Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba domu bez dodatečného zateplení

Od: ra odpovědí: 32 změna:

Dobrý den,

chtěl bych stavět dům z materiálu, který není nutné dodatečně zateplovat zvenku. Samozřejmě ani zevnitř. Hledám co nejvýhodnější variantu. Známý stavěl z Heluz s integrovaným zateplením. Co jsem zjitil tak jsou tyto varianty:

- betonové zateplené tvárnice, např. Fino Brno, Livetherm, Merit

- zateplené cihly heluz/porotherm

- pórobeton např Ytong.

Pórobeton moc nechci. Zateplené betonové tvárnice jsou levné, ale musel bych je dovézt až z Brna a Jsem z Ostravy. Navím jestli s tím zedník nebude mít problem Doprava by se asi prodražila. Jako jedinná varianta se mi jeví zateplené heluzky a snažit se co nejvíce stlačit cenu.

Máte nějaké tipy? Děkuji

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

ano, i bez vnějšího zateplení může domek splňovat normu pro tepelné ztráty. Když jej postavíte z tepelně izolačních cihel, zateplování nepotřebujete. Nemusí to být zrovna Heluzky. Výrobců je víc a rozdíly nejsou příliš velké. Lambdu mají víceméně všechny skoro stejnou, v hodnotě 0,06-0,07. Ani s dopravou by problémy být neměly. Jestli si jich objednáte na celý dům, přivezou vám je zadarmo až na místo a ještě rádi vám je naskládají kam si ukážete.

Je vám ale jasné, že jedna (JEDNA !) taková zateplená cihla stojí kolem 150,- KČ?

jak správně píše figurek, bude splňovat součastnou normu, která je zastaralá a malá. Od roku 2020 již nesplní novou normu.

ra
hodnocení

Betonová skořepinová tvárnice Fino Brno stojí kolem 60 Kč. Brácha stavěl dům a Zateplené Heluzky 44, které normálně stojí 200 mu stavebniny dali za 100 Kč. Teď bych řešil dilema: Dali by mi betonové tvárnice levněji? Kolik by stála doprava Brno - Ostrava? O kolik navíc si řekne zedník? Možná je to fantas magorie, ale zkusím stihnout podat žádost o povolení do konce roku, ono stačí podat neúplné a potom tě vyzvou pro doplnění, ale furt se bude brát datum podání žádosti.

rv*
hodnocení

3x

Co není třeba zateplovat? No jestli myslíte, abyste splnil požadavek normy, tak to ano. Ale když si propočítáte tepelný odpor zdi, tak zjistíte, že je lepší zvlášť nosná zeď a zvlášť vnější izolace. Dosáhnete lepší tepelný odpor, vyšší tepelnou akumulaci a užší zeď. Já bych zvážil vápnopískové cihly/kvádry + EPS. Nasimulujte si pár konstrukcí. stavba.tzb-info.cz/...

asd1
hodnocení

3x

Pokud bych stavěl dům pro trvalé bydlení, tak s velkou tepelnou kapacitou tj. zdivo beton/ plná cihla/ kámen a zvenku izolace. Akumulace tepla ve zdivu obklopeném izolací = dům pomalu chladne a v létě se pomalu ohřívá tj. ve vedrech v něm není na chcípnutí..

jabraka*
hodnocení

2x

Fyzikáklně je princip jasný.Dostatečně silná nosná konstrukce,s velkou tepelnou kapacito a kabát,který to naakumulované teplo udrží uvnitř.Jinak říkám,že každá liška vždy chrání svůj ocas,to k reklamám.

JABRAKA

Jardo, opět s Tebou souhlasím, jen je na každém, aby si určil co je "Dostatečně silná nosná konstrukce" Pak je ještě o spočítání, kolik tepla se uschová do zdi a kolik se ho dostane zpět. Je to kolik procent?

hodnocení

1x

Dneska stavět barák bez zateplení je nesmysl. Nejvýhodnější varianta je podle Vás co? Levný matroš, nebo kočkopes, cihla s tepelnou izolací, která jen naznačuje zateplení.

Musíte více studovat a porovnávat. Pokud dáte dobře izolovanou stěnu, ušetříte časem na topení a pohodě.

