Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč vypíná proudový chránič

Od: sjirka* odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer, prosím o radu. Máme hlavní domovní rozvodnici, kde máme za chráničem 3f 25mA napojeny okruhy vedoucí ven (Venkovní zásuvky, venkovní světla, vodárna) a nyní přibil nový okruh, který je napojen na jističi 3x16A a vede do nového malinkého zahradního domečeku. V tomto domečku mi udělali novou malinkou skříňku se čtyřmi jističi (1x světla 10A, 1xtři vnitřní zásuvky 13A, 1x venkovní zásuvka 13A a jeden schozený jistič, který do budoucna povede do skleníku 13A). Po zapojení jim vše fungovalo, zásuvky v domečku jsem použil na , vysavač, vrtačku, mafla a vše fungovalo. Poté ale najednou začal vypadávat proudový chránič před všemi zmíněnými okruhy. Myslel jsem si, že je špatně udělaný nový okruh do dřevěného domečku, tak jsem shodil jistič vedoucí do něj z domovní rozvodnice a chtěl si vrtačku zapnout do venkovních zásuvek na baráku, které doposud fungovaly. Ale ony schazovali chránič najednou také. A to celý den fungovali. Nyní cokoliv napojím jak do zásuvek na domě, tak do zásuvek na novém okruhu v dřevěnm zahradním domečku, nebo chci zapnout vodárnu (která je běžně schozená), tak proudový chránič začně vybavovat.

Čím to prosím může být, že najednou všechny okruhy za chráničem (jak nové, tak staré vyhazují proudový chránič, který doposud fungoval? Zkoušel jsem i jednotlivě nechat vždy jeden okruh nahozený a osatatní shodit abych třeba zjistil, který je vadný, ale pokaždé to vypadne, každý okruh samostatně, jak starý, tak nový ho shodí...

Díky za odpovědi, Jirka

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

než vyměníte chránič, zkuste následující: Předpokládám že máte na N vodiče od chrániče udělánu lištu mosaznou, kde se dají okruhy odpojit. Pokud ano odpojte všechny modré z lišty kromě přívodu od chrániče a postupně je zapojujte až najdete ten modrý který to vyhodí a víte okrzh kde hledat.

111®
hodnocení

0x

pokud chrábič vybaví vždy při zapojeném jakémkoliv jednom jediném okruhu, může být vadný , předpoklídám že jste vše ostatní shodil. Ne že jste vždy vypl jen jeden okruh.

rv*
hodnocení

0x

To není možné. Leda že by byl proudový chránič vadný, ale to je vysoce nepravděpodobné.

Je to pravděpodobné, chrániče jsou poruchové, zvlášť ty "bezejmenné".

hodnocení

0x

Možné to je, pokud by se někde spojilo N s PE. Při odběru by se tak část proudu mohla vracet po PE mimo chránič a ten by vybavil. Vypnutí "vadného" okruhu jističem (vypnutí fáze) na to nebude mít vliv a jeden vadný "okruh" takto může mít vliv na vše, co je za chráničem.

Takže jako první bych vyměnil chránič, pokud nepomůže, tak shodit jističe a postupně odpojovat N vodiče jednotlivých okruhů a zkoušet dál (samozřejmě zkoušet na okruhu, kde není N odpojen!).

gazda*
hodnocení

0x
Je to možné. Při zapojování nového okruhu ven se mohlo stát, že se někde propojil modrý a žlutozelený drát. Pak vypínání jističů daných okruhů nepomůže.

sjirka*
hodnocení

Ze muze byt chyba spojenim vodice N a PE chapu, ale nezda se mi, ze i kdyz je novy okruh v domecku odpojen (shozeny jistic) a nepotece jim zadny proud, tudiz se ani zadny nevraci, vyhodi to chranic i pri zapojeni spotrebice do zasuvky na baraku, ktera doposud fungovala. Navic by to zacalo delat ihned, ne ze budu v novem domecku pul hodiny rezat a vrtat a najednou to zacne blbnout.Kdyby tedy byla chyba v domecku.

