, co s tim, protože je odlitek v ramu, ktery nejde otevrit. Trapi mne to, protože je to pamatecna vec a ja nechci o ni prijit. Muze ta plisen sadru znicit? Myslite si, ze je to vlhkem v dome nebo, ze ten, kdo to delal, tak nenechal sadru dostatecne uschnout? Dekuji za rady
Pokud ten, kdo to dělal nenechal sádru dostatečně uschnout, tak by měla doschnout u vás doma. Takže je to vlhkem v domě. Sádra docela ráda pojímá vlhkost. Jediná rada je sucho a případně zvýšené proudění vzduchu.
zuzana*
Dekuji, takze mam odlitek vyjmout zpoza zaskleneho ramu a nechat ho na vzduchu? Stejne odlitek je natreny matnou barvou, nechapu ze to chyta i na to.
mak*
Ano, to uzavření za sklo dělá ideální mikroklima pro plíseň. Savo nevím, podle mě by mohlo poškodit povrchovou úpravu a možná i samotný odlitek.
Co to je za vzácnost? Stopy psa? Vyndala bych to ven umyla pod vodou a postříkala savem proti plísni, nechala řádně vyschnou. To dělala firma za peníze? Reklamujte.
Na tom obrázku to spíš vypadá, že neplesniví sádra, ale právě ten její nátěr. Čím je to natřené? Jestli je to doma namíchaná barva z bronzového prachu, tak to může být měděnka. S tím ale nic moc nenaděláte.
doplněno 25.10.19 18:29:
Kdysi jsem sestře takhle vyrobil "zlatý" lak na nehty. Bylo to krásné... Za tři dny měla nehty komplet zelené
zuzana*
Nevim vubec, cim je to natrene, delala to firma, chci resit nejakou nahradu skody, ale posilat to k opraveni nebudu, na to mi je to moc vzacne, aby mi to posta rozbila. Co doporucujete - vyjmout, očistit a prestrikat treba lakem ve spreji? Dekuji za radu
Sádra kvůli svému chemickému složení(síran vápenatý) je velmi odolný proti vnuiknutí organických infekcí.Proto si také myslím,že jde spíše o napadení nabarveného povrchu mikroorganizmy.Očistit a znovu nastříkat,samozřejmě na protiplísňový produkt.
Já bych nejdříve řešila ten názor s tou měděnkou. Vyhledala bych odborníka, možná i z muzea. Ne postříkat Savem plíseň, která neexistuje. Co když to chemie vážně poničí. Díky vlhkosti, kterou plíseň potřebuje by nevydržel tak krásně čistý i papír za sádrou. Plíseň na vlhké zdi je černá, ne zelená.
zuzana*
Taky si myslim, ze chemii a vodu rozhodne ne. Bojim se i pouzit urcite barvy zda sadru nerozezerou. Musim na to najit opravdu nejakeho odbornika.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.