Píšete, že nechcete zateplení zvenku, pórobeton, co třeba dřevostavbu? Zateplené Heluzky, jak silné? Jakou tepelnou hodnotu požadujete od zdi?

Tipy mám, ale to není pro vás.

Slabá stěna a silná izolace. Nic ekonomičtějšího neseženete. To je mnoha výpočty doloženo.

hodnocení

0x

Co třeba tohle. Já bych do toho šel.

hodnocení

0x
Mame znameho stavebnika a ten tvrdi ze porotherm neni potreba zateplovat. Je potreba kozknout do tabulek, jake maji jednotlive materialy hodnoty

Honzo, porotherm neni potreba zateplovat, tomu nevěřte, je to blábol. Zkuste po roce 2020 použít protherm bez zateplení. To nikdo neschválí.

Zajimave ze vyrobce tvrdi neco jineho. Ty cihly jsou pokud dobre ctu pro pasivni domy bez dalsi izolace. Mel by jste jit vysvetlit,at nesiri blaboly

Proč by výrobce psal, kupte slabou cihlu od nás a dejte silný izolant od jiného výrobce?

Reaguji na to, co říkáte "znameho stavebnika a ten tvrdi ze porotherm neni potreba zateplovat" Ano, jsou cihly, které nejsou potřeba zateplit, páč splnují normu. Ale nestavíme, aby se splňovala tepelná norma, která přestane platit příští rok.

Tak ja uz fakt nevim. Soucinitel kolem 0.16 nesplni normu? Podle tabulek je pasivni dum pod u 0.22. cihly maji ppdle vyrobce kolem 0,16. Tak bud jsem to nejak popletl a nebo si ze me delate legraci.

fik
hodnocení

0x

Cihly s integrovaným zateplením jsou,ale přijdeš s nimi o jednu velmi dobrou vlastnost domu...o podstatnou část tepelné akumulace. Zateplení je uvnitř cihel,tím pádem nevyužíváš pro akumulaci tepla celou tloušťku stěny.

Navíc zateplené cihly budou dražší než klasické a cena dodatečného zateplení je poměrně nízká,polystyren stojí pár šupů. Navíc zde máme EU a pochybuju že tohle bude po roce 2020 plnit normy,aby jsi dostal povolení

fíku, prosím o poučení, nebo vysvětlení zdroje Vaší věty.

Zateplení je uvnitř cihel,tím pádem nevyužíváš pro akumulaci tepla celou tloušťku stěny.
Páč já vím ze školení, že akumulace je maximálně do 1/4 zdiva a to ještě dle složení stěny a omítky.

fik

Logickou úvahou,žádný výpočet ani školení na to nemám. Po zatopení se zeď ohřívá než teplo narazí na venkovní izolaci,když se topit přestane,teplo ze zdi se uvolňuje zpět do místnosti

asd1

Milan v termosce ti čaj chladne ve čtvrtině objermu nebo celý objem až k izolaci? To samé je zdivo, na školení ti říkal nesmysl..

termoska a zeď je úplně něco jiného.

Vezměte si příklad, 40cm zdiva, jaká bude teplota zevnitř na povrchu a pak po 2 cm směrem ven?

V polovině zdiva bude mít teplotu jako v místnosti, aby jí předávala zpět?

Až bude chvilka, nejdu graf na průběh teplot konstrukcí.

Určitě se bavíme o střídání teplot v místnosti s rozdílem 2-3°C mezi teplotou 20-23°C. Uprostřed cihly určitě nebude teplota 23, aby to předalo zpět do místnosti.

asd1

Akumulace se uplatní když vypneš topení a hlavně v létě když se ohřívá zvenku - chladne/ ohřívá se celý objem zdiva.. Průběh teplot je celkem jasný pro zimní období kdy se topí, v létě ale bude rozdílný.

asd, děkuji za poučení,

když vypnete topení, tak asi nejste doma. Když vypíná termostat, jaký je rozdíl ve stupních, mezi zapnutím a vypnutím?

Jen namátkou jsem kouknul na dva odkyzy oo průběhu teploty konstrukcí.

prozi.cz/...

kmbeta.cz/...

V žádném případě není teplota stejná v celé konstrukci. Proto při topení bude využitelná akumulace zdiva jen 1/4, další bude již pod teplotou, místnosti a nemůže předat teplo do místnosti.