Chápete to špatně. Pojmenujme okruhy dobrý a špatný a uvažujme, že proud teče z fáze do nuly.

Takže proud teče přes chránič a jistič, z jističe po fázovém vodiči v dobrém okruhu do spotřebiče, ze spotřebiče nulovým vodičem do N můstku v rozvaděči a z něj přes chránič pryč. Jenže pokud se v nějakém jiném (špatném) okruhu spojí N a PE, tak z toho N můstku nepůjde proud JEN přímo přes chránič pryč, ale cesta se rozdělí a část proudu půjde do toho vadného okruhu přes N vodič a odtud zpátky přes PE vodič na PE můstek a MIMO CHRÁNIČ ven. To chránič zaznamená (nesedí proud tekoucí dovnitř a ven a vybaví). Klidně vám to nějak zjednodušeně nakreslím. Z toho je patrné, že vůbec nezáleží na tom, zda je nahozen jistič vadného okruhu nebo není, či zda máte připojen spotřebič na "dobrém" nebo "špatném" okruhu.

gazda*
To není úplně pravda. Stačí, aby proud utíkal z N do PE a to nesouvisí s tím, že musí téct proud novým okruhem. A můžou se dotýkat i v rozvaděči v místě napojení.

Já neříkám, že musí, já říkám, že může, a že shozený jistič to nijak neovlivní.

Chtěl jsem jen poukázat na to, že taková porucha (spojení N a PE) bude mít vliv na CELOU instalaci za chráničem a ne jen na jeden konkrétní "okruh" za jističem.

sjirka*
hodnocení

Dobre, dekuji za odpoved. Takže to znamena ze mi nekde v novem okruhu v domecku spojili N a PE a timpadem pada vsechno za chranicem, i kdyz je jistic do domecku shozeny. Dekuji, zavolám jim a budu dale resit.
Jeste mi prosim ale reknete, jaktoze to chvili v pohode fungovalo a pak to teprve zacalo vyhazovat?

111®
hodnocení

0x

to neznamená nic, to zjistíte až odpojíte komlet přívod do domečku..jinak postup co jsem napsal..

sjirka*
hodnocení

Zkusím odpojit domek a uvidim, dekuji. Je tedy mozne, ze to chvili fungovalo a nepadalo to okamžitě? Pote uz to padalo ihned a pokazde. Jeste me napadlo, na zacatku pod domeckem kdyz to napojovali pres nejakou spojku, nejak se jim to tam rozsypalo a dost nadavali, je mozne ze by jim treba jen vypadl N a nebyl spojeny? Pochybuji ze by spletli nabojit dve stejne barvy, to bych zvladl i ja.

hodnocení

0x
Bud je vadny chranic alebo sa niekde dotyka stredny vodic ochranneho. Pri vonkajsich okruhoch to moze byt sposobene aj necistotami a vlhkostou. Ja som mal problem s bordelom v rozvodovej krabici. Nejaka hmyzia haved si tam urobila hniezdo a za vlhka mi padal chranic.

sjirka*
hodnocení

0x

Tak přátelé, všem vám děkuji za rady, nakonec jsem na problém přišel sám, problém, který by mě v životě nenapadl. Po odpojení domečku vše fungovalo a tak jsem se zaměřil na instalaci v domečku. Po odpojení Všech N v domečku a postupným připojování jsem zjistil, že problém je na vedení v okruhu na světlo. Nakonec jsem zjistil, že problém byl na konci kabelu, který byl vyveden ze stropu na připojení světla. Jedinný problém byl v tom, že jak mi uštípli kabel, byl na konci zmáčklý a vzájemně se tam dpotýkal N s PE vodičem. Taková blbost :-D Nyní už vše funguje jak má a já vám všem tímto děkuji.

111®
hodnocení

0x

no vida, odpojování pomohlo, shodit jistič ne! Sláva*ua*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]