Snad by akumulace šla využít v objektu, který vytopíte, odjedete na několik dní a teplota bude klesat pozvolněji, nežli u zdiva, které nemá akumulaci.

hodnocení

0x

Trochu odbočím od otázky a hodím do pléna něco nad čím přeýšlím už delší dobu...

Když to trochu přeženu, tak ideální dům u nás v mírném klimatu, 50cm polystyrenu a minimálně 5 tabulí skel v oknech.

Severské země: dřevostavba z prkýnek a jedna tabulka skla, uvnitř kamna a chodí ve svetru.

Nejsme spíše jen zhýčkaní?

Nebyl jsem tam, ale "dřevostavba z prkýnek a jedna tabulka skla" se mi zdá přehnané. Fyzika a ztráta tepla fungují všude stejně. Nevím za kolik tam mají energii a na jakou pohodu jsou zvyklí.

Souhlasím s Vámi, že určitá část lidí je zhýčkaných a chtějí 23-24°C tepla v pokoji.

Hezký víkend.

ra
hodnocení

Přesně to je i můj názor. Tady se to s tím zateplováním přehání. Taky chci vytápět hlavně krbem/kamny. Navíc zateplením stavba nedýchá.

žádná stavba nedýchá, to je mnohokrát vyvrácený nesmysl.

(pest to obrazně přehání s 50 cm a 5ti skly,)

jendad

pest®

Porovnáváte nesmysly . Pokud chcete porovnávat severskou prkenici kde topí kamny , tak k tomu přiřadte u nás kamený dum kde se topí v jedněch petrách uhlím . Dnešní novostavby jsou prakticky stejně normované a nepovolí jim horší izolace at už u nás nebo tam na severu . Od příštího roku vám ani nepomuže větší izolace , to se přitvrzují dále spotřeby neobnovitelné energie . Problém je spotřeba TUV a uředníci vám nepovolí vysokou spotřebu jen na elektřinu . Tlačí nás do peletek nebo tepelných čerpadel (blbnutí s CO2)

fik

To že dnešní úředníci to přehánějí je věc druhá. Podle logiky EU by muselo být za polárním kruhem 2 metry polystyrenu a 50 tabulek v oknech. Izolace domu samozřejmě pomůže,ale nad 10-15cm se to dle mých zkušeností stává lehce kontraproduktivní. Ve starých domech s tlustým zdivem nad 60cm je poznat když se vymění okna,dveře a zateplí se strop...to je tak 70% úspěchu. Takový dům když se zateplí,chce to ještě další náklady s hydroizolacemi aby zeď pod polystyrenem nevlhla a když se to udělá,nějaký zásadní nárůst tepelné pohody jsem nepozoroval,protopilo se tam jen o cca 2 metry dřeva za sezónu méně(to se bavíme o 15cm EPS)

Když máš dnešní zdivo kolem 30 cm tam je to nutnost...myslel jsem si že koupelna z porfixu 30cm bude v pohodě,ale poměrně dost to prochládalo,dodatečně jsem tam musel aspoň 10cm navalit

ra
hodnocení

tak jsem na netu našel tabulku, kde je napsáno že od roku 2020 musí být součinitel prostupu tepla max 0,21 tuším. Toto splňuje v pohodě již cihla Heluz familly 44 bez zateplení. Myslím, že nejlepší varianta je pro mě tedy Heluz familly 50. ceníková cena cca 120, podle mě to stáhnu pod 100. Betonky jsou ze hry, ty mají součinitěl prostupu tepla 0,25, že já blbec jsem se na to nepodíval již dříve. Navíc heluzky mají nižší spotřebu na m2 a zdění bude snadnější.

ra, pokud Vám stačí splnit normu, prosím, je to Vaše rozhodnutí. Jsou stavebníci, kteří chtějí mít i menší spotřebu energie, nežli budete mít Vy,

určitě máte hodnotu 0,21 správě?

milancukrar®někteří si pletou tepelný odpor a součinitel tepelného prostupu..."dýchání" stavby - součinitel difuzního odporu konstrukce v kombinaci s rosným bodem

nunici, máte naprostou pravdu, kolikrát v práci vysvětluji zákazníkům tolika nesmyslů, že nevím, kde je berou